Jennifer Arnqvist är biomedicinsk analytiker och ny i yrket. Hon är anställd i Västerbottens läns landsting. I detta inlägg utvecklar hon varför hon är frustrerad och allt annat än tacksam inför konverteringen av biomedicinska analytikertjänster till medicinska biologer. Och berättar hur de planerar för sitt lobbyarbete mot lokalpolitikerna.

Jag är arg. Jag är verkligen arg, frustrerad och besviken. För vad har hänt?

Västerbottens läns landsting har bestämt att man behöver konvertera 12 biomedicinska analytikertjänster till medicinska biologer. I början skulle 50 tjänster konverteras så jag borde väl vara tacksam att bara 12 tjänster konverteras, eller hur?
Nej, jag är inte tacksam. Jag är arg! Jag känner mig hånad och nedvärderad. Konverteringen av tjänster trampar på mitt yrke. Konverteringen av tjänster trampar på den utbildning jag genomfört. En utbildning som jag lånat pengar för och spenderat 3 år att genomföra. Vad är det värt för mig att ta en kandidatexamen, yrkesexamen och betala för att ta ut en legitimation? Legitimation som ska ge mig tillåtelse att kallas biomedicinsk analytiker och söka tjänster där biomedicinska analytiker efterfrågas. Men nu efterfrågar man inte legitimerad personal längre utan man tar in de med ”likvärdig kompetens”.
Hur kan man utvärdera om någon icke legitimerad personal att ha ”likvärdig kompetens” som en legitimerad?
En riskanalys har gjorts för att se om intaget av annan personalgrupp hotar patientsäkerheten, vilket det har framkommit att det inte gör. Men om man gör den analysen på någon med 4 års erfarenhet av arbete i kliniskt laboratorium tappar riskanalysen sitt syfte. Om riskanalysen görs med en analysmetod som denna individ redan arbetat med i 4 år, tappar riskanalysen sitt syfte.
Vad innebär denna konvertering av tjänster egentligen? Det innebär att färre kommer att vilja söka utbildningen, för man behöver tydligen inte den för att anställas. Det innebär att färre legitimerade biomedicinska analytiker, med rätt kompetens, kommer att vilja söka anställning hos Västerbottens läns landsting, för de värderas ju inte rätt! Det lär innebära hot mot patientsäkerheten då de som anställs i och med konverteringen inte har den kompetens kring sekretess och kliniskt arbete.

Detta gör mig så extremt frustrerad! Hur ska jag som en yrkesverksam kunna gå ut och säga vilket fantastiskt yrke jag har? Eller vilken arbetsmarknad det är för biomedicinska analytiker? Eller försöka locka biomedicinska analytikerstudenter att sommarjobba för landstinget? Hur ska jag kunna säga detta då landstinget trampar ner en hel yrkeskår så otroligt mycket? Var kan jag visa min yrkesstolthet? Hur ska jag ens få ha en yrkesstolthet då inte ens landstinget, arbetsgivaren, är stolt över mitt yrke?
11696725_10209013163954777_864401692_nSå vi biomedicinska analytiker som finns måste säga ifrån. Gör som vi i Västerbotten, vi skriver vykort till de politiker och tjänstemän som bestämmer. Vi måste visa att vi inte tolererar detta och behöver en bättre, långsiktig plan för att täcka den brist av biomedicinska analytiker som råder och som kommer växa i framtiden. Vi måste visa att vi är stolta!

Om alla vi stå enade kan vi göra en förändring.
//Jennifer Arnqvist
Legitimerad biomedicinsk analytiker
Transfusionsmedicin, Norrlands universitetssjukhus Umeå


Kommentarer

  1. Uppenbart behövs en ordentlig utbildningsinsats . Nyttan av yrkeslegitimation inom vården verkar vara fullständigt okänt. Märkligt att politiker och tjänstemän kan ha sånt inflytande på patientsäkerhet utan att förstå det mest basala

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.