Sjuksköterskebrist ger platsbrist ger patientsäkerhetsbrist ger arbetsmiljöbrist ger.. problem.

Apropå dagens reportage i  Nerikes Allehanda om stängda vårdplatser på USÖ.

NA_Pernilla

Det saknas sjuksköterskor i vården, det har väl knappast undgått någon. Artikeln i NA fokuserar på den bristande patientsäkerheten, där vi i vanlig ordning inte är helt överens med arbetsgivaren. Jan Olsson, förvaltningschef, menar att man stängt platser just för att upprätthålla patientsäkerheten. Det han missar att berätta är att när man stänger vårdplatser, på grund av att det saknas sjuksköterskor, så för det med sig en rad olika problem.

Patienterna slutar ju inte att söka vård bara för att USÖ drar ner på platser.

Faktiska konsekvenser är till exempel:

 • Patienterna får ligga alldeles för länge på akutmottagningen, vilket leder till längre väntetider för andra och en ökad arbetsbörda för redan sönderstressad personal. Dessutom ligger det inte inom akutklinikens uppdrag att göra så mycket med en patient som nu görs. Akuten är just ett ställe för AKUTA insatser och snabbt flöde.
 • Patienterna skickas runt bland olika vårdinrättningar innan ”rätt” plats öppnas. Dvs patienten skickas till sjukhusen i Lindesberg eller Karlskoga, och sedan kanske tillbaka. Eller så blir patienten inlagd som en så kallad ”utlokaliserad patient”, vilket betyder att man får en plats på en annan avdelning där personalen inte har tillräcklig kompetens för just den åkomman som patienten lider av. Det ÄR INTE patientsäkert! Vi vet att varje transport av en patient medför en risk för dennes hälsa och säkerhet.
 • Vårt fantastiska raka spår för patienter med höftfraktur drabbas, då ortopeden är fullbelagd. Ambulanserna blir omdirigerade till Karlskoga.
 • 1/6 av Örebros ambulanser är upptagna betydligt längre än vad de borde – på grund av platsbrist och omdirigering.
 • Personalen på vårdavdelningar får en ökad stress då trycket på de befintliga platserna ökar.
 • Vi riskerar att patienter skrivas ut för tidigt eftersom fler behöver just den där vårdplatsen. För tidig utskrivning leder ofta till återinläggning, komplikationer och ökade vårdtider.

Så visst är patientsäkerheten hotad! Vi vet det. Arbetsgivarna vet det. Frågan är väl hur vi ska lösa problemet?

När det pratas ekonomi pratas det alltid om att den stora kostnaden är personal. Jo. Det är ju så. Kompetent personal kostar. När de inte mår bra kostar de ännu mer, eftersom övertiden och sjukskrivningskostnaden ökar. Varje år kostar personalen lite mer. Budgeten blir lite mer ansträngd.

Men hey! Jag har en lösning! Vårdförbundet har en lösning! ALLA VÅRA MEDLEMMAR ser en lösning! Och den är enkel.

Se till att sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor trivs på jobbet. Se till att vi mår bra och att vi har de allra bästa villkoren. Då stannar vi. Då trivs vi. Då lockar vi nya till yrket. Då producerar vi bra vård. Då sänker vi kostnaderna.

Rent konkret är det jag säger

 • Bättre lön
 • Bättre schema
 • Skapa karriär- och utvecklingsmöjligheter
 • Betala vår specialistutbildning
 • Bjud på karameller

Vi är en bit på väg. På USÖ ska ett nytt introduktionsprogram starta för nya sjuksköterskor.  AST ska bli verklighet och politikerna har lovat 100 betalda specialisttjänster nästa år. Ingångslönerna ökar stadigt (och det är bra – fast dåligt att arbetsgivaren ”glömmer” oss som befinner oss i den stora hängmattan med några års erfarenhet). Vi ser fram emot fortsättningen!

Våga satsa på Vårdförbundets yrkesgrupper! UTAN OSS STANNAR VÅRDEN!

NA_JanO               NA_Pernilla2

 

 

Mångfald och öppna hjärtan. På riktigt.

SAMSUNGValvakan är över. Naglarna är numera millimeterkorta och kaffebryggaren behöver semester.

Det blev en sen natt.

Jag satt uppe och lyssnade tills sändningarna på SVT var över och distrikt för distrikt klarmarkerades; rösträkningarna var över.

