I landet där rätten att bära vapen är överordnat rätten att bestämma över sin egen kropp

Texas 2021. En ny lag förbjuder aborter. Eller, som det heter; aborter efter graviditetsvecka 6. I graviditetsvecka 6 så är det många som inte ens vet att de är gravida. Själva befruktningstillfället har då ägt rum fyra veckor tidigare (graviditetslängden räknas från sista mensens första dag, men själva befruktningen sker faktiskt först två veckor efter den) vid en normal menscykel.

”Normal” menscykel. Det är väldigt många som inte har vad som kallas ”normal” menscykel. Som har längre intervall mellan blödningarna och ägglossningarna, som har kortare intervall, som har oregelbunden mens som kanske bara kommer var tredje månad eller någon enstaka gång då och då. Eller som aldrig har mens pga exempelvis ett preventivmedel. Och ja, man kan bli gravid trots preventivmedel. Inget skydd är 100%. Förutom celibat.

Ca 95% av alla aborter som genomförs i Texas, sker efter sjätte graviditetsveckan. Med andra ord kan man säga att Texas från och med den 1 september 2021 har totalförbjudit aborter.

Du kanske tänker att det väl finns undantag, tex om en graviditet uppstått pga våldtäkt eller incest? Men icke. Oavsett hur du blivit gravid, oavsett hur gammal du är, oavsett anledning till att du inte vill vara gravid så tvingas numera ofrivilligt gravida Texasbor att genomgå en graviditet och förlossning för att sedan påtvingas ett livslångt åtagande i form av föräldraskap. Det gäller såklart bara den gravida, själva ”befruktaren” som ”bidragit” med sperma, är undantagen allt ansvar.

Varför just sjätte graviditetsveckan, kanske du undrar? Därför att det går att urskilja något som ser ut som hjärtslag på ett tidigt ultraljud då. Men sanningen är att det faktiskt inte ens är ett verkligt hjärtslag som syns. Det kommer från elektrisk aktivitet eftersom hjärtats klaffar inte har utvecklats ännu. Och det är inte samma sak som en livsduglig graviditet.

Även Georgia, Mississippi, Kentucky och Ohio har klubbat igenom en lika galen inskränkning av de mänskliga rättigheterna. Men pga lagliga hinder som kopplas till det rättsfall från 1973; det sk ”Roe v. Wade så har delstaterna i praktiken inte lyckats införa den bisarra verkligheten för den del av befolkningen som råkar bli ofrivilligt gravida. Eller som behöver avsluta en graviditet pga exempelvis upptäckta fosteravvikelser.

För de Texasbor som behöver genomgå en abort så finns två alternativ (om du inte har turen att upptäcka din graviditet innan v 6, ha tillgång till 550 dollar, dvs ca 5000 SEK som det kostar, eller bli beviljad en abort av domstolen om du är tonåring samt fått dina föräldrars tillstånd)

  1. Resa till en annan delstat där det är lagligt att genomföra en abort, något som endast är möjligt för de som har ekonomiska och praktiska möjligheter till att ta ledigt från sitt arbete eller skola, förlora inkomst, transportera sig ofta långa sträckor och stå för de kostnader som aborten i sig medför.
  2. Genomgå en illegal, osäker abort, något som troligtvis gäller för en stor andel av de ofrivilligt gravida Texasbor eftersom många som behöver genomgå en abort är tonåringar eller låginkomsttagare.

Och nej, det finns faktiskt inget alternativ 3 som är att genomgå en oönskad graviditet, föda fram ett oönskat barn och bli motvillig förälder. Att inskränka eller förbjuda aborter leder inte till färre aborter. Bara till fler osäkra, illegala sådana.

Men i ”prolife-staterna” så är det en större rättighet att få äga och bära vapen än att få besluta över sin egen kropp och reproduktiva hälsa. Så medan ofrivilligt gravida Texasbor i desperation söker sig till illegala kvacksalvare för att avsluta sin graviditet och därmed riskerar svåra skador eller sitt liv, så har du fortfarande rätt att äga ett automatgevär som är skapat för att döda människor med.

”Pro-Life”? Skulle inte tro det. Allt handlar om att kontrollera kvinnor i verklighetens Republic of Gilead.

Åsa Mörner, leg barnmorska

Kommentarer

  1. Du har verkligen helt rätt i allt du belyser! Fruktansvärda kvinnofientliga och livsfarliga lagar som breder ut sig i ett s.k upplyst och demokratiskt land. Verkligen en bra och träffande rubrik!

    1. Tack för att du läser bloggen och tack för din kommentar! Ja det är alldeles galet det som händer i Texas (och andra delar av USA och världen).

  2. Hej!
    Vill bara säga att ni i fb-inlägget har skrivit att det råder förbud för aborter FÖRE vecka 6 vilket kanske behöver korrigeras 🙂

    1. Hej och tack för att du läser bloggen! I ett av inläggen på Facebook hade det blivit lite fel, men det är korrigerat nu. Tack för att du är observant! 🙂

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!