Intensiv start på Röntgenveckan i Malmö

Skrivet av Gästbloggare

8 september 2015

Studentbloggen

Vårdförbundets studentrepresentanter har haft en intensiv första dag här på Röntgenveckan i Malmö. Temat är personcentrerad vård, ett viktigt tema som berör. Dagens föreläsningar handlade om mänskliga möten, patientbemötande och patientens delaktighet i vården. Pär Johansson känd från Glada Hudikteatern berättade på ett engagerande och roligt sätt om sitt arbete med som han uttrycker det, störda och normalstörda. Under sina år som ledare har Pär många gånger fått tänja på gränserna och trotsa fördomar.  Att aldrig slutat tror på människor och ge dem chanser att utvecklas har lett honom till stor framgång.

Åke Lasson föreläste om hur man på ett kraftgivande och empatiskt sätt bemöter den rädda röntgenpatienten. Tre enkla tips på hur alla kan ge ett bättre och mer personligt bemötande i vården är enligt Åke att man är sig själv, ställer öppna frågor och lyssnar 3 minuter -utan att avbryta. På så sätt får man ut mer information ifrån personen vilket också gör det möjligt att ställa en bättre diagnos.

-Det har varit en bra start på Röntgenveckan, oerhört positivt och över alla förväntningar tycker Emilia Quijano Östangård, studentrepresentant vid Göteborgs universitet.

-Jag har redan fått flera verktyg som är till nytta för mig i mitt kommande yrkesliv säger Vanessa Franck Amin, studentrepresentant vid Karolinska institutet

Röntgenveckan bjuder på de senaste innovationerna och inspiration. Det här är en fantastisk möjlighet att skapa relationer, vilket är oerhört värdefullt. Det informella lärandet sker faktiskt vid alla personliga möten här, när vi pratar med varandra. Det är viktigt att vi berätta vad vi gör och vågar prata med nya bekantskaper avslutade Bodil Andersson, biträdande prefekt och gruppchef vid institutionen för hälsovetenskaper på Lunds universitet, sitt invigningstal under Röntgenveckan 2015.

Följ oss här på bloggen, instagram och Facebook under hela Röntgenveckan!

Bilder från Röntgenveckan 2015

Rapport från Emelie- en blivande röntgensjuksköterska med oändliga möjligheter 

Blogginlägg och rapporter från studentforumet under Röntgenveckan 2015

Se film och hör fyra röster berätta om det bästa med att vara röntgensjuksköterska

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!