Ridå.

Nej det handlar inte om det röda eller blå blocket. Det handlar om ”kilen” där emellan. Något är fel i vårt land när ett av våra största politiska partier bygger sin framgång på missnöje och okunskap.

Vems fel är det då?

Kan vi anklaga någon, vem eller vilka förtjänar en plats i skamvrån, vem och vilka ska hängas ut som anhängare av en inskränkt människosyn? Visa mig!

Spegelbilden reflekterar mitt ansikte; det är mitt fel. Och ditt. Det är våra förtroendevalda politikers fel. Det är allas fel.

Man kan inte tysta ett massivt missnöje som grundar sig i bristande kunskap genom att tala om ”öppna hjärtan” och ”mångfald”. Vi kan inte fortsätta nedvärdera en stor del av landets befolkning som är skrämda av politisk propaganda. Vi måste bemöta. Vi måste visa vad våra ”öppna hjärtan” egentligen är, hur stor betydelse mångfald har för vårt lands överlevnad. Att sprida förakt och avsky riktat mot våra medmänniskor är inte förenligt med en god människosyn. Vare sig från det ena eller andra hållet.

Ett stort arbete väntar våra ansvariga politiker och myndigheter, och dig och mig. Låt oss mota bort rädslan och okunskapen tillsammans, genom handling och fakta, inte genom pretentiöst ordbajseri och nedvärderade statusuppdateringar på sociala medier. Utan på riktigt.

Åsa Mörner

Leg barnmorska

Leg sjuksköterska

Taggad, laddad, redo! Nu kör vi!

partilogosDe senaste 14 dagarna så har jag och mina kollegor skrivit så tangentborden glött. Vi har presenterat en ny blogg dagligen, som på ett eller annat sätt har handlat om just denna dag; den viktigaste dagen i Sverige på hela året- valdagen.

Vi har skrivit om demokrati, om partipolitik, feminism, ledarskap och om val. Vi har författat många rader om hur vården ser ut, om vilka brister som finns; vi har till och med utmanat våra lokala politiker att anta en utmaning, en utmaning som Vårdförbundet utarbetat för att försöka skapa bättre villkor för de som utbildar sig men som också gynnar svensk sjukvård genom fler specialistutbildade sjuksköterskor.

Och tro det eller ej, majoriteten i Örebro läns landsting antog utmaningen! 20140521_181115

Slutsats: DET GÅR ATT PÅVERKA!

Vi kommer att fortsätta träffa politiker, vi kommer att blogga och vi kommer att ha möten och olika forum där vi diskuterar vad som behöver förändras och förbättras, för att skapa nya och bättre förutsättningar i vården. Det spelar ingen roll vem som antar rodret för att styra skeppet, vi kommer att vara där, vi kommer att vara med och påverka åt vilket håll skutan ska gå.

Vi vet att det funkar.

Jag vet dock inte, i skrivande stund, vem som kommer att styra, vare sig i landsting eller kommun, och jag vet inte vem eller vilka som kommer att bilda regering och leda vårt land under de närmaste fyra åren.

Idag är det val i vårt avlånga land. Ikväll är det valvaka. På måndag, fortsätter vårt arbete, nu börjar det, nu ska det bli verkstad av alla löften som våra politiker gått ut med under sin valpropaganda. Jag ser med spänning fram emot att fortsätta, och att börja arbetet med att påverka våra folkvalda politiker så att vi kan få bättre villkor och större möjligheter.

Kom igen Måndag! Jag är taggad!

 

 

Åsa Mörner

som vakar långt in på småtimmarna om det behövs, kaffepannan är laddad!

Imorgon är det fest!

DSC_0558 1Min släkt kommer från Sverige och min mans släkt är hitflyttade från utlandet. Vi har båda med oss en historia som förenas kring demokrati. Att få uttrycka en åsikt är viktigt! Demokrati är värt att fira.

Vi firar jul, midsommar, sveriges nationaldag och så har vi valparty. När Sverige går till val är det familjefest. Vi umgås, går och röstar, äter GOD mat och ser på valvaka. Vi firar det våra släktingar kämpat för. Vi firar att vi får rösta.

I samband med andra världskriget hamnade min mans morfar i Sibiriskt fångläger. Medan döttrarna växte upp var han fånge. Han fängslades i sin kamp för demokrati och frihet. Hans kamp var med livet, hälsan och en oviss framtid som insats, han stred för det som jag idag ser som självklart.

