Studentrepresentanter på plats på Röntgenveckan 2014 i Karlstad

Skrivet av Gästbloggare

17 september 2014

Studentbloggen

Erik, Anna och Linn
Blivande röntgensjuksköterskorna Erik Öhrn, Anna Palm och Linn Persson Hultgren på Röntgenveckan 2014

Röntgenveckan 2014 i Karlstad är en vetenskaplig kongress som riktar sig till de svenska röntgensjuksköterskorna, röntgenläkarna, fysikerna, tandläkarna och andra inom bild- funktionsmedicin. Platsen för arrangemanget var Karlstad CCC och Svensk Förening för Bild och Funktionsmedicin tillsammans med Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor stod som arrangörer. Röntgenveckan är en av de viktigaste händelserna under året och en stor del av de som verkar inom branschen är på plats.  Schemat under röntgenveckan innehöll fler än 100 sessioner med olika föredrag, möten och debatter.

Året tema var hjärta och hjärna- Hur kan radiologin användas för att diagnostisera och behandla sjukdomar i dessa två viktiga organ.

Vårdförbundet student hade tre blivande röntgensjuksköterskor på plats under Röntgenveckan i Karlstad 2014. Anna Palm och Linn Persson Hultgren från Lunds universitet samt Erik Öhrn från Umeå universitet. De var inbjudna talare under Vårdförbundets seminarium ”Reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor- i framtidens vård” och bidrog med sina tankar kring sitt framtida yrke.

För en kortare webbtext om detta

Vad tänker ni efter Vårdförbundets seminarium?

– Det var verkligen roligt att höra hur positiva alla här var till en reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. Och att specialistutbildningen ska se inom ramen för en anställning med kollektivavtal. Nu känns det som att det kan bli verklighet ganska snart säger Anna.

– Det behövs ju faktisk specialistutbildade röntgensjuksköterskor ute i verksamheten. Vi kommer ha en stark plats i framtidens vård förstår man efter att ha lyssnat på alla som pratat här idag säger Erik.

– Och vi studenter som snart är nya i yrket ska också kämpa för att det ska bli en reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor.  Jag känner att vi studenter måste mer aktivt driva på i den här frågan och bidra till en positiv utveckling säger Anna.

– Vårdförbundet har kommit mycket längre än vad jag trodde i arbetet med den här frågan och hur det ska genomföras.  Man vill att det ska ge en skyddad specialistbeteckning i patientsäkerhetslagen. Och att utbildningen ska ske nära verksamheten.  Det ska verkligen bli intressant att se hur det går till att skapa en specialistutbildning för röntgensjuksköterskor tycker Linn.

Att det ska vara en universitetsutbildning med högskolepoäng och att studenterna examineras av högskolan eller universitetet är alla tre överens om.

Den får inte vara som läkarnas ST.  Den regleras av socialstyrelsen och de examineras av sin arbetsgivare som är någon av cheferna på avdelningen där de gör sin ST.

Vi tycker att de borde vara en mer oberoende bedömning ifrån universitetet och som inte innefattar arbetsgivaren.

gruppbild-rontgenveckan540x300
Talarna vid Vårdförbundets seminarie om Röntgensjuksköterskor i framtidens vård på Röntgenveckan 2014.

– Jag hade inte hört mycket om Vårdförbundets arbete för en specialistutbildning innan seminariet idag. Vårdförbundets förbundsstyrelse hade nu tillsamman med yrkesföreningen SFR beslutat om en reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor och det var verkligen roligt att lyssna när Lisbeth Löpare Johanson berättade om det. Allt det här arbetet som bedrivs sprids inte på utbildningarna tillräckligt bra. Lärarna borde också berätta om det arbete som faktiskt gjorts för att en specialistutbildning för röntgensjuksköterskor ska kunna bli verklighet. Och hur Vårdförbundet driver dessa frågor med SFR.

– Det är viktigt för att vi studenter ska känna att utvecklingsmöjligheterna inom yrket faktiskt finns efter att vi tagit examen säger Anna.

Vad tänker ni om ert framtida yrke som röntgensjuksköterska?

