Igår kväll genomförde förtroendevalda och medlemmar från avdelning Stockholm en workshop för Stockholms Läns Landstings politiker om kompetensförsörjning gällande biomedicinska analytiker. Under våren har denna grupp biomedicinska analytiker genomfört ytterligare två möten, det första riktat mot verksamhetsföreträdare och det andra mot biomedicinska analytikermedlemmar.

Syftet med dessa möten har varit att belysa biomedicinska analytikers roll i vården, informera om vad som är aktuellt inom vårt yrke, men också att påverka ledning och beslutsfattare att leda vården patientsäkert med rätt kompetens på rätt plats. Det har varit många diskussioner rörande patientsäkerhet, bristen på biomedicinska analytiker som råder idag och hur prognosen ser ut framöver (enligt SKL:s rekryteringsrapport kommer 2700 biomedicinska analytiker saknas 2026).

Vid summeringen av gårdagens möte konstaterade de flesta av politikerna att man fått upp ögonen för en yrkeskategori man haft litet kunskap om, man uttryckte oro över att arbetsgivare ersätter med andra, icke-legitimerade yrken och att det är viktigt att arbeta för karriärvägar och löneutveckling.

-Man måste få jobba på toppen av sin kompetens, sa flera.

-Ingångslönerna är skamliga, sa en annan.

-Man kan inte tumma på patientsäkerheten, sa en tredje.

Medverkade gjorde också Lena Asplund, riksdagsledamot och biomedicinsk analytiker som motionerat och debatterat i riksdagen för specialistutbildning. Hon föreslog också att det vore bra att genomföra denna typ av möten mot landstingspolitiker i andra delar av landet.

Innan politikerna blev ”utsläppta” från Vårdförbundets kansli som på kvällarna alltid är låst och larmat, fick de med sig en kasse för att ”gå en dag i mina skor” och kontaktuppgifter till någon av de yrkesverksamma biomedicinska analytikerna som deltog under kvällen. Konceptet om att gå en dag i mina skor kan du läsa om här.

Är det någon som vill arrangera liknande möten, så kommentera nedan eller kontakta mig via mail (anne.berndt@vardforbundet.se). Jag vidarebefordrar dig då vidare till förtroendevalda biomedicinska analytikergruppen inom avdelning Stockholm.

 


Kommentarer

  1. Det var bra beskrivet! Konceptet var verkligen något som uppskattades. För er som vill vara med i påverkans och upplysningsarbetet gällande den legitimerade biomedicinska analytikernas arbetsfält och framtid Hör av er! Tack Anne för din strålande insats och tack alla som bidrog, ni gjorde fantastiskt jobb!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.