Min morfar var gjutarson och växte upp i ett Sverige där arbetarna kämpade för sina rättigheter. För min morfar var valet DEN viktigaste händelsen i Sverige. Det var brottslighet att inte rösta. Morfar pratade gärna om vad bra vi hade det i Sverige och om allt som hänt under hans livstid. Han var avundsjuk på oss barnbarn som fick växa upp i det Sverige som formats under hans livstid. Ett Sverige med utbildning och möjligheter åt alla.

Imorgon är det valdag. Använda din demokratiska rättighet – engagera dig och gå och rösta! Det är en fantastisk rättighet som många kämpat för. För min familj är valdagen familjedag och festdag. Vi får tycka och vi får rösta.

Vi firar rättigheten att vara med och påverkan framtiden.
Vi firar att MIN röst räknas.

Det är fest!

Ann-Sofie Gustavsson med familj
- som ser fram emot morgondagen.

Ny utmaning!

Det fattas i den svenska vården. Den största bristvaran just nu är kompetens, framförallt specialistkompetens. Det är stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor och en anledning är att villkoren under utbildning och i yrkeslivet är helt orimliga. Trots den accelererande bristen kräver vården mer och mer specialistkunskap.

Vårdförbundet har en idé om hur vi i Sverige långsiktigt kan åtgärda bristen och skapa rimliga villkor. Idén är AST – akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor. Vi ser att AST i förlängningen kan ge resultat i hela vården, det blir bättre för patienten och för alla våra medlemsgrupper (för vi vill bredda AST till fler).  Målet är säkrare vård, karriärvägar, rätt värdering, rätt kompetens.

Efter många politikermöten, vårddebatt och diskussioner är vi starkt på G. Idag kan vi stolta berätta att Vårdförbundet Örebro och sittande landstingspolitiker nu har tecknat en avtalsförklaring lokalt i Örebro. Om AST. Det är jättekul!!!IMG_0533[1] 1

Grattis till en klok framtidsinvestering!

Nu skickar vi utmaningen vidare till länets största kommun – Örebro kommun.
Så vad säger majoriteten? oppositionen? Vårdförbundet utmanar er att säkra kompetensförsörjningen, att som första kommun ta steget fullt ut.

Är NI beredda att skriva under?

Ann-Sofie Gustavsson
vice ordförande avdelning Örebro

 

Ett historisk handslag?

IMG_20140911_100832

Ibland är uppdraget som fackligt förtroendevald tungt. Svåra ärenden som drar ut på tiden och rejäla tankenötter som känns omöjliga att knäcka, politisk oförståelse och allmänt tungrott.

Missförstå mig inte, mitt uppdrag är fantastiskt roligt, utmanande och spännande. Men precis som i vilket uppdrag och yrke som helst, så är vissa dagar bättre och andra dagar betydligt sämre.

 

Idag är det en mycket bra dag.  

Imorgon kommer ni att få veta mer om varför det är en riktigt bra arbetsdag, att det faktiskt går att påverka. Ett historiskt handslag?

 

Skam den som ger sig.

 

Åsa Mörner

Styrelseledamot avd Örebro

Partisammanfattning! Så här tycker de om vården. Enligt mig.

Hallojs!

Jo, jag funderade lite på det här med att välja parti. Eller partier om man så vill.
Det är ju inte helt enkelt.
Mycket i sociala medier handlar om vad man INTE tänker rösta på och hur DÅLIGT ditten och datten är. På något sätt kan man ju förstå det. Inget parti känns helt rätt. Inte för mig heller. Det gäller alltså att hitta det bästa, eller minst dåliga. Hur man nu vill se på saken.

Jag tänkte reda ut begreppen kring vårdpolitiken och summerar därför lite vart de olika partierna står. Jag har kollat på partiernas hemsidor och har tagit mig friheten att sammanfatta detta utifrån min alldeles egna tolkning.  

