Problemet är tillfälligt!?

I vilken värd lever du Mats Eriksson, SKL?

I gårdagens debatt, i Aktuellt, mellan Vårdförbundets vice ordförande Anna Andersson och Mats Eriksson (M), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation hävdade han att vårdens problem är tillfälliga. Dagens kris beror på en topp av influensa och vinterkräksjuka.

Om det är ditt svar på problemet är jag övertygad om att vi även har influensa och vinterkräksjuka i en enorm topp även på sommaren eller för den delen också på våren och hösten.

Influensan och vinterkräksjukan kommer varje vinter. Det är lika självklart och förutspått som att det blir julafton den 24 december. Att det får konsekvenser i vården handlar bara om bristen på planering eller snarare helt avsaknaden av planering. Vårdens reaktion på influensa känns lite som att posten skulle stå och bli överraskad när det till jul dyker upp 28 miljoner julkort som ska delas ut…

I nästa vända säger Mats att SKL:s medlemmar (läsa kommuner och landsting) ska anställa när så behövs. Jo tjena! När hände det senast?

Jag kan bara dra parallellen till avdelningen där jag är anställd. Där saknas det just två sjuksköterskor. Två nya är påväg säger chefen. Borde inte de varit på plats och inskolade innan de andra slutade?
Nej nu väntar vi istället på att de ska börja och sedan under en månad gå bredvid för att skolas in. Under tiden får mina kollegor dras med en lägre bemanning och mer arbete. Möjligheten till toabesök försvinner lika så möjligheten att hinna äta. Det innebär även fler kvälls- och helgpass. Att vänner och familjeliv får sättas åt sidan. För vem behöver vara ledig och umgås med familjen?

Mats du kan själv prova. Du kan testa redan nu i helgen. Se till att starta ditt arbetspass imorgon lördag kl. 14. Håll sedan igång utan paus. Du får inte gå på toaletten ej heller äta. I bästa fall och om du har tur så kan du hinna dricka ett glas vatten. Kl. 22 kan du ta dig hem och försök varva ner för att sova. I bästa falla får du 4-5 timmars sömn. Kl. 06:45 ska du vara tillbaka på jobbet. Samma sak här. Du jobbar till kl. 16:00, ingen paus, inga toabesök eller mat. Hur väl kommer du prestera?

Det här kan sammanfattas med ”Välkommen till en vanlig dag på jobbet”. Det här är inte tillfälligt! Det är vardag i svensk sjukvård.


Kommentarer

 1. Är det bara jag som ser en viss diskrepans mellan statlig och kommunal/landstings-verksamhet? Det är samma visa med kollektivtrafiken (landstingen)
  – Oj, snö? I december? Igen?!

  och förskolan (kommunal)
  – Oj, nya barnkullar? I år? Igen?!

  som sjukvården (landstingen)
  – Oj, vinterkräksjuka/influensa/semestertider? I år? Igen?!

  Posten verkar ha lite framförhållning iaf, där dök annonser om extrapersonal upp redan efter sommaren. Kanske dags att skrota landstingen, friställa de över 4500 landstingspolitiker som vi försörjer och förstatliga sjukvården istället. Då kanske vi kan börja leva upp till Hälso- och sjukvårdslag 2 §, till exempel.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!