Månadslön på drygt 100 000. Vad sägs om det? Och nej, du behöver inte skola om dig till börsanalytiker eller bankdirektör. Du kan fortsätta med att ”bara” vara barnmorska. Fast det är väl i och för sig inte längre utbildning för att dribbla med pengar än det är att dribbla med människoliv, eller?


Men vi vet ju alla att det där med att vårda, badda pannor och ge lite sprutor inte kräver något mer än en riktigt engagerad person som verkligen brinner för att ”ta hand om människor”. Att få kapitalet att växa däremot, det kräver verkligen riktiga skills.


Och därför så har vi som arbetar i vården i en kvinnodominerad profession också en lön därefter. Vi som jobbar även på jul- nyår- och midsommarafton och när alla andra sover. Priset man får betala för ”kallet”


…verkar många åtminstone tro…

För sen så kom det ett sms. Ett sms som lovade mig en lön på en bra bit över 100 000 i månaden. Och jag behöver inte ens börja på Handelshögskolan eller skaffa mig ett nördigt intresse för balansräkning, blankning och baisse.


Jag kan fortsätta att vara ”bara barnmorska”. Dra ut några ungar, peta in en spiral och sätta några stygn i ett sargat underliv.


För nu är det tydligen helt plötsligt värt drygt 100 000 i månaden att vara ”bara barnmorska”. Trots att jag fått stånga mig blodig utan att ens få någon extra hundralapp utöver ”kvoten” i lönekuvertet under hela min yrkeskarriär. Trots att jag har fått sälja mina semesterveckor för att rädda verksamheten (fast jag är ”bara barnmorska”, vara gravid och föda barn har man ju gjort i alla tider, hur svårt kan det vara liksom?).

Det är brist på ”bara barnmorskor” i landets samtliga regioner. Mer än hälften av alla barnmorskor arbetar deltid, främst för att orka med slitet som yrket medför i den alltför underfinansierade kvinnovården. Och med en löneutveckling som stagnerar i 35 årsåldern och ligger 30% under civilingenjörers livslönenivå och dessutom ett schema med tider dygnet runt, året om, så är det kanske inte så konstigt att en ganska rejäl andel barnmorskor lämnat yrket helt och hållet.


Det brukar heta att ”det finns inga pengar i potten” eller ”i år har vi inte så mycket att fördela”. Eller varför inte den gamla hederliga ”men ni är ju så många så då måste du ju förstå att ni inte kan få så höga löner”.


Men nu verkar det ha singlat ner pengar från skyn eller plockats fram sedlar ur gömmorna. Eller så har pojken med guldbyxorna uppenbarat sig inför de styrande i regionerna. För jag som är ”bara barnmorska” kan alltså få drygt 100 000 i månadslön. Bara för att arbeta som ”bara barnmorska”.
Och drygt 100 000 är alltså lönen som betalas ut till den barnmorska som arbetar för bemanning. Hur mycket utöver de drygt 100 000 kronorna i månaden som regionerna får betala per inhyrd barnmorska till bemanningsbolaget framkommer såklart inte i sms:et.


Jodå, visst finns det pengar i regionerna. Men uppenbarligen inte till de som är anställda och som vill ha skäliga lönepåslag och morötter för att stanna kvar i verksamheten. De som skapar kontinuitet, leder förbättringsarbeten och handleder nya studenter. Men till inhyrd personal via bemanning så finns det tydligen en hel skattkista. Till de som är ”bara barnmorskor” och som sagt upp sig pga orimliga villkor i regionerna. Bara till dem.


Åsa Mörner, barnmorska
…som inte alls är ilsken på barnmorskor som arbetar för bemanning. Utan på den helt snedvridna prioritering som våra styrande gör när de leker med våra skattepengar. Jag har verkligen full förståelse för de som väljer att arbeta för bemanningsbolag. Utan er skulle inte vården fungera. Tyvärr.


Kommentarer

 1. Det gör ont i mig att behöva läsa detta.
  Idag är jag 29 år, enda sedan jag var 15 år gammal har jag velat bli barnmorska.. drömmen finns fortfarande kvar, men jag är inte redo än att plugga vidare och ta steget. När jag läser det här funderar jag på om det verkligen är såhär jag vill arbeta mina sista år i mitt yrkesverksamma liv, för ja, det var min plan.
  Skamligt hur vårdpersonal blir behandlad..

  1. Hej Clara,
   Tack för din kommentar och för att du läst min bloggtext. Barnmorska är ett fantastiskt yrke och jag tycker verkligen att du ska satsa på din dröm! Tyvärr så är inte villkoren i arbetslivet lika fantastiska som yrket är, men de kan vi ju fortsätta jobba tillsammans med att försöka förändra. Ju fler vi är dessto bättre! Läs till barnmorska och sen kan vi kämpa tillsammans för bättre villkor!
   Men visst är det skamligt att det får se ut så här år 2022… :-/
   Lycka till med vad du än väljer (hoppas du blir barnmorska!)
   Allt gott
   / Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!