Tips och trix inför resan!

Det är påskhelg!!

Påskmat, godis, ägg, pynt, besök at påskkärringar, förhoppningsvis sol och fyradagars ledigt. Fyra dagar påskledigt för alla som arbetar rak vecka. För alla andra med dygnetruntjobb är påsk som vilken annan arbetshelg som helst – med storhelgstillägg.G P

Fyradagars arbetsvecka och påskledigt är ett mytiskt begrepp om du arbetar på schema. För många är det dessutom nästintill omöjligt att få ledighet beviljad röda dagar. Är du schemalagt jobbar du! Ett stort arbetsmiljöproblem i sig – att varken få söka eller ta semester helg eller röda dagar.

Idag är det skärtorsdag dags att resa till Blåkulla. Som vanligt är det inte troligt att så många av Vårdförbundets medlemmar finns med på resan – de jobbar. Men för er andra som är på G – här kommer lite ”arbetsmiljötips och säkerhetstänk” inför resan!!

 Glad Påsk på er!

Ann-Sofie Gustavsson
som önskar alla en trevlig helg

 

Vi fortsätter att dela ut skor! Till politiker!

valen2014
Vårdförbundets kampanj ”Gå en dag i mina skor” , där politiker bjuds in att gå med en barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska är populär! Det är vi glada för! 
 
Vi vill att vården uppmärksammas och att politiker och allmänhet får insikt om hur situationen är på de olika vårdinrättningarna i länet; både det som är problematiskt men även det som faktiskt fungerar bra!
 
 
I måndags besökte Hanne Alvner, Moderaterna, Karlskoga lasarett och hon har skickat en hälsning efter sin dag tillsammans med sjuksköterska Pernilla:
 
Hanne Alvner går i Vårdens skor med Pernilla Nilsson, sjuksköterska på medicinavdelning 1A, en strokeenhet på Karlskoga lasarett. Intressant att få följa arbetet en dag med engagerade alla medarbetare. En mängd arbetsuppgifter ska hinnas med på en avdelning med stor vårdtyngd. Tack för att jag fick besöka er! ”
 
bild
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Är DU intresserad av att bjuda in en politiker till din avdelning/enhet? Hör av dig till oss! Är DU som är politiker intresserad av att kliva in i verksamheten som just du är med och fattar beslut och har åsikter om; hör av dig! Vi har många olika arbetsplatser som gärna vill ha ett besök!
G-_i_mina_skor_puff
 

Åsa Holm

Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Du gamla du fria?

2013-04-03_08.16.31

Alla människor är unika, olika, speciella.

I vårt land har vi en stor fördel, en fördel att kunna delta i fria val, att få sjukvård, utbildning och tillgång till mat och rent vatten. Vi har också kommit en bit på väg gällande genus och jämställdhet; vi arbetar med att motverka löneskillnader pga kön, vi rapporterar om snedvridna framställningar i media och vi förespråkar homosexuella, bisexuella och transpersoners lika rättigheter. Fackförbund är tillåtna att verka för god lönebildning, förbättrade arbetsvillkor och en trygg och säker arbetsmiljö.

 

Självklart.

 

Eller?

 Genom århundraden har människor kämpat; kämpat för människors lika värde och för demokrati och mot intoleransSAMSUNG och tyranni. Vi har kommit några steg framåt. Vi kan likväl gå några steg bakåt och kanske hamna på ruta 1.

Vi måste värna om det vi uppnått!

I år har vi två stora val i Sverige. Många länder har inte fria val och styrs av maktgalna diktatorer. I Sverige är det inte så. Vi har folkvalda politiker som är med och fattar beslut om hur vårt samhälle ska se ut. Men i grund och botten så är det DU som bestämmer hur samhället ska vara. Det är du som röstar.

Vi förväntar oss att våra politiker är pålästa, insatta och engagerade i olika sakfrågor innan de uttalar sig och innan de röstar och skriver motioner.

Det är inte alltid så.

 Vårdförbundet avdelning Örebro vill vara med och påverka politiken genom att möta våra politiker och diskutera vårdfrågor, genus och framtid med dem. Många av dem är pålästa och visar ett stort intresse för oss och för våra frågor. Inte alla.

Veckans frukostmöte: Sverigedemokraterna.

