Ovärdig behandling av akut sjuka

Regionen har i media belyst hur framgångsrik ortopedkliniken är.
Man har opererat bort en stor del av sina köer. Liten eller ingen tid för återhämtning då den ständiga sjusköterskebristen (brist på villkor) gör sig påmind. Detta är känt och jag tror att man på sikt kommer att vara tvungen att förändra arbetsvillkoren om man vill att personalen ska stanna kvar. Det jäser i leden. Rekryteringsproblem både på operation och på vårdavdelningarna.

Nog om detta.
Det som fick mig att börja fundera
om man gjort en tankevurpa var att jag hört att när operationsköerna minskat opererar man istället utomlänspatienter. Bra tänker många, intäkter till Regionen.

Då undrar jag varför vi inom ambulanssjukvården sitter och skjutsar runt patienter med misstänkta höftfrakturer i länet då sjuksköterskebristen gör att det inte finns tillräckligt med vårdplatser och operationskapacitet för de akut sjuka.

När det gäller patienter med misstänkta höftfrakturer har Ambulanssjukvården och Ortopedkliniken utarbetat en riktlinje som innebär att patienter med dessa bekymmer efter undersökning och behandling aktiveras ett sk raka spåretlarm. Det innebär att patienten får smärtlindring och får direkt komma till röntgen och sedan till en ortopedavdelning inför operation. Man slipper således att åka fram och tillbaka mellan akuten och röntgen. Patienten slipper den ofta långa fördröjning det innebär att ligga och vänta på akuten före och efter röntgen. Ligga på en hård obekväm brits utan istället mycket bekvämare i en sjukhussäng

Ett exempel:
I Kilsmo ramlar en äldre person och slår i höften och ringer efter ambulans.
Vi kommer dit och konstaterar att patienten uppfyller kriterierna för en rakaspårethandläggning. Men dagen till ära finns inga platser på ortopeden i Örebro då platserna för akuta fall för länge sedan är slut och det innebär att Karlskoga är destinationen för dagen.

Gillar de människor vi hämtar detta?
Svar: aldrig, men de är en grupp som inte hörs så mycket, då de är äldre och är inte högljudda och inte vana att klaga.

Fördelar

  • Man kan upprätthålla sitt program av planerade operationer.
  • Operationsköerna minskar
  • Nöjda politiker

Nackdelar

  • Raka spåretpatienterna får spendera lång tid i en ambulans på en hård brits
  • Mycket längre tid innan man hamnar i en riktig säng
  • Anhöriga har sällan möjlighet att besöka
  • Akutberedskapen för ambulanssjukvården blir försämrad då uppdraget blir förlängt med flera timmar.

Är det inte dags att se över arbetsvillkoren för de hårt arbetande sjuksköterskorna på ortopedkliniken så att de platser som är stängda platserna kan öppnas, innan de som är kvar tröttnar och slutar. Det skulle innebära att fler personal delar på arbetsbördan och patienterna slipper åka runt i ambulans i stället för att bli vårdad i en säng.

Hans Nilsson
Leg. Sjuksköterska


Kommentarer

  1. Tack Hans för en sann och uppriktig insändare om konsekvenserna av att vi varit sååå duktiga att operera bort puckeln som blivit en dal. En dal så djup att man söker i andra län efter patienter.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!