(Tack Mathias von Beckerath, som gav mig idén till detta blogginlägg via sin FB-status idag)

partilogospartilogos

Moderaterna

Vill ha gemensamt finansierad vård – hur beskrivs inte. Vill ha god vård till alla. Valfriheten är nog det viktigaste för moderaterna, att alla själv ska kunna välja vårdgivare. All vård ska utföras med god kvalitet. Medarbetarna ska ha mycket att säga till om eftersom de vet bäst. Patienten ska stå i fokus. Vill ha korta beslutsvägar och närvarande chefer.
Över lag skriver moderaterna inte så mycket om vården på sin sida – det är mest skola, jobb och Sverigebygget.

Folkpartiet

Patienten ska ha makten. Köerna ska kortas och mer tid skall ägnas åt patienten. Vill satsa på psykiatrisk vård. Vill ha mer styrning och nationell samordning för vården.
Valfriheten för patienten är viktig även för detta parti, som också på sin sida klandrar oppositionen i hur de ställer sig till valfrihet och vinster i välfärden. Vårdvalet skall kvarstå och helst utökas. Alla ska ha rätt till en husläkare. Viktigt med journal på nätet.

Kristdemokraterna

Sätter stort fokus på människors lika värde och hälso- och sjukvård är ett av de mest prioriterade områdena. ”Värdig vård på lika villkor”. Vill också ha valfrihet i vården och korta väntetider. Vill införa utbildningsanställningar för specialistutbildning för sjuksköterskor – kan tänkas att de gillar vår idé om AST? Vill förbättra vårdgarantin. KD är stolta över att Apoteken har privatiserats, för nu kan man köpa receptfri medicin på Ica. Vill minska administrationen för läkare och sjuksköterskor. Vill arbeta mer för förebyggande hälsovård.  Vill ha en patienträttighetslag.

Socialdemokraterna

På första sidan om vårdpolitiken ser vi en bild på Löfven när han besöker en fysiologisk klinik. Hittills enda partiet som verkar veta vad en biomedicinsk analytiker är! Tyvärr nämns inte detta i texten. Vill ha mer resurser till vården och öka antalet personal. ”Fungerande vård går före fler skattesänkningar.” Vinstintresset ska inte styra – vinstuttagen ska begränsas och privatiseringsvågen ska stoppas! Vill minska administrationen för läkare och sjuksköterskor. Vill införa traineejobb i sjukvården (”Syftet är att ungdomarna ska ta steg på vägen mot utbildning till undersköterska eller medicinsk sekreterare.”), öka antalet utbildningsplatser för sjuksköterskor och barnmorskor. Vill öka patientmakten. Garanterar max fyra veckors väntetid för behandling för cancerpatienter. Vill ha jämlik hälsa – inte bara jämlik vård. Grundidén verkar vara att den med störst behov ska gå före den med störst plånbok.

Vänsterpartiet

Bästa möjliga hälsa är en mänsklig rättighet! Alla i vårt samhälle ska ha lika rätt till lika vård, även asylsökande och papperslösa. Vill förbjuda vinster i välfärden. Vill också ta bort valfriheten inom vården och avskaffa LOV (LOV = Lagen Om Valfrihet).  Huvudmannen för vården (landsting, region eller kommun) ska besluta när och var icke-offentliga aktörer får etableras. Vill öka resurserna till vården för att kunna anställa mer personal och öka antalet vårdplatser. Vill också stärka det förebyggande hälsovårdsarbetet, tex i primärvården och kommunen, för att få en mer jämlik hälsa. Vill ha betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Vill ha fria läkemedel till barn.

Feministiskt initiativ

Här ska alla människor vara lika värda – allt är fokus på jämställdhet. Tex skall inget kön vara norm i medicinsk forskning, utbildning och teknisk utveckling. Omsorgsbehov ska bedömas på ett likvärdigt sätt oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Större anslag till genusforskning. Obligatoriskt genus-, hbtq- och antirasistiskt perspektiv i läkar-, sjuksköterske- och andra vårdpersonalutbildningar. All sjukvård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vill satsa på förebyggande hälsovård, främst genom insatser i skolan, såsom mer kunskap om hälsa, idrott och kost. Vill ha en särskild äldreomsorgslag. Vill avskaffa landstingen och utreda hur vården ska styras, men specialistvården skall vara statlig. Vill att kommunen skall ta över ansvaret för primärvården. Vill att vinster i vården skall återinvesteras i verksamheten.