 Åsa Holm
Leg sjuksköterska, leg barnmorska
Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro.
Demokrat, feminist och antirasist.

tillsammans med

Sahra Strandberg, ordförande Vårdförbundet avd Örebro

Ann-Sofie Gustavsson, vice ordförande Vårdförbundet avd Örebro

Barbro Sigfridsson, fackligt förtroendevald Vårdförbundet avd Örebro

Biomedicinska analytikerdagen – mycket mer än blod och virus!

Jag träffar biomedicinska analytiker både i mitt yrke, i mitt Vårdförbundsuppdrag och privat och får genom det en liten inblick i deras värld. En värld som både är olikt och likt mitt eget yrke och arbete. hjarta

Jag förknippar biomedicinska analytiker med:
Blod, virus, bakterier, laboratorium, ekg , fryssnitt, patologi, mikroskop, provrör, fysiologi, blodgruppera, korstesta, hjärt – eko, provtagning , blododling, evidens och forskning.

Som anestesisjuksköterska handlar min kontakt med biomedicinska analytiker oftast om:
provsvar, blodbeställning och att invänta svar från patologen; kunskap jag är helt beroende av i mitt dagliga arbete.

Som patient har jag träffat biomedicinska analytiker på laboratorium och på fysiologen.

Biomedicinska analytiker har kompetens som är avgörande för diagnostik och vårdförlopp. En viktig länk i i vårdkedjan som patienten inte alltid ser men som alltid finns med.

Det är faktiskt så att:
- Ungefär 70 % av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker.
- Det krävs fler än 30 biomedicinska analytiker, med specialkunskaper inom olika områden, för att diagnostisera och följa upp en akut leukemi.

Idag är det internationella biomedicinska analytikerdagen och det ska vi uppmärksamma hela dagen lång!
Gör det du med!

Nyfiken på biomedicinska analytiker och deras profession?
Här hittar du olika bloggar av biomedcinska analytiker
Här hittar du Vårdförbundets biomedicinska analytikerblogg

Ann-Sofie Gustavsson
vice ordförande Vårdförbundet avdelning Örebro

 

Gå en dag i mina skor: Mats Gunnarsson (MP)-på rätt sida om operationsbordet.

G-_i_mina_skor_puff

Nu står jag på rätt sida om operationsbordet. När alla kurvor pulserar på skärmarna och värden registreras är jag en av de grönklädda. Det känns bra, jag är en i gänget som hjälper eller räddar liv.

 Att stå på andra sidan som förälder, när en spädbarn skall genomgå avancerad kirurgi är annorlunda. Det var snart 11 år sedan men jag tror alla föräldrar som upplevt det kan berätta i detalj långt efteråt hur det känns. För mig kändes det tryggt då också men jag tänkte inte rationellt. När alla skärmar och varningslampor blinkar vill man gärna få ännu mer, eller ännu bättre vård! ”Vi borde rulla iväg sängen till akuten!” – kruxet var bara att vi redan fick den bästa vården som gick att uppbringa i landet, högst upp i systemet, på hjärtintensiven i Göteborg. Men det avlöpte väl för oss. Vår yngsta son fyllde elva år tio dagar innan jag fick förmånen att vara med en heldag på USÖ.

Alla i operationslaget utstrålar en sorts trygghet och rutin – precis som i Göteborg där min son opererades – trots att det är avancerade ingrepp som görs.

 Under en heldag på Aniva/öron- näsa- halskliniken möter jag en öppen attityd och vilja att visa vad man kan och vill. Ingen fråga från mig verkar vara för dum för att svara på. Simon, som är anestesisköterska har stort tålamod med mig som praktikant och låter mig göra ett handtag där det är möjligt. Kanske hjälper det att han också är pappa? Under dagen blir jag överraskad att bara möta manliga anestesisjuksköterskor. Läkaren med den kompetensen är också en man. Min förväntan var annars att kvinnorna dominerar inom yrket, så jag blev i alla fall en fördom fattigare denna dag och glatt överraskad!

 Mitt förtroende för vår sjukhusvård och människorna som jobbar där har bara blivit starkare. Jag är ännu stoltare över att vara landstingspolitiker i vårt län efter dagen med Simon och hans kollegor, även om det finns saker kvar att förbättra. Jag är också stolt över att miljöpartiet uppmärksammat det ökade behovet av både specialistsjuksköterskor och fler läkare i vårt förslag till statsbudget.

