Specialiserad utan specialister
Vårdens utveckling går i en rasande takt. Den blir alltmer högspecialiserad, inte bara inom slutenvården, utan i alla verksamheter. Ett besök på röntgen, labb eller en vårdavdelning kan se ut och verka som en scen ur en science fictionfilm. I takt med utvecklingen krävs också mer kunskap av de som arbetar i vården. Kompetensen är inte tillräcklig efter 3 års grundutbildning, även om utbildningen ger en bred bas att stå på. Och trots att vården blivit så pass komplicerad, med krav på högspecialiserad kompetens för att bedriva den, så gapar tomma platser på specialistutbildningarna på landets lärosäten. Men kan man verkligen bedriva högspecialiserad vård utan specialister?
17 blivande distriktssköterskor slog sig ner för att lyssna på dagens föreläsning under distriktsköterskeprogrammets första vecka. En intensiv första vecka på den knappt 1,5 åriga specialistutbildningen lider mot sitt slut. Behovet av distriktssköterskor är stort och kommer att öka i takt med en åldrande befolkning. Dessutom är trycket på primärvården stort. Människor söker sig i allt högre grad till vårdcentralerna för att få stöd och råd. Distriktssköterskeprogrammet har 30 platser. Varför är inte programmet fullt?
Distriktssköterska har tidigare setts som en attraktiv specialistutbildning. Det finns två stora anledningar till varför det inte längre går att fylla utbildningsplatserna:
1. Det ger för lite i lönekuvertet. Varför utbilda sig om man inte får någon större löneutveckling, vare sig efter att ha skaffat sig utbildningen eller efter att ha arbetat länge och utvecklats inom professionen?
2. Arbetsgivare och beslutsfattare inser inte vikten av den specialistkunskap som en distriktssköterska har. I takt med att allt färre examinerats så har också arbetsgivare fått allt svårare att rekrytera. Deras lösning har då varit att anställa grundutbildade sjuksköterskor som saknar kompetens för att arbeta på exempelvis en vårdcentral. Varför skulle någon vilja utbilda sig då? En nedåtgående spiral.
För ett antal år sedan var det inte många studenter som satt i lektionssalarna när introduktionen till anestesisjuksköteskeprogrammet drog igång. Utav 20 platser kanske det endast var 8 studenter som var redo för att utbilda sig till anestesisjuksköterskor. Idag ser det annorlunda ut. Platserna är fyllda till bredden, trots att det fortfarande är för lite i lönekuvertet. Hur har man lyckats vända trenden på den specialistutbildningen?
Svaret heter betald utbildning inom anställningen, eller akademisk specialisttänstgöring, utan krav på ”bindningstid” till någon specifik arbetsplats efter examen, samt samma möjligheter att delta i lönerevisioner som övriga anställda. För ett par år sedan tecknades ett avtal mellan regionen och Vårdförbundets lokalavdelning om att förändra möjligheten att specialistutbilda sig. Uppenbarligen så är det ett lyckat koncept.
När det gäller vissa utbildningar.
Varför är det inte fler som söker exempelvis distriktssköterskeprogrammet då? De kan ju också få betald utbildning?
Den tragiska förklaringen handlar om att arbetsgivare och beslutsfattare inte inser vikten av den kompetens en distriktssköterska har och låter därför inte tillräckligt många få ta del av utbildningstjänsterna.
Inom anestesin söker man efter anestesisjuksköterskor. Något annat är otänkbart. Varför är det inte det när det handlar om en tjänst för en distriktssköterska?
Om du ska opereras och genomgå en bypassoperation så skulle du väl inte nöja dig med en allmänläkare som operatör? Varför nöjer vi oss inom andra områden i vården?
En annan fråga man kan ställa sig är varför vi som profession söker tjänster som vi egentligen inte har tillräckligt med kompetens för att klara av.
Åsa Mörner
Leg sjuksköterska , leg barnmorska
(Många regioner och kommuner har inte tecknat avtal gällande utbilningstjänster. Är du politiker och vill veta mer om hur det funkar med ett sådant avtal så tveka inte att höra av dig, så kan du få mer information)
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Jag gick ner 6200kr i lön när jag började som distriktsköterska i region Uppsala. Jag har utbildat mig själv. Tagit studielån etc. Att de som bekostat sin utbildning inte får betalt för att vara specialist i dag är skamligt. Arbetsgivarna betalar samma dåliga lön till de som de som bekostat son utbildning själva. De tycker sig nu ha rätt att dra ner på löneutveckling eftersom de utbildar en del till distriktssköterskor. Jag har inte råd med detta och letar lösning i annan karriär.
Att läsa till DSK är min sämsta affär någonsin. Vilket ät konstigt när det är sådan brist.
Jag tycker vårdförbundet skulle jobba för att få arbetsgivarna stå för studielånen så att vi har råd att jobba hos dem nu när vi har en attraktiv utbildning. Det känns som man glömmer oss som trodde att det lönade sig med utbildning. Snälla hjälp oss.
Tack för att du läser bloggen och tack för din kommentar.
Det är en samhällsfara att synen på kunskap och lönenivån ser ut på det här viset. Det lyfter Vårdförbundet ofta i sina möten med beslutsfattare. Ibland kan man tro att vi talar för döva öron.
Gällande din fundering om betalning under utbildningen så har redan Vårdförbundet tagit fram ett koncept för det som kallas akademisk specialisttjönstgöring. Flera arbetsgivare har tecknat kollektivavtal gällande sådana, men många återstår. Läs gärna mer om Vårdförbundets utbildningspolitiska idé här: https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/sa-gor-vi-yrkena-battre/akademisk-specialisttjanstgoring/
Vi fortsätter kämpa tillsammans för att vi ska få goda villkor! Trevlig helg! Hälsningar Åsa