Att jobba när andra är lediga!

Skrivet av Gästbloggare

31 oktober 2012

Örebrobloggen

Satt och pratade med en kollega precis och vi snöade in på hur vår obekväma arbetstid lönesätts. Förra veckan var fokus på arbetstider och känslan är att vi kommer ha många sådana veckor framför oss utan att vi kallar det för arbetstidsveckor.

Obekväma arbetstider är mångas vardag inom våra yrken och det får vi vara beredda på. Men att vi inte får kompensation för att jobba dygnets alla timmar, det är INTE okej.

Jag känner bara att det här måste vi bara prata mer kring och lägga fokus på. Visst jag kan jobba kväll, helg och natt men vad är då en rimlig ersättning? Är du nöjd med att du får 94.30 kronor i timmen i ob-ersättning när du ex jobbar julaftonskväll? För mig känns det långt ifrån okej, nästan som ett hån.

Vi måste få till ett annat system!! Personligen tilltalas jag av någon form av poängsystem. Där olika dagar och olika arbetspass ger olika mycket poäng och genererar sedan hur många arbetsdagar det leder till. Säg ex att dagturen måndag-fredag ger ett poäng, helgpass ger två och julafton ger fyra. Det skulle för mig kännas mycket mer rättvist och att det faktiskt gav kompensation att jobba obekväm arbetstid. Att vi själva på arbetsplatsen sen får skatta vad som är mest obekvämt att jobba och utifrån det sker kompensation.

Det finns naturligtvis många varianter, det viktiga för mig är att vi börjar fundera kring obekväm arbetstid och kring vilka alternativ vi skulle kunna tänka oss. Som vi har det nu är för mig inget fungerande system!

Kristin Björklund (Psykiatrisjuksköterska)

Vårdförbundet avdelning Örebro


Kommentarer

  1. En mycket bra idé. Det fanns ett sådant system inom en klinik i västerbotten för många år sen. Personalen jobbade hejdlöst..men kunde sedan ta ut den inarbetade tiden i kompensationsledigt tack vare generös poängsättning. Det var aldrig några bekymmer att att få personal på ordentligt obekväma arbetstider. Tyvärr så drogs detta in med personalrekryteringsproblem som följd. Att införa poängmodell skulle vara ett sätt att modernisera arbetstidsmodellen, skulle passa unga nyutexaminerade sjuksköterskor och erfarna som hand i handske. Tänk att få arbeta och sen vara ledig..och njuta av ledigheten.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!