Elefantfarmer på förhandlingsborden! 

Att det kommer upp så kallade Elefanter på bordet vid förhandlingar har jag varit med om men inte farmer med elefanter!  

Nu har jag fått klart för mig att det ligger farmer med Elefanter på förhandlingsborden runt om i Sverige! 

Sedan den 25 april och starten på konflikten har det hamnat väldigt mycket konstiga och fantasifulla arbetssätt på bordet! Vissa liknar nästan en så kallad gigganställning, med den för/nackdelen? att tillsvidareanställda personerna både ska göra sin heltid och, som hos gigganställningar, finnas anträffbara på telefon hela tiden.  

Lägger vi till att vi förväntas sälja semester och inte få ut övertid i tid så har de skapat -Jobbajämt anställning!!? 

Det som är bra med alla dessa elefantfarmer på förhandlingsborden är att det verkligen blivit tydligt att Våra yrkesgrupper ställer upp på nästan vad som helst för att inte patienter och kollegor ska drabbas. 

Vad sägs om övertid nästan varje pass i primärvården och dubbelpass så att personen jobbar 16-17 timmar i sträck. 

Sen har vi Beredskap. Då jobbar personen dag-eller kvällspass. Sen är det beredskap för att kunna jobba på övertid till nästa dag. Där förväntas också personen många gånger vara tillgänglig så snabbt att det är bättre att sova över på sjukhuset istället för att åka hem, då är det egentligen en jouranställning men utan jourersättning! Smart? sätt att kringgå dygnsviloreglerna då beredskap inte räknas som arbetstid. Men det verkar inte som arbetsgivaren tycker det är inte spelar någon roll.  

Arbetsgivaren kanske resonerar att personerna jobbar nästan hela natten så de hinner ändå inte hem innan de måste åka igen för nästa insats? 

Det som är anmärkningsvärt är att arbetsgivaren hela tiden säger att det inte påverkar patientsäkerheten och att de jobbar aktivt med arbetsmiljön!!?? 

Jag förstår att det framstår som helt galna arbetslösningar för alla som inte jobbar under sådana här förhållanden, men vi som jobbar i vården kan nästan sträcka oss hur långt som helst för att inte patienterna ska bli lidande på grund av att vi är alldeles för få för den vård som utlovas. 

Allt handlar om att det inte finns tillräckligt av de efterfrågade yrkesgrupperna. Det är politiska beslut, ekonomi och okunskap om hälsosamma arbetstider som skapat dessa helt hälsofientliga anställningar.  

Nu åter till elefantfarmer på förhandlingsborden och alla skyddsarbeten. Blockaden har helt slagit fast att våra yrkesgrupper jobbar långt mer än 40 timmar per vecka för att få Hälso-och sjukvård att fungera. För även om nattarbete kan generera lägre veckoarbetstid äts den upp av övertidsarbete då det är de med fler nätter som lättare kan beordras in på övertid. 

Jag hoppas att alla elefanter på förhandlingsborden gör att arbetsgivarna en gång för alla förstår att vi inte kan fortsätta så här om vi ska kunna bemanna vården i framtiden! 

Karin Nordén Persson 

Leg. Operationssjuksköterska 

Huvudskyddsombud 

Styrelseledamot i Avdelning Örebro 


Kommentarer

  1. Tja. Nu är förhandlingarna klara och jag sitter som ett frågetecken. Det som de förhandlat fram känns som självklarheter. Nåt som kanske varit bra 1982 men som de flesta av oss väl redan jobbar efter. Kan nån förklara vad vi egentligen fått till?
    36timmar natt? Hur många har 40? Verkar ju helt absurt. 20 minuter i veckan för det som arbetar oregelbundet men ändå 40 timmar i veckan. Finns det ens nån?
    Löneökning på 3.3 punkter ( lägre än märket på 4.1 what?) Och sifferlöst så vi som inte går en massa tjusiga utbildningar ( på vår fritid) utan bara gör ett bra jobb i grunden som vanligt inte får ett skit för det. Som vanligt. Och även de som verkligen lägger ner sin själ kommer troligen inte heller få något för det.

    Jag hade höga förhoppningar om den här omgången. Speciellt eftersom det nu verkligen är kris i vården. Vi måste verkligen göra allt för att ” rädda vården” och få vårdpersonalen som finns att stanna Det här avtalen kommer inte rädda vården. Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp tusentals uppsägningar från nu och framåt. Det här är inte en käftsmäll. Det här är en spark i ansiktet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!