Mamma, vad önskar du dig i julklapp?

Min 12-årings dröm är att i nuläget bli läkare. Önskar att jag kunde säga till henne att satsa på sin dröm. Jag har alltid älskat mitt jobb som barnsjuksköterska och har aldrig ångrat mitt yrkesval.
Men tiderna förändras och min stora förhoppning är att även villkoren gör det. Tänker tillbaka till när jag började min yrkesbana som nyutexaminerad sjuksköterska på Barnkliniken här i Örebro.

När jag 12 år senare gick vidare till annan verksamhet var vårdtyngden så mycket tuffare och förändrad. Vi sprang bara fortare och fortare men verkade aldrig komma fram.

När jag började på BVC kändes det som rena drömmen i arbetsmiljö. Här kunde man ta ut sin rast, gå på toa, lokalerna var bra, allt var planerat och tempot behagligt. Men så lades det på mer och mer i uppdraget på min nya arbetsplats men inget togs bort. Den stora BVC krisen kom till Örebro dvs man hade svårt att rekrytera Barnhälsovårdssjuksköterskor och fick tillfälligt stänga en Barnavårdscentral i området jag jobbar. Detta gjorde att vi på övriga BVC i området fick ta över de barnen och hjälpa till, vi fick jobba dubbelt.

Helt plötsligt sprang vi snabbare och snabbare här också utan att egentligen komma fram. Vi pratade om att vi längtade efter arbetsro, dvs få jobba i det tempot som var tänkt till verksamheten. Arbetsron infann sig aldrig riktigt…

Sen lägger vi på dålig löneutveckling på det. Jag blir 45 år nästa år vilket enligt statistik skulle betyda att min löneutveckling stannat. Heja mig! Leg. Sjuksköterska snart 19 år och Barnsjuksköterska i 16 år och en lön på strax över 35 000 kr. Lönerevisionen detta år bidrog inte speciellt mycket till att få en bra löneutveckling under hela mitt yrkesliv heller…

Och det här med SYS verkar ju vara som när slöjdläraren delade ut 5:or, de tog visst slut och räckte inte till alla. 15% på ett område och helt plötsligt var 16 år som specialistsjuksköterska inget värt.

Nu vill ju min dotter visserligen bli läkare och då är ju löneutvecklingen något helt annat men arbetsmiljön delar vi. Jag hör en del medlemmar säga: ”Det är ingen idé att kämpa för lönen”, ”Vi kommer aldrig få bättre lön”. Men vad är alternativet? Vi kan ju inte sluta kämpa för då kommer det ju aldrig ske förändringar.

Fick frågan av mina barn vad jag önskar mig i julklapp…

Så i julklapp önskar jag mig bättre arbetsvillkor och en god och bra löneutveckling under hela mitt yrkesliv. Jag vill att mina barn ska kunna välja det finaste yrket vi har i mina ögon, dvs inom sjukvården men innan dess vill jag att villkoren förändras. Jag kommer i alla fall aldrig sluta kämpa för bättre villkor. Förändras det inte under min tid så vet jag iallafall att jag gjort vad jag kan för nästa generation!

Så snälla tomten lägg ett paket med en god löneutveckling och bra arbetsmiljö under min gran. Och i pandemitider går det bra att du skickar det digitalt!

Anna Glader, Leg sjuksköterska, Barnsjuksköterska, Förtroendevald avdelning Örebro och som aldrig kommer ge upp!


Kommentarer

  1. Du har ju i alla fall bättre lön än mig, hela 33770 efter nya lönen och jobbat som ssk i snart 20 år….skrattretande! Men älskar trots allt mitt jobb

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!