Jag får inte välja vem jag vårdar - gästinlägg av Malin Bergander

Malin BerganderSom barnmorska har jag bistått vid förlossningar där paret som föder barn är av samma kön, där det funnits fler föräldrar än två och där det varit en.

Jag har stöttat kvinnor som är nazister, medlemmar i Hells Angel eller aktiva i Sverigedemokraterna. Jag har funnits vid sidan hos muslimska kvinnor, katolskt ortodoxa och hos kvinnor som är Jehovas vittne. Jag har förlöst kvinnor med HIV och hepatit C. Jag har hållit hårt om den psykiskt sjuka kvinnan, med fyra omhändertagna barn, när hon gråtande föder sitt femte. Jag har vårdat kvinnor som lever gömda, kvinnor med skyddad identitet och kvinnor med funktionshinder. När kvinnan som var dömd för grova våldsbrott, och kom till förlossningen med polisbevakning, behövde smärtlindring såg jag till att hon fick det. Jag har gett information om abort till ungdomar ifrån världens alla hörn, jag har hjälpt dem med preventivmedel och provtagning vid misstanke om sexuellt överförbara sjukdomar. Jag har givit svar på positiv klamydia och graviditets-test till kvinnor som varit otrogna. Jag har mött homosexuella och transpersoner. Jag har tagit cellprov på kvinnor som livnärt sig på att sälja sex.

Jag har träffat unga och gamla, friska och sjuka. De som älskar livet och de som inget annat hellre vill än att dö. Jag har mött människor som ser på världen på samma sätt som jag och de som har en syn som radikalt går emot min egen. När de kommer till mig i min yrkesroll som BARNMORSKA bemöter jag dem alla med respekt och anser inte att jag har rätt att välja vem jag vill träffa eller vårda. Sverige har kommit långt men för att komma framåt kan vi inte gå bakåt.
Det här är ett debattinlägg skrivet i ren ilska över att fokus flyttas ifrån den som är i behov av vård och stöd till den som ska tillhandahålla det. Att det i abortdebatten berör främst kvinnor ligger mig som barnmorska självklart nära hjärtat. Jag vill inte prata religion, politiskt övertygelse eller livsåskådning. Det är var och ens ensak att tro på vad den vill men som vårdpersonal måste du lämna det utanför sjukhusdörren när du går på ditt pass. Den som söker sig till mig, och alla mina kollegor i sjukvården, befinner sig i en utsatt position och ska inte ens behöva fundera över hur hen ska bli bemött. Respekt för patienten är något som ska genomsyra hela vårdkedjan.
Det som skiljer mig och de flesta av mina arbetskamrater ifrån den kollega som vägrar aborter och vissa preventivmetoder är att vi med största respekt skulle ta hand om henne om hon sökte oss i vår profession. Vi skulle däremot inte kunna lita på att hon vill vårda oss om det var tvärtom.

 

/Malin Bergander
Fackligt förtroendevald nattbarnmorska, Östra sjukhuset i Göteborg.


Delar av den här texten lade Malin Bergander upp på sin egen facebooksida för några dagar sedan. Det  har hittills delats över 1000 gånger och hon fick tusentals reaktioner och kommentarer! I den här versionen lade hon till lite som hon kände att hon glömt.  

Samma inlägg finns på Expressen Debatt


Kommentarer

 1. Så bra skrivet. Vi väljer ju att jobba med sjukvård så då kan man inte neka att vårda. Tänk om läkaren nekar att utföra vissa operationer för en egen övertygelse, det blir då ohållbart att utföra sitt arbete till fullo.

  1. Tack! Våra personliga och privata åsikter lämnar vi i omklädningsrummet tillsammans med våra ytterkläder när vi går på vårt pass.

 2. Fantastiskt bra skrivet Malin! Gäller ju alla sjuksköterskor inom vården! Våra patienter måste kunna lita på oss! Det är ju det allt bygger på!

 3. Helt rätt, det är sådan personal man vill möta i svåra situationer i livet, du är rätt person på rätt plats i ditt yrke

  1. Tack! Det finns sååååå många respektfulla kollegor inom hela vårdkedjan och det är jag stolt över.

 4. Kram ❤
  Om alla var som du skulle vi verkligen ha en human värld med empati och människovärdighet. Lyckliga alla de människor du mött i ditt yrke

  1. Tack! Det är inte alltid lätt att lämna sin personliga åsikt utanför men det är något jag som människa, och vårdpersonal, måste ”brottas” med och lära mig.

 5. Tack för detta! En utmärkt sammanfattning som kan appliceras på många yrken!

  1. Precis, den stämmer på många yrkeskategorier både i och utanför vården och därför är det så viktigt att vi inte glömmer varför vi valt det yrke vi valt.

  1. Tack och Kram till alla i vården som arbetar med respekt för sina patienter!

 6. Så bra och klokt formulerat om det som är självklart för oss som valt att utbilda oss och arbeta inom Vård och Omsorg!

  1. Tack! Precis som du säger: det är en självklarhet. Just därför var det viktigt att få ned det i skrift.

 7. Så bra och tydligt formulerat inget kan vara mer sanning. Tänk om alla vårdhavare följde ditt professionella arbetssätt. Din humana beskrivning om bemötande borde vara självklart inom alla yrkesgkategorier!

