Vilken färg är du…

Jag gillar att kategorisera, för mig ter sig livet lite enklare då. Oftast är det inte så enkelt men lite på kul tänkte jag skriva om vad jag fick med mig från en föreläsning med Annika R Malmgren där hon utgick ifrån att vi människor är röda, blåa, gula eller gröna. Alla människor är inte renodlat en färg utan vissa kan vara en kombination på upp till tre. Gissa om det blev mycket fnitter och skratt bland oss som lyssnade vid hög igenkänningsfaktor. Vi kunde tydligt urskilja vissa kollegor och andra nära och kära. Jag antecknade ner några korta rader om varje färg, läs och se om du kan känna igen dig eller någon i din närhet, jag tror du kommer få upp några bekanta ansikten i alla fall.

Röd kännetecknas av att den vill framåt och det ska finnas någon nytta med allt de lägger sin energi på. Det är handling, resultat och mål. Personen vill göra en sak, snabbt och effektivt och det kan hända att folk blir överkörda på vägen. I sin iver att nå målet kan personen upplevas bufflig, burdus och säga saker som sårar. Men det handlar om att driva saker framåt fort och det är inte så noga om det blir lite fel på vägen. Till exempel tycker inte den här personen att det är alls viktigt att läsa Ikeas bruksanvisning, utan det är bara att ge sig in i bygget och slutföra det så snabbt som möjligt, om en pinne hamnar lite fel gör inget.

Blå vill göra allt ordentligt, annars kan det vara. Den här personen vill tänka igenom, fundera och analysera innan den går till handling. Det handlar om att leverera bra saker med mycket god kvalitet. De kan vara kritiska och granskande, och kan gärna påtala brister i tanken att de vill väl. Risken är att bli allt för noggrann och därmed fastna i uppgiften och inte komma vidare. Den här personen i sin tur läser Ikeas bruksanvisning till punkt och pricka och följer stegen så som det står.

Gul vill gärna stå i centrum, älskar att höras och synas. Vill absolut vara med och påverka och har mycket kreativa idéer. Gillar strålkastaren, och det märks när den här personen gör entré. Berättar ofta utsvävande om allt den får vara med om, det är ständigt drama i dennes liv och hela tiden nya impulser och idéer. För den här personen är allt möjligt och den ser inga stängda dörrar. Vilket också gör att runt den här personen kan det också bli lite rörigt, kan upplevas disträ och har svårt att komma fram till målet då personen ser nya saker hela tiden. Den här personen är en typisk tidsoptimist, men är också väldigt verbal och vid sen ankomst kan berätta om allt den varit med om under vägen. De är också väldigt måna om hur de uppfattas av andra. Här kan man väl säga att bygget av den nya Ikea prylen aldrig riktigt blev klar.

Grön tycker det är viktigt att vara i harmoni och att andra är i harmoni samt känner snabbt in hur andra verkar må. Här är det relationer som står i fokus och det är viktigt att vara en i familjen. Den här personen är mycket mån om andra och bryr sig om hur andra har det. Skulle aldrig slåss om ordet, utan släpper lättare fram andra och ser när någon annan har något att säga. Den här personen håller ofta ihop gruppen, är kittet på arbetsplatsen. Däremot har den lätt för att glömma bort sig själv och sina egna behov. Personens idéer kommer aldrig riktigt fram. Grön person samlar på sig mycket inåt och bär sedan på det. Kan upplevas av andra som otydlig och osäker och därmed tappar trovärdighet.

Som märks har röd och blå lättare för att fokusera på uppgiften. Gul och grön fokuserar mer på människan, och tar därmed saker mer personligt.

Kan du se vem du är???

/Kristin (som tror sig vara en kombination av flera färger)


Kommentarer

  1. Vad kul!
    Annika Malmgren har många bra insikter i hur människor kommunicerar så olika. Dessutom har hon skrivit en väldigt bra bok som heter ”Ta skit och gör det till guld” som berättar om bland annat detta. Jag antar att ni fick den med er också?

    1. Vi har boken! =) Det är intressant och rolig läsning rakt igenom.
      /Kristin

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!