Goeie Dag från Sydafrika där vi besöker sjukhus och äter vårtsvinsgryta

traditionell-afrikansk-ansiktsmålningNu har vi varit här i Johannesburg i mer än en hel vecka, hur galet är inte det? Idag – Måndag – är det lite smågrått och runt 15 grader och vi sitter i skrivande stund i biblioteket på Auckland Park Campus, som är ett av fyra olika campus för University of Johannesburg.

Goeie Dag betyder förresten God Dag på Afrikaans.

Så, till det intressanta nu då, vad tusan har vi sysslat med under vår första vecka i Johannesburg?
Rätt bra fråga faktiskt, att säga att vi har haft ett fullspäckat schema under vår första vecka vore en underdrift.
Måndagen rivstartade med lite “meet and greet” på fakulteten, då vi fick träffa både Head of Radiography-Department och Dean över hela fakulteten samt lite allmän rundvisning på campus och området vi bor i.

Tisdag och onsdag spenderade vi på Union som är ett privat trauma-inriktat sjukhus i Alberton, några minuter utanför Johannesburg. Vi blev visade runt på sjukhuset som, på grund av att det är privat, håller en rätt hög standard. Maskinparken på röntgenavdelningen återspeglade den vi har hemma även om antalet maskiner var snäppet färre än vad vi är vana vid. De är inte heller direkt-digitala utan använder fortfarande bildplattor vid konventionell röntgen. Vi hann även med våra två första intervjuer och det gick som smort. Skönt att faktiskt vara igång på riktigt.

I torsdags var vi på ännu ett sjukhusbesök, denna gång på Charlotte Maxeke – Johannesburg General Hospital. Ett minst sagt gigantiskt sjukhus som tidigare, om jag inte missminner mig helt, endast var till för den svarta delen av befolkningen, men som nu är ett governmental och därmed gratis sjukhus som är öppet för alla. Maskinparken här var faktiskt över förväntan även om de fortfarande hade ett mörkerrum. Mörkerrummen används inte speciellt mycket då den största delen av verksamheten är digitaliserad men finns kvar för att studenter ska kunna träna. Då många av sjukhuset på landsbyggden ännu inte blivit digitaliserade är det viktigt att studenterna vet hur mörkerrummner och manuell bildframkallning fungerar. De blev väldigt imponerade när vi berättade om standarden på de större sjukhusen hemma i Sverige då de, trots att sjukhuset var större än vad vi har, t.ex. endast hade en MR-scanner.

Fredagen spenderade vi i biblioteket på APK och sen åkte vi på ännu en tur kring området. Våra kontaktpersoner på universitetet är väldigt måna om att vi ska bli så självständiga som möjligt för att få “the real south african experience” vilket vi tycker är toppen.
I lördags sprang vi ett 5 km lopp i en park och åt en mysig frukost, det är tydligen VÄLDIGT viktigt att synas på rätt café i sina träningskläder på helgmornarna. I söndags var vi på Orgins museum och sedan lunchade vi på Moyo, en restaurang inriktad på traditionell afrikansk mat. Jag åt bobotie, en slags sydafrikans köttfärspaj med russin i och Anna åt en vårtsvinsgryta.

Om ni undrar något eller vill att vi ska inrikta inläggen om något speciellt så tveka inte att fråga, det är rätt svårt att sålla ut vad som ska tas med i blogginläggen. Vi tar med oss tusentals nya intryck allt eftersom dagarna går.

Stay tuned (Har inte lärt oss det på Afrikaans än)
/Anna Palm & Linn Hultgren


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!