Vi drömmer om en värld...
“Mitt första barn födde jag inte, jag blev förlöst. Makten över min kropp fråntogs mig, glädjen över min kropps fantastiska förmåga infann sig inte. Jag var inte människa, jag var ett objekt i vårdpersonalens händer. Andra gången ville jag föda helt av egen kraft och jag valde att föda hemma. Med en barnmorska som jag lärde känna i graviditeten och med min familj närvarande. Det var en av de mest innerliga stunder i livet, så fylld av kärlek. Och smärtan, den gjorde inte ont när jag hade allt jag behövde för att hantera den. Sedan dess har jag känt ett kall att ge tillbaka den gåvan jag själv fick, till andra kvinnor. Att öppna upp för födandets otroliga potential inom varje kvinna “/Kajsa
Vi lever i ett av världens främsta höginkomstländer där majoriteten av kvinnorna är friska och föder få barn. Vi har en välutvecklad mödravård där kvinnor följs noggrant under graviditeten. Vi har en förlossningsvård med låg mödra- och barndödlighet och hög kvalitet. Vi har goda chanser att erbjuda säkra planerade hemförlossningar till födande som önskar det. Att få valet att föda hemma stärker även kvinnans rättigheter, autonomi och delaktighet i sin vård, ett av våra grunduppdrag som barnmorskor.
Att bistå kvinnor som föder i hemmet beskrivs av barnmorskor som att ens egna kompetens, intuition och hantverk förfinas. Delvis på grund av att det inte finns en mängd teknisk apparatur i rummet eller onödigt risktänk och överanvändande av interventioner som det ibland tenderar att göra på sjukhus. Tilliten till födandet, att kunna se på födandet och kvinnokroppen ur ett naturligt-salutogent perspektiv stärks. När kvinnor föder hemma är det kvinnans och familjens s hemmatillvaro som utgör ramen och sätter stämningen. Deras trygga hamn där barnmorskan är en gäst, deras sätt att röra sig med och vid varandra, platsen där bebisen kanske blev till. Själva sexakten har många likheter med födandet. Det är samma organ, samma hormoner i omlopp, samma behov av trygghet, en privat sfär och intimitet för att få en positiv upplevelse. Hemmet är en öppen dörr till att få oxytocinet att flöda. “What gets the baby in, will get the baby out.”
Vår vision är att leva i en värld där kvinnor får välja var de själva känner sig tryggast när de föder, att de får föda på sina egna villkor, med lust och glädje. Att kvinnan får göra ett informerat val om födsloplatsen är i hemmets trygga vrå, på en välkänd barnmorskeledd enhet eller på en obstetrisk förlossningsavdelning på sjukhus. Vi vill att teoretiska och praktiska moment om hemfödsel obligatoriskt ska ingå i barnmorskeutbildningen i Sverige. Vi vill att barnmorskor ska erkännas för sin suveräna kunskap och kompetens om normalt barnafödande och få bistå kvinnor som föder i hemmet som en integrerad vårdform i offentlig regi. Vi vill hedra födandet och kvinnan med vår närvaro och kärleksfullhet, med kompetens och kontinuitet i ett födslorum där kvinnan har makt över sin kropp och upplevelse. Det är mycket vi vill. Och vi ser fram emot att kunna förverkliga den visionen.
Kajsa och Annika är barnmorskestudenter på Linköpings universitet och skriver sin magisteruppsats om barnmorskors erfarenheter av att bistå kvinnor som föder hemma. Kajsa har fött ett av sina tre barn hemma, arbetar som doula och är hembarnmorskelärling. Annika är mamma till två små barn, utbildad hjälpmamma och kursledare för amningskurser för blivande föräldrar på Amningshjälpen och brinner även för amningsfrågor. Båda har siktet inställt på att bli hembarnmorskor.
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Boka din lönecoachning!
Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!
Ni värnar om världens äldsta kvinnoyrke. Att se HELA människan i hennes egen miljö gör det lättare att kunna lita på sina egna sinnen då vi arbetar. Detta sätt att arbeta kan inte läras ut på annat sätt än att vara närvarande med hela sitt väsen hos den födande. Då det sker stärks den födandes tillit och förmåga att föda och risken för komplikationer elimineras. Tack för att ni tar upp stafettpinnen från tidigare generationers kollegor som århundrade efter århundrade praktiserat en helhetssyn i praktiken då de verkat som MIDwifes.