Det är dags att vi talar klarspråk om en av de mest akuta frågorna inom vården idag: behovet av kortare arbetstid. Detta är inte bara en önskan, det är en ren och skär nödvändighet för medlemmarna i Vårdförbundet – vi behöver bättre förutsättningar för att kunna utföra vårt jobb! Vi är inne på sista veckan av förhandlingar i avtalsrörelsen 2024 med arbetsgivarna inom kommuner och regioner och vårt budskap står fast: vi behöver kortare arbetstider för att kunna garantera en hållbar framtid för vården.

Låt oss inte sticka under stol med att vården sedan länge balanserat på gränsen till det ohållbara. Vi ställs inför valet att antingen bränna ut oss eller gå ner till deltid för att kunna fortsätta arbeta inom det yrke vi älskar. Att fyra av tio unga inte ser en framtid inom vården är ett larm som vi inte kan ignorera. Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor måste bli fler – inte färre! Frågan om arbetstid är också en fråga om ekonomisk säkerhet och jämställdhet. En sjuksköterska som tvingas jobba deltid under ett helt yrkesliv går miste om upp till 7 miljoner kronor. Det är ett helt oacceptabelt pris att betala för att arbetsgivaren inte skapar hållbara arbetsförhållanden. Det är orimligt att våra medlemmar ska tvingas till deltid för att kunna få den vila och återhämtning som arbetsgivaren ska ansvara för.

Under pandemin ställde vi upp och var samhällets stöttepelare, nu är det dags att samhället står upp för oss!

Vi kan inte bara jämföra vårt arbete med ett kontorsjobb där man kan ta pauser efter behov. Vårt arbete kräver vår närvaro dygnet runt, året om, och återhämtning kan inte skjutas på framtiden. Dessutom är innehållet i vårt arbete extremt krävande, vi arbetar under ständig hög arbetsbelastning och stress – gör vi fel drabbar det människors liv och hälsa. Arbetsgivaren måste göra arbetstiderna hållbara nu och ge goda villkor, för att kunna säkerställa att Sveriges invånare får den vården de behöver och för att minska de långa vårdköerna. Redan nu får patienter vänta och riskerar att dö i vårdköer.

Genom att erbjuda kortare arbetstid förbättrar vi vårdens hälsa och kan få motsvarande 8000 fler kollegor. Att investera i kortare arbetstider är inte en kostnad utan en investering i framtiden för vår sjukvård. Det handlar om att rädda liv idag och i framtiden. Vi står fast vid att kortare arbetstid är vårt främsta krav. Förhandlingarna står i ett låst läge, och det är dags för SKR och Sobona att lyssna på vad vårdens medarbetare har att säga. Vi är många som står upp för våra yrkanden och vi hoppas att våra arbetsgivare är det med.

Nu är det nog!

 

Förbundsstyrelsen:

Sineva Ribeiro
Madelene Meramveliotaki
Jani´ Stjernström
Sophia Godau
Camilla Gustafsson
Catrin Johansson Pettersen
Emma Klingvall
Oscar Martinez Martinez
Åsa Mörner
Anna Seiborg Kidell
Pernilla Widholm Jolgård


Kommentarer

  1. Jag jobbar inom ambulansen och vill inte ha kortare arbetsskift!!!! utan längre, men färre skift! Så sänk veckoarbetstiden och höj lönen. 30h/v för rotationstjänst är rimligt. Max 3 pass/v

  2. Jätte bra att frågan drivs . Samt att ingångslön och vad sjuksköterskor har i lön vid pensionering ( 65-67 år)
    Löneutveckling måste blir bättre – spannet måste öka .

  3. Håller med! Vårdpersonalen måste alltför länge acceptera en katastrofal löneutveckling. Och hur blir det med titeln ”Särkilt yrkesskicklig” med oftast bara några få hundralappar, inte ens 10000 SK. Ska detta fortfarande gälla i ETT år bara?
    Mitt förslag, STREJK !!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Värva en ny medlem!

Värva en kollegaFå 200 kr i presentkort från Sverigechecken.

Värvar du fler får du mer.

 

Jag vill värva / bli värvad!