 8. Köper inte sådant själuppoffrande babbel tyvärr. Har nog av godhetsknarkare av den typen. Tanken att vårdyrket är ett kall är lika stendöd som Florence Nightingale. Att tvinga människor handla mot sin inre övertygelse är djupt omoraliskt. Det leder till ett tyst och förtryckande samhälle där alla som inte vill ställa upp hänsynslöst sorteras bort. Raka motsatsen till vad denna barnmorska påstår sig företräda.

 9. Tack Malin för att du försvarar kvinnors rättigheter och makt över sina kroppar!!

 10. Det är lätt att hävda sin egen moraliska förträfflighet och samtidigt svartmåla någon av en annan åsikt. Ett par saker att betänka:
  – Ellinor Grimmark hade en överenskommelse med sin arbetsgivare som möjliggjorde att hon jobbade som barnmorska och inte behövde utföra aborter. Flera vittnen i rättsprocessen har (så vitt jag förstår) vittnat om liknande lösningar på sina arbetsplatser, alltså samvetsfrihet i praktiken, om än inte i lagtexten. När hon gjorde uttalanden om denna verklighet i media blev hon en het potatis, oanställningsbar inom svensk mödravård.
  – Grimmark beskrivs som en kompetent och uppskattad kollega i Norge, där man uppenbarligen klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, eller menar Vårdförbundet att aborträtten därmed är hotad i Norge?
  Jag tycker Vårdförbundet agerar svagt i denna fråga. Samvetsfrihet kan komma att bli en avgörande fråga i framtiden, när/om den offentliga debatten kring eutanasi förändras.

  1. Inget annat yrke låter dig välja vilka arbetsuppgifter du får hålla på med. Varför skall just barnmorska undantas?

   Man kan så klart lägga fram önskemål och överrenskommelser om att slippa undan vissa arbetsuppgifter, men, är du barnmorska skall du också vara beredd på att utföra samtliga uppgifter som ingår inom yrket. Även de du inte är helt bekväm med, eller har moraliska betänkligheter inför. Annars gör du helt enkelt inte ditt jobb.

   Så enkelt är det.

 11. Mycket väl argumenterat i allt utom då det gäller abortfrågan. Vi som valt vårdyrken har som plikt att vårda och rädda liv – ingen kan väl argumentera emot att abort är att släcka liv. Om vi nu är några få i den stora barnmorskekåren som starkt känner på det viset så är det ju för sorgligt att ingen med den uppfattningen ska kunna utbiödas till att verkanin alla andra områden av en barnmorskas arbetsfält! Låt dem som vill arbeta med förlossningar och BB-vård och försök förstå. Varför ska bara vi på den didan rätta oss efter er andra.? Inte en enda patient har någonsin uppfattat min annorlunda dtåndpunkt, det vet jag – ALLA gar bemötts med respekt och omsorg. Men nu är jag glad att vara pensionerad och slippa den enligt vad jag känner hätska atmosfär dom råder not en litenå grupp oliktänkande. Hur kan det fungera i. t ex Norge menninte i Sverig? Jag känner sorgligt nog inte igen den hårda atmosfären i detta land längre.

 12. Tack för att du formulerat detta. Och ett särskilt tack för att du höll om henne som födde sitt femte barn… själv har jag som psykiskt sjuk flera gånger fått detta vänt emot mig, just av barnmorskor. När jag förklarat hur jag mått som inlagd på BB eller kvinnoklinik, när jag har känt mig rädd och utsatt (och inte krävt speciellt mycket eller varit besvärlig), har de sagt: men det beror ju inte på det här, utan det beror ju på ditt ”mående”… (så behöver inte de befatta sig med det eller anpassa någon vårdåtgärd).

  Många kramar!

 13. Så bra skrivet. Själv har jag genomgått en frivillig tonårsabort, fött 3 friska barn (varav 1 ensam med frånvarande pappa), fått två tråkiga missfall och tyvärr genomgått en ofrivillig andra abort på ålderns höst. Dvs, olika skeden under 35 år i en vanligt kvinnas liv där behovet av vård har haft olika karaktär.

  Vid samtliga tillfällen har jag varit i kontakt med vårdinstanser och har blivit fantastiskt bemött av fantastisk vårdpersonal! Och det är precis vad jag förväntar mig i ett modernt samhälle som jag är stolt över.

 14. Ellen. Ja, man kan undra om det inte också kan finnas läkare/kirurger som vägrar att utföra kastrering på fullt friska och fertila män, t.ex.?

 15. Tack för ditt inlägg och välformulerade syn på ditt uppdrag. Känns så hoppfullt att läsa ditt humana resonemang och inlägg. Tack till er alla som bidrar till en god vård för alla.

 16. Tack för en bra och välformulerad kommentar i debatten! Tycker att den mycket märkliga debatt denna människa dragit igång känns helkonstig. Ungefär som att en servitör inte vill servera kött på en ”vanlig” restaurang för att han själv är vegan… hallenada!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!