Allt är tillåtet i Krig, Kärlek och… Avtalsrörelse?

Skrivet av Gästbloggare

11 april 2012

Örebrobloggen

Ja nu är jag tillbaka i mitt uppdrag som Riddare (Riddarinna?) i  Vårdförbundet. Det känns fantastiskt att det händer så mycket hela tiden och när man är förtroendevald så vill man vara med, överallt!

Igår träffades vi som jobbar med fokus på lön och diskuterade strategier. Det var god stämning, vi kände oss kreativa och det resulterade i yrkanden till Örebro Läns Landsting som styrelsen senare godkände.

När man jobbar med lönefrågor är det viktigt att få en aktuell omvärldsbild och av den anledningen kollade vi upp SKL:s hemsida i syftet att få en nulägesrapport om avtalsrörelsen för andra stora förbund. Hör och häpna…

”Vi ser med oro på den nuvarande avtalsrörelsens utveckling. Våra tre största fackliga motparter kräver dubbelt så mycket som industrin i centrala avtal. Därmed äventyrar man också den lönebildningsmodell som fungerat väl de senaste 15 åren” (SKL)

Jaha ja.. de har mage att begära dubbelt så mycket. Minsann. De kanske vill ha betalt för sin kunskap, så märkligt. Och allvarligt talat, för vem har den här lönebildningsmodellen fungerat så väl? Inte för våra yrkesgrupper i alla fall och jag tror att förbunden i avtalsrörelse håller med.

Sen fortsätter eländet..

”En löneökning i nivå med våra motparters krav motsvarar var sjunde äldreomsorgsplats. Att ge alla lärare 10 000 kronor mer i månaden kostar lika mycket som driva 900 vårdcentraler på ett år – av de 1 250 som finns” (SKL)
Och sen när har lärarna ansvar för primärvården? Är de medvetna om att de nu inte bara ska ta hand om utbildningen av sveriges framtid utan nu även har fått primärvårdens finansiering på sitt bord?! Och sen när har arbetstagarna ansvar för att se till att pengarna räcker till äldreomsorgen? Har vi inte folkvalda politiker som är satta att göra det jobbet. Hur skattepengar fördelas har med prioriteringar att göra. Resonemanget att om Lärar-Ove får rätt lön så får äldreomsorgstagar-Elsa ingen plats på korttidsboendet känns både desperat och populistiskt.

Och lögnerna…

”En enda procents löneökning för vår sektor kostar 4 miljarder kronor. Det är lika mycket som en årslön för 9 200 personer” (SKL)

Enligt SCB har Sverige en årlig inflation på sisodär 1,5-2% så innan vi fått lönekompensation för det så är det inte någon kostnad alls. Kostnaden inträffar först då vi får reallöneökningar dvs efter att de kompenserat oss för inflation.

Nej, de får helt enkelt komma med något bättre.

Det är härligt att vara tillbaka.. sa jag det?

Sahra Strandberg, Styrelseledamot.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/omojligt-ge-alla-larare-10000-mer-i-manaden_6982735.svd


Kommentarer

  1. Jag undrar vad de menar med detta: ”Kommuner och landsting har haft den bästa löneutvecklingen de senaste tre åren.”
    Borde vi inte märkt detta om det var sjuksköterskor som premierades? Om det i huvudtaget är sant så handlar det om en helt annan yrkesgrupp, min satsning är att högt uppsatta (mest män) får mer pengar…

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!