Miljöpartiet

Hälsofrämjande, jämlik och modern hälso- och sjukvård. Vården ska hålla god kvalitet, vara tillgänglig, fördelas efter behov och vara solidariskt finansierad . Vill ha likvärdig vård oberoende av kön och socioekonomiska faktorer. Papperslösa och asylsökande ska ha rätt till vård. Patienten skall ha större makt över sin vård och tillgång till sin journal. Vill att vården skall utformas i helhet, med hänsyn till hela personen – inte bara symptom. Vårdgarantier bör utgå från medicinska behov och ersättningarna i sjukvården baseras på patienternas vårdtyngd. Vill ha ett nationellt folkhälsoprogram. Vill minska köer och öka tillgänglighet. Vill använda alternativ till läkemedel, exempelvis motion på recept och psykoterapi, för miljöns skull. Värnar kvinnors rätt till abort. Vill begränsa vinster i välfärden – vinsterna ska till största del återinvesteras i välfärden.

Centerpartiet

”Sjukvården ska vara tillgänglig och likvärdig i hela landet, flexibel med privata alternativ så att du som patient får välja” - Valfriheten är alltså viktig och man vill ha kvar vårdvalet. Vill ha en äldreomsorg med samma valfrihet som i övrig vård och omsorg. Vill att nya idéer och tankar uppmuntras för att höja kvaliteten i vården. Patienten skall vara i centrum och vården skall vara jämlik. Det behövs mer forskning på kvinnors sjukdomar för att uppnå jämlikhet. Papperslösa och gömda har rätt till vård som alla andra. Sjuksköterskor ska tjäna mer, uppmuntras att byta jobb och att starta eget företag. Det ska också finnas utbildningsanställningar för sjuksköterskor – de gillar definitivt vår idé om AST. Vill införa en äldrepeng för att öka valfriheten för de äldre.

Sverigedemokraterna

Vill ha vård i världsklass oavsett vart man bor. Vill ha fler ”händer” i vården. Vill skjuta till resurser för att öka detta antal händer och även vårdplatser. Vill att de äldre ska slippa äta vacumförpackad mat och få näringsrik kost – och det är ju bra. Vill att alla ska ha rätt till heltid. Vill stärka barn och ungdomspsykiatrin. Vill inte att papperslösa ska få vård ? - Citat:  ”Istället för att som de andra partierna lägga pengar på att personer som vistas i Sverige utan tillstånd endast ska betala 50 kronor för tandläkarbesök vill vi satsa pengarna på att korta köerna, att möjliggöra fler sjukhusbäddar och att öka kvaliteten över hela landet.” Jag kan bara tolka det som att antingen ska papperslösa inte få vård alls, eller så ska de få betala skyhöga priser för sin vård.

 

Har du orkat läsa ända hit orkar du nog också pallra dig iväg till vallokalen! Gå och rösta!

En personlig reflektion är att när politikerna pratar vård pratar de uteslutande om läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. I något undantag nämns barnmorskor också. Inte ett ord om biomedicinska analytiker eller röntgensjuksköterskor. Det är ju skandal! Läs på lite kära politiker.

Ciao!

 

På tal om att skapa nya jobb….

blogg20140120_121109Jag har snart jobbat färdigt nu, snart pensionär. Vad gör man då? Behövs jag inte längre? Nu, när jag samlat på mig som mest av kunskap och erfarenhet. Till vilken nytta då? Vad ska jag med allt detta till?

Visst, de flesta av oss har varit trötta länge och längtar efter sovmorgnar och ”göra-vad-jag-vill-dagar”. Men efter en tids vila och återhämtning finns kanske lite ork och lust kvar.

Tänk om man kunde få dela med sig av det man har. Komma tillbaka till sin arbetsplats, som en resurs eller mentor. Man skulle rentav kunna ha en sådan här roll sista åren av sin karriär.

Arbetstiderna skulle givetvis vara bättre. Inte börja kl 7 på morgonen, inga kvällar och helger! Som seniorsjuksköterska, nej resurssjuksköterska låter bättre,eller varför inte coachsjuksköterska, (låter proffsigt nutidsanpassat) hon/han skulle  kunna finnas till hands på arbetsplatsen på dagtid, någon –några dagar/vecka,  för att handleda och hjälpa nyutbildade sjuksköterskor och även övrig  personal.  Vara en som man” Googlar” med, som svarar med en röst och har händer som visar hur man gör. Kanske sitta med på ronder när knepiga fall dyker upp. Man har ju varit med och sett mycket under ett långt yrkesliv. Även unga AT-läkare sitter med ”myror i huvudet”, och har ofta en handledare som är upptagen med annat viktigt.

