Gästinlägg: Varierande arbetsuppgifter får Josefin att trivas på klinisk kemi och transfusionsmedicin

Skrivet av Gästbloggare

17 april 2019

Studentbloggen

Namn och profession: Josefine Enström, jag är legitimerad biomedicinsk analytiker 

Arbetsplats/högskola och nuvarande sysselsättning: Studerade på Karolinska Institutet, inriktning laboratoriemedicin. Tog min examen 2017 och har sedan dess arbetat på klinisk kemi och transfusionsmedicin på Bollnäs sjukhus (Södra Hälsingland).

 

Varför valde du denna profession?: Det var lite av en slump att jag valde att utbilda mig till biomedicinsk analytiker faktiskt. Jag hade aldrig hört talas om yrket tidigare, men när jag under sista terminen på gymnasiet sökte runt bland utbildningar så hittade jag den och tyckte att det lät väldigt intressant och att det var något som skulle passa mig. Jag har alltid varit fascinerad över hur människokroppen är uppbygg och fungerar. Jag är noggrann, nyfiken och tycker om att ständigt lära mig nya saker. Framförallt tycker jag om känslan att man gör något viktigt, att man hjälper andra människor. Som biomedicinsk analytiker får du en bred kompetens inom olika områden vilket ger dig många yrkesmöjligheter. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att gå utbildningen då jag trivs väldigt bra i min yrkesroll.

Dina tre bästa tips inför arbetslivet/under plugget: Fundera medan du studerar vilket område som du känner intresserar dig mest. Försök att få praktikplats på olika områden för att se om det är något för dig. Det är här du har möjlighet att testa på olika inriktningar.

Tro på dig själv men var ödmjuk! Du blir aldrig fullärd. Varje dag kommer du lära dig nya saker oavsett om det gäller studietiden eller i ditt kommande yrkesliv.

Känn dig stolt över vad du presterar! Du behöver inte alltid prestera det bästa på tentamen. Ha roligt också. Det är en tuff tid, men när du står där med din legitimation i handen kan du sträcka på dig och känna dig stolt över vad du åstadkommit!

Hur ser din framtid ut?: Som det ser ut nu vill jag fortsätta arbeta på min nuvarande arbetsplats på Bollnäs sjukhus. Jag trivs väldigt bra med mina kollegor och med de varierande uppgifterna som ingår i arbetet här. Vi är ett lab i en mindre ort som innebär att vi har mångsidiga arbetsuppgifter, vilket gör arbetet varierande och stimulerande. Vad framtiden har att erbjuda visar sig med tiden. Jag har hela mitt arbetsliv framför mig. Hematologi är ett område som intresserar mig mycket. Det kanske blir någon specialisering inom det i framtiden.

 

 

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!