 

Frågan som lever kvar efter dagen när jag skall somna och som jag inte kan ställa, är hur de mår nu? De ansikten som jag såg somna in och överlåta sin hälsa totalt i händerna på de grönklädda i rummet. Alla ingrepp gick som de skulle och jag var med och lämnade över flera till anhöriga på uppvak efteråt, men hur mår de nu?

Jag vet i alla fall att inga resurser sparades på för att hjälpa dem med just deras problem.

 

Stort tack till Simon och de andra för deras tid och förtroende – ni har mitt.

 

 Mats Gunnarsson, Landstingsråd (MP)Mats o fixad
Vice ordförande i Nämnden för trafik miljö & service

Susanne Wieland, vem är hon?

TrappaMin bana startade inom vården 1982. Då efter några veckors utbildning blev man klar sjukvårdsbiträde. Detta var ju dock ett utdöende släkte så det blev till att läsa vidare till undersköterska. En spännande resa eftersom jag som ung alltid sagt vad som helst men inte sjukvård.

Under utbildningen träffade jag en kamrat och vi började diskutera vad ska vi göra när vi blir klara? Ja, varför inte bli operationssköterskor, det låter väl spännande. Så i januari 1989 tog vi vår examen. Och visst var det spännande. Kände att NU har jag kommit rätt. Då jag arbetade på ett litet sjukhus kom diskussionerna efter några år om att centralisera akutsjukvården och där startade  mitt fackliga engagemang rörande Vårdförbundet och dess medlemmar.

Först blev det förtroendevald på arbetsplatsen, sedan ledamot i den lokal styrelsen i Skaraborg. När sedan Västra Götaland bildades så hamnade jag i den Vårdförbundsstyrelsen. En riktigt spännande resa att få ihop en så stor region med 49 kommuner. Alltmer kände jag mig längre och längre bort från arbetet på operation och tyckte att det måste finnas andra utmaningar.

Plötsligt dök det upp en chefstjänst inom Primärvården i Jönköping. Varför inte? In med en ansökan och vips var man chef för en vårdcentral med 58 anställda. Oj, då insåg jag vilken bra skola det fackliga arbetet varit. Det är där man hittar framtidens ledare. Så tycker jag än idag och att nu som verksamhetschef få möjlighet att påverka ”inifrån” styrelsen i Örebro ska bli nästa spännande utmaning.

Att sitta på 2 stolar utan att trilla av!

Trots allt är jag medarbetare, arbetskamrat och medlem. Vi har i många år hävdat att våra löner måste hamna i paritet med andra yrkesgrupper men om vi inte orkar arbeta fram till pension så kanske det inte är allt. Hur tas vår kompetens och kunskap tillvara? Vad för arbetsmiljö erbjuder vi våra sjuksköterskor som kommer ut alldeles nybakade? Får de rätt introduktion och tillräcklig. AT-tjänst för att se helhet och få växa in i sin yrkesroll?

/Susanne Wieland, som blev invald i styrelsen Vårdförbundet avdelning Örebro den 13 mars i år

bild

Veckans frukostgäster; Vänsterpartiet!

Förra veckan hade vi besök av Moderaterna och veckan innan  var Miljöpartiet här och självklart bjuder vi in alla demokratiskt valda partier till oss! Vi fyllde på agendan idag då det var dags att möta Vänsterpartiet. Gunnel Lindblom är barnmorska i sin profession och sitter med i Etikrådet och i Örebro Kommun representerar hon Vänsterpartiet i Vård och omsorg Öster. Hon kom tillsammans med landstingsrådet Jihad Menhem som är ordförande i Nämnden för folkhälsa.20140408_092250

Vi möttes över kaffe och mackor och hade tillfälle att diskutera e-hälsa, genus och lön, kompetensförsörjning och AST. Både Gunnel och Jihad känner till mycket om Vårdförbundet sedan tidigare.

Jihad Menhem och Gunnel Lindblom ställde frågor till oss om hur arbetsmiljön ser ut och vi informerade dem såklart om vår upplevelse! Vi pratade en hel del om arbetsmiljön inom vård och omsorg!

G-_i_mina_skor_puffVi passade också på att sälja in ”Gå en dag i mina skor”. Snart kommer en vänsterpartist att synas i våra verksamheter nära dig!