Kanske skulle detta kunna bli en ny yrkesroll  inom vården i framtiden?  Det är ju slöseri att göra sig av med allt gammalt som fortfarande fungerar. Jag tror många av oss skulle uppskatta ett sådant jobb. Det skulle bli ett välkommet tillskott i plånboken. Vår pension får oss ju knappast att jubla. Vi har  varit lågavlönade och har dessutom ofta arbetat deltid. Vi skulle, genom att fortsättningsvis ha närhet till fortsatt utveckling på arbetsplatsen, förhindras att bli ringrostiga i förtid. Kanske till och med våga ställa upp med ett extra pass om det krisade sig alldeles.

Spännande att leka med tanken. Skulle vården ha råd med det? Eller har vi råd med att inte ta vara på dessa resurser?

Det kostar mycket, när nyutbildade sjuksköterskor lämnar yrket för att de aldrig hinner komma in och bli trygga i sin yrkesroll.

Jag vill utmana Landstinget i Örebro att bli det  första att testa ett sådant upplägg på några kliniker! Vi måste våga tänka nytt!

Barbro Sigfridsson

Leg.sjuksköterska

Arbetar på ”övertid”. Nu som fackligt förtroendevald.

Vill ni som chefer ha mer kreativ och skicklig personal? BJUD PÅ KARAMELLER!

Tarta2Människor blir gladare, mer harmoniska och trivs bättre i en organisation där man blir sedda. Forskning visar att vid företag där medarbetare blir sedda, lyssnade till och respekterade  är lönsamheten tre gånger så hög i förhållande till andra. Detta gäller inom sjukvårdssektorn också menar Stefan Einhorn, läkare, författare och föreläsare.  Det lönar sig att vara snäll.

Sen kan man fråga sig vad är att vara snäll? Ofta är det förknippat med att inte våga ställa krav.

Malin Trossing, känd ledarskapsprofil menar att man som chef är;

- snäll mot både medarbetare, kollegor och ledning om man är tydlig och ger den feedback som krävs för att få verksamheten att fungera bra

- snäll mot sig själv som chef och mot verksamheten som får saker och ting gjorda på rätt sätt och i tid om man låter det få någon form av konsekvens när medarbetare inte lever upp till det som man kommit överens om

- snäll mot alla om man prioriterar bort det som är oviktigt mot det som är viktigt. Då kommer vi snabbare i mål.

Sen gör det ingenting om man bjuder på lite karameller också.

 

Birgitta Westberg

Chefscoach

Vårdförbundet lokalavdelning Örebro

Det är dags för val i Sverige – Är det också dags för val av Förtroendevald på din arbetsplats?

20140903_082632Sverige är en demokrati, ordet demokrati kommer från grekiska språket och betyder att folket ska få bestämma. Allas röster ska få var lika mycket värda. Men det är förstås omöjligt att alla är med och röstar om allting därför har vi politiker. Vi röstar på politiker som vi tror har samma tankar och åsikter som oss själva och som kan föra vår talan och se till att vi har det så bra som möjligt.

På samma sätt måste vi göra på våra arbetsplatser. Vi måste välja någon som kan representera oss som medlemmar inom Vårdförbundet på arbetsplatsen. Om det inte finns någon Förtroendevald på din arbetsplats eller det kanske behöver vara fler än en; Kalla ihop dina arbetskamrater till ett medlemsmöte och välj någon som kan representera er.

Se; Arbetsordning för Val av Förtroendevald.

Varför ska man välja en Förtroendevald på arbetsplatsen?

Den förtroendevalda på arbetsplatsen möter medlemmarna för att tillsammans utveckla idéer om hur individen, yrket och vårdmiljön kan utvecklas, den förtroendevalda är medlemmarnas språkrör i de samverkans forum som finns.

Detta är viktigt då alla beslut som rör verksamheten ska fattas så nära verksamheten som möjligt. Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundet organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som är med och utvecklar organisationen. Öppenhet präglar förbundet och som medlem har du rätt till att delta på möten och aktiviteter inom Vårdförbundet.

Att delta i valet av Förtroendevald på arbetsplatsen är en grundläggande rättighet i den demokratiska processen.

Birgitta Westberg