Kollektivavtal, Saltsjöbadsavtalet, partsmodell, fackförbund, samverkan…gääääsp!  Rena rama sömnpillret! Eller åtminstone kanske rena rama grekiskan?

Det kan ju tolkas som en rätt målande beskrivning av en persons egenskaper om man säger att ”hen är lika underhållande som ett fackmöte”. Men det är dags att tänka om! Demokrati, rättigheter och schyssta villkor kanske inte heller låter så sexigt, men visst vill vi ha det?

Jag kan garantera att vi vill ha den svenska partsmodellen och kollektivavtal också. För hur torrt och tråkigt det än låter så är den värld som amerikanska bilmärket Tesla vill föra in svenska arbetare i ingen drömvärld. Nej det är faktiskt tvärtom, en riktigt usel och ogynnsam värld, där dina rättigheter, möjligheter och ekonomiska fördelar skrynklas ihop och sparkas ner i avfallskvarnen.

Men kunskapsnivån om innebörden av just den svenska partsmodellen, facklig anslutning och kollektivavtal är alltför låg. Det brukar sägas att vi blivit ”bortskämda” i Sverige, att vi haft det för bra alldeles för länge och att det har gjort att vi tar våra rättigheter för givet. Men vi har det inte alls för bra. Kan man ens ha det för bra? Fast det är nog sant att vi tar våra rättigheter för givna, något som syns när fackföreningar tappar medlemmar, när människor tror att kollektivavtal inte gör någon skillnad och när vi helt slutar bry oss om avtalsförhandlingar och vilka villkor vi får på våra jobb.

För det handlar inte bara om att få lön. Det handlar om semesterdagar, föräldraledighet, försäkringar och pension. Det räcker faktiskt inte att ”ha en schysst chef” eller en lön du kanske kände dig nöjd med när du sa ja till jobbet. En genomsnittlig medlem i ett TCO-förbund får ca 80 000kr per år tack vare kollektivavtalet. Vid högre lön så motsvarar det ännu mer.

Även den som inte är med i ett fackförbund inkluderas i kollektivavtal om det finns på ens arbete. Men om alla skulle resonera så skulle det inte finnas någon partsmodell och således inga kollektivavtal.

I Teslas hemland USA så är det inte ovanligt att man kan behöva flera jobb för att kunna försörja sig. Andelen fackligt anslutna är mycket låg och arbetstagarens rättigheter är minimala. Men det fackliga engagemanget har ökat i USA de senaste åren, senast tack vare strejken i Hollywood som stöttades av många amerikanska storstjärnor.

Att börja montera ner den välfärd och det trygghetssystem som vi kämpat för i Sverige under decennier är verkligen inte rätt väg att gå. Eller köra Tesla på. Den svenska partmodellen gynnar både arbetgivare och arbetstagare. En förebild för andra länder helt enkelt. Att köra Like a Swede.

 

(Här hittar du den snart 10 år gamla ”Like a Swede”-kampanjen. Aktuell än idag)


Kommentarer

  1. SÅ bra Åsa!!! Tack för ditt engagemang! 💪 /Martin Larsson, Ordförande, Fackförbundet ST/OFR-S, Örebro universitet.

  2. Välskrivet och så bra! Tack Åsa! …och tack även för ”Like a Swede”-länken som jag missat helt!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!