– Det kommer krävas specialistutbildning för röntgensjuksköterskor i framtidens vård för att tekniken utvecklas hela tiden. Kraven för kompetensen förändras i takt med att tekniken och medicinen utvecklas allt snabbare. Internutbildning är inte rätt väg att komma vidare på, vi behöver högskoleutbildning.

– Det också viktigt att man tänker på omvårdnadsbiten för oss röntgensjuksköterskor. För att patienten ska få en bra och personcentread vård säger Anna.

Jag har varit inne på sjuksköterskeutbildningen och vänt men tycker att det är så tråkigt att röntgensjuksköterskeutbildningen saknar specialisering på liknade sätt som sjuksköterskorna har. Det är verkligen på tiden att det kommer en reglerad specialistutbildning för oss tycker Linn.

Det blir en sporre för att locka fler studenter och det skulle göra att utbildning till röntgensjuksköterska blev ännu mer attraktiv. Att kunna göra karriär och fortsätta utveckla mina kunskaper inom min profession är viktig för mig säger Erik. Men samtidigt vill jag behålla omvårdnaden och hur vi sätter patienten i centrum. Det får inte bli så att det i framtiden skenar i väg i något enbart tekniskt kunnande.

Adil Adlouni som är legitimerad röntgensjuksköterska sedan 3 månader tillbaka berättade hur han upplevt sin tid som ny i professionen. Hur var det att lyssna på Adill?

adil-portrait
Adil Adlouni. Leg röntgensjuksköterska.

– Väldigt givande att få lyssna på en som är så ny i yrket säger Erik. Positivt för oss att höra hur bra Adil blev bemött som ny på sin arbetsplats. Jag tänker också på att det snart är jag som är den nyanställda.

-Adil var super duktig, jag blev inspirerad när jag lyssnade på honom.  Det han sa om att man inte är färdig bara för att man fått ut sin legitimation var bra sagt. Man fortsätter att lära sig och utvecklas hela tiden. Och då är det ju också viktigt att möjligheten till att gå vidare med en reglerad specialistutbildning verkligen finns där säger Anna. 

Hur tycker ni det var det att besöka Röntgenveckan 2014 i Karlstad?

– Verkligen bra och mycket inspirerande. Jag har lärt mig mycket. Det är viktigt att få nya intryckt och inte enbart lyssna på föreläsningar på universitetet tycker Anna.

– Kul att Röntgenveckan är öppet för alla som jobbar inom bild- funktionsmedicin både läkare, undersköterskor och röntgensjuksköterskor.  Det är viktigt att föreläsarna kom ifrån olika yrkesgrupper tycker Anna.

roland-bendroth-portrait
Roland Bendroth

– Röntgenveckan var en ögonöppnare för mig. Jag har lärt mig massa nytt om saker jag inte visste fanns eller att man kunde arbeta med som röntgensjuksköterska.  Jag uppskattade särskilt Roland Bendroth workshop om hur man skapar ett utlåtande och hur man kommenterar en skada. Roland har en utbildning i radiologisk diagnostik från universitetet i Birmingham och arbetar som beskrivande radiograf på Hilleröds sjukhus. Jag trodde aldrig att det kunde vara så roligt, det var verkligen en super bra workshop säger Erik.

Vi studenter har verkligen blivit väl bemötta här på Röntgenveckan. Flera sjukhus och landsting har försökt rekrytera oss och vi har blivit inbjudna till olika arbetsplatser runt om i landet.  Det är stor efterfrågan på röntgensjuksköterskor idag och det känns att arbetsgivarna vill träffa oss studenter. Många vi pratat med var intresserade av att lyssna på Vårdförbundets seminarium och de ville veta mer om en reglerad specialistutbildning och höra vad vi studenter tänker om yrket och framtidens vård.

Det har varit välordnat och SFR och Karlstad sjukhus har tillsammans gjort ett fantastiskt bra arbete. Intressant tema med hjärta och hjärna.  Vi är inspirerad och vill åka på nästa Röntgenvecka som hålls i Malmö 2015. Då ska vi presentera vår egen C-uppsats säger Anna och Linn.

Besökare: Mellan 1200 -1500 deltagare.

Kommande Röntgenveckor: I Malmö 2015

annica-gunnela540x300

anna-linn-ultraljud-sonograf540x300

linn-erik-mr540x300

linn-anna540x300

 

Följ Vårdförbundet Student på sociala medier