Gästblogg: Inte bara kul och intressant utan viktigt också!

När den biomedicinska laboratorievetenskapen valde mig, var det för att jag riktigt slogs av hur spännande och roligt jobbet var. Min aldrig sinande nyfikenhet och förundran fick ett naturligt bränsle, jag hade hittat hem helt enkelt. Och inte en enda dag har jag ångrat mig. Utan alltid upplevt en kittlande spänning i hur resultaten av en analys eller undersökning ska bli och växer fram genom mitt arbete. Visserligen arbetar jag inte praktiskt med laboratoriearbete längre, men min glöd finns kvar nu när jag som chef skapar förutsättningar för andra att göra detta viktiga jobb med samma glädje.

petra_lindberg

Men det är något mer, något som kan ta mig igenom de dagar då det ändå är lite mindre spännande. Vad är då detta något? Jo att få bidra till samhällsnyttan. Samhällsnytta låter väl både lite pretentiöst och tråkigt, men smaka på innehållet. Samhällsnytta är för mig att jobba med något som vi alla människor i Sverige bestämt oss för är så viktigt så att vi betalar skatt för att driva verksamheten. Visst är det ett stor förtroende att få förvalta de pengar som vi alla jobbar ihop genom idogt arbete.

Vid stunder av eftertanke blir jag alltid varm i hjärtat när jag kommer på vad vi biomedicinska analytiker bidrar till för människor som hamnat i ett läge med sviktande hälsa och då är starkt beroende av att få hjälp. Det är ju som vi alla vet liv vi räddar och lidande vi försöker lindra när vi bidrar med viktigt diagnostiskt underlag.

Det tog mig lite tid att ta mig förbi känslan av att det var mitt eget djupa yrkeskunnande som var det viktiga och roliga. Att förstå att vad jag gör inom diagnostiken som jag tycker är roligt och viktigt inte är motiverat om det inte är vad patienter och skattebetalare behöver och vill ha. Det är inte motiverat i en skattefinansierad verksamhet i vart fall.

Senare tids forskning har visat att den allra störst tillfredsställelse och inre glädje vi människor kan uppleva är just när vi kan hjälpa andra. Undra på att man blir lite varm och lycklig när man tänker efter vilket viktigt jobb vi gör vi biomedicinska analytiker. Vi hjälper inte bara individer som behöver vård utan vi hjälper förstås också alla i vården som behöver våra svar och resultat för att kunna ställa diagnos och behandla på rätt sätt och på sätt bota och lindra. Och för att förstå detta fullt ut och kunna hjälpa på bästa sätt måste vi lämna våra laboratorielokaler och bänkar ibland för att skapa relationer med både patienter och andra medarbetare i vården. Det är inte vår tolkning av behovet som ska styra vårt arbete utan vi måste hela tiden fråga de som vi finns till för hur vi kan bidra och stötta på bästa sätt.

Att vara biomedicinsk analytiker i ett livsviktigt sammanhang är ett riktigt lyckopiller.

Petra Lindberg
Biomedicinsk analytiker och förvaltningsdirektör för Medicinsk diagnostik inom landstinget Jönköping


Kommentarer

  1. Ack så sant! Tack Petra – vad skönt med en egoboost så här en regnig novemberdag. Vi är viktiga. Vi är bra!

  2. Jag håller med Petra! Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, tvärt om!
    Det är ett mycket viktigt yrke för folkhälsan och sjukvården, dessutom får man vara med om så mycket och lära sig så mycket geom karriären!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.