Tänk dig att det är din mamma som har fått en stroke och hon får vänta i 11 timmar innan en läkare tittar på henne och 13 timmar innan hon blir inlagd på strokeavdelningen…

Tänk dig att ditt barn är svårt sjukt. Men eftersom det är vårdplatsbrist blir ditt barn bortprioriterat och får inte rätt vård…

Tänk dig att du ligger på akuten. Det du får för att tillkalla personalens uppmärksamhet är grytlock, tallrikar och bestick…

Tänk dig att din vän ligger i flera timmar i sin egen urin och avföring för att det inte finns någon som kan hjälpa din vän att gå på toaletten…

Tänk dig att din farfar befinner sig i livets slutskede men ligger i en korridor utan möjlighet till avskildhet och skydd för sin integritet. Att han dör där, helt ensam…

I Sverige tror de flesta att vården är mer värdig än så här. Att vi levererar en vård som är god, jämlik, medmänsklig och patientsäker. Men tyvärr är detta inte några påhittade situationer utan de baseras på IVO:s nationella sjukhustillsyn som släpptes i år, den 19:e januari 2023. IVO konstaterar, i sin delredovisning av tillsynen, att det är brist på disponibla vårdplatser inom akutsjukhusvården i samtliga regioner. Inte bara i några utan i samtliga. Det innebär att patienter inte kan vårdas på ett patientsäkert sätt, att det finns patientsäkerhetsrisker till följd av brist på disponibla vårdplatser och att patienter skickas hem från akutmottagningen fast de egentligen hade behövt läggas in för vård eller observation. Det framkommer också att nästan hälften av sjukhusens akutmottagningar har uppgett att personalen inte har förutsättningar att ge läkemedel i rätt tid. Vi kan inte ge mat, dryck eller omvårdnad utifrån patienternas behov.
Sjuka människor i Sverige får inte den tillsyn de behöver och deras tillstånd försämras för att de inte får rätt vård i tid.

Vi kommer hålla i, vi kommer hålla ut och vi kommer vara tuffare än någonsin.

Ska vi verkligen ha det så här?

Just nu är alltså Sveriges hälso- och sjukvård inte förenlig med svensk lagstiftning. Och vem tar ansvar för det? IVO har framhävt vid flertalet tillfällen att det inte är personalen som ligger bakom problemen. Tvärtom! Vårdpersonalen gör allt och lite till, springer fortare än någonsin och betalar med sin egen hälsa. Det är inte Sveriges alla barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som har i uppdrag att lösa detta. Det är ledningen och styrningen som måste förändras och patientsäkerheten måste prioriteras. Då behöver vi få chansen att göra ett bra jobb. Vi behöver bättre villkor!

Detta var en tuff nyhet att påbörja 2023 med, men det kommer ändå inte som en överraskning för oss. Vi har under lång tid beskrivit dessa situationer och Vårdförbundet har länge påpekat bristerna. I maj 2022 valdes en ny förbundsstyrelse och vi har sedan dag ett fortsatt att jobba hårt med villkorsfrågorna för våra kollegor.

Vi har valt att starta upp en förbundsstyrelseblogg för att vi vill kunna ha ytterligare en kommunikationsväg till alla er. Vi vill skapa debatt och diskussion och inkludera er. Första inlägget skulle handla om vilka vi är, våra mål och visioner. Men så kom denna rapport – som faktiskt belyser varför vi finns, varför alla vi valde att kandidera till förbundsstyrelsen och som visar varför Vårdförbundet som yrkes- och fackförbund är så viktigt. Den visar vad det är vi vill påverka. Den ger ett besked som vi länge har förmedlat och ger oss ytterligare kraft. Som förbund och förbundsstyrelse kommer vi fortsätta stå bakom våra kollegor och fortsätta stå fast vid det som patienterna har rätt till. Vårdförbundets livsviktiga professioner tar sitt ansvar varje dag! Vi ska fortsätta driva villkorsfrågorna mot arbetsgivaren och politiken så de också tar sitt ansvar. Situationen är minst sagt akut.

Här är vi, er nya förbundsstyrelse. Vi kommer leda med styrka. Tillsammans kommer vi höja våra röster för en bättre vård i Sverige, där vi kan ge rätt vård i tid. Där vi inte offrar vår egen hälsa på jobbet. Det är vårt mål.

Vi kommer hålla i, vi kommer hålla ut och vi kommer vara tuffare än någonsin. Tillsammans.

Tio personer ur förbundsstyrelsen i en trappa
Förbundsstyrelsen maj 2022. Foto: Ulf Huett

Förbundsstyrelsen:

Sineva Ribeiro, Västra Götaland

Janí Stjernström, Västmanland

Madelene Meramveliotaki, Skåne

Sophia Godau, Stockholm

Camilla Gustafsson, Värmland

Catrin Johansson Pettersen, Västerbotten

Emma Klingvall, Östergötland

Oscar Martinez Martinez, Stockholm

Åsa Mörner, Örebro

Anna Seiborg Kidell, Kronoberg

Pernilla Widholm Jolgård, Västra Götaland


Kommentarer

    1. Så länge kollektivavtalet gäller mellan parterna råder fredsplikt för båda parter, dvs just nu kan vi inte strejka. Däremot finns tillfällen då konfliktåtgärder och strejk kan komma att övervägas och vi går in i en avtalsrörelse nästa år. Det är viktigt att du och dina kollegor är medlemmar hos oss så att ni kan bli uttagna i strejk ifall detta skulle bli aktuellt!
      Mvh: Sophia Godau, förbundsstyrelseledamot

  1. Håller helt med om strejk. Vi har larmat och skrikit oss hesa under lång tid. Det är bara tillsammans som vi kan göra skillnad för att kunna ge en bättre vård samt få en bättre arbetsmiljö.

  2. Jag tycker att så många som möjligt ska skriva till de riksdagspolitiker som sitter där ifrån det egna länet och beskriva situationen där du jobbar.
    De måste bli personligt berört för att förstå och ta det till sig!
    Och det är inte bara socialministern som måste förstå, det är alla som sitter i regeringen!
    Bjud in lokala Regionpolitiker så de får följa med på jobbet där det är just som IVO beskriver.
    Alla medborgare har under många år blivit matade med att Sverige har världens bästa sjukvård, mest nöjda kunder och korta väntetider mm.
    Sist jag hörde det var under valkampanjen!!!
    Fortsätt berätta för alla ni känner om IVOs resultat och bedömning, då är vi många som kan få folket att förstå, att det är mycket gamla meriter politikerna pratar om! En gång var det bra.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!