Sjuksköterskornas världskongress!

alexandraFörra veckan var jag i Sydkoreas huvudstad Seoul. Det är en enorm, modern storstad full av skyskrapor, människor, avgaser och hetta. I Seoul samlades sjuksköterskor och studenter från hela världen. Anledningen var att Internation Council of Nurses, ICN, hade sin världskongress där. Att vara bland alla engagerade sjuksköterskor var häftigt. Det slog mej hur stolta alla var över att tillhöra vår profession. Stolta över den kunskap som vi sjuksköterskor är bärare av. Stolta över att vara med och utveckla vården. Glömmer vi i Sverige ibland bort att vara stolta över det arbete som vi gör?

På kongressen fanns många spännande talare. En var Margret Chan, som är generaldirektör för WHO, världshälsoorganisationen. Hon pratade om den makt som världens sjuksköterskor har. ”Your voice and your actions will make a change”, sa hon.

Många betonade det ansvar vi har som profession. Ansvar för yrkets utveckling. Ansvar för att vården blir bättre med mer fokus på den omvårdnad som vi är experter på.

På konferensen hölls ett särskilt studentforum. Där pratade vi om de olika utmaningar som finns på utbildningarna runt om i världen. Intressant var att många av det vi upplever som problem i Sverige också återfinns i andra länder. Problem under VFU med bristande handledning, dålig koppling mellan teori och praktik, dyra omkostnader för studenter m.m.

Entusiasmen som finns bland oss som är nya i karriären är stor. Vården behöver förändras. Och vi som är framtidens sjuksköterskor måste leda den förändringen.

/Alexandra Strömdahl, f.d. styrelseledamot Vårdförbundet Student, numera legitimerad sjuksköterska

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!