20140408_092310

 

Åsa Holm

Vårdförbundet avdelning Örebro

Demokrati-rena rama grekiskan?

Demokrati. Vad innebär det? Rena rama grekiskan? Eller är det klart som korvspad?

Enligt Sveriges Riksdag innebär demokrati att alla människor har lika värde, att alla har samma möjligheter att vara med och bestämma; det är en grundläggande rättighet. Sveriges grundlag beskriver tydligt vad en demokratisk nation står för. Riksdagen är svenska folkets främsta företrädare och fattar beslut som styr samspelet mellan bland annat kommuner och landsting.20140131_110211p

I  och med förra riksdagsvalet fördelades de 349 platserna mellan åtta olika politiska partier. Fördelningen ser ut enligt följande:

  • Socialdemokraterna: 112
  • Moderaterna: 109
  • Miljöpartiet: 25
  • Folkpartiet: 24
  • Centerpartiet: 23
  • Sverigedemokraterna: 20
  • Vänsterpartiet: 19
  • Kristdemokraterna: 19

(antal ledamöter per parti i Sveriges Riksdag)

 

 2014 kallas för ett supervalår. Det är inte bara val till riksdag, kommun och landsting utan också val till Europadepartementet. Maj och September är heta månader i år, oavsett väder och vind, det kan jag lova!

”Varför ska jag rösta? Ingen tycker som jag och alla politiker pratar hål i huvudet på mig” Känner du så ibland? Vem gör inte det? Men det finns inget parti som är skapat för just dig som individ! Vad tror du är bäst för samhället? Politiken är till för samhället och du är en del av samhället. Utnyttja din chans att påverka!  Tänk hur vi genom historien kämpat för att uppnå demokrati och allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt och yttrandefrihet. Vad tror du människorättskämpar i tex Kina, Nordkorea, Sudan och Vitryssland skulle säga om han/hon fick veta att det finns individer som inte nyttjar sin demokratiska rättighet och röstar bara för att det inte finns någon som tycker precis som dem själva i alla frågor? Jag skäms av tanken!

 valen2014

Vårdförbundet har en politisk agenda men det betyder inte att vi är partipolitiskt bundna.  Vi arbetar med att föra fram våra tankar om en god arbetsmiljö, rättvisa villkor och värderingar och utgår från vår stadga.  

Avdelning Örebro anordnar frukostmöten med partierna, låter våra förtroendevalda politiker Gå en dag i våra skor och bjuder in till en stor debatt om vården under våren med samtliga demokratiskt valda partier representerade och lägger ingen värdering i vad partiet står för. De är ju folkvalda? Demokrati! Kanske är det våra medlemmar som röstat på just det partiet som arbetar för att inskränka aborträtten, slopa LAS eller helt enkelt strävar för något som Vårdförbundet jobbar emot?

Personligen känner jag mig inte orolig. Mina argument för vad jag står för är starka. Jag vill gärna möta de som jag har möjlighet att påverka! Om jag bara träffar de som tycker som jag, vad ska då mötet leda till? En klapp på axeln och samtal om hur lika och bra vi är?

Jag vill möta alla för att genom ordets makt påverka och förändra. Jag respekterar demokratin och bemöter alla folkvalda politiker. Men med en stor förhoppning. En förhoppning om att mina värderingar och förslag ska få ett genomslag.  

 

Vi ska inte glömma den makt som finns i massmedia. Den är stor! Om inte enorm. Vi kan påverka stort genom att synas i media och det väljer Vårdförbundet avdelning Örebro att göra. Vi syns!

Häng med!

http://vardforbundetbloggen.se/orebrobloggen/

https://www.vardforbundet.se/Om-Vardforbundet/Lokala-avdelningar/orebro/

https://sv-se.facebook.com/vardforbundet.orebro

https://twitter.com/vforebro

 

 

Åsa Holm

Leg barnmorska

Leg sjuksköterska

Huvudskyddsombud och styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro.

 

 

 

Frukostmöte idag 1 april!

Frukostträffarna fortsätter och idag hade vi Nya Moderaterna vid vårt frukostbord här på Vårdförbundet i Örebro.
Dagens gäster var två landstingspolitiker, Hanne Alvner och Katarina Tolgfors.
Efter att vi hade försett oss med kaffe och smörgås tog samtalet sin början. Mycket bra samtal följde och vi talade om många av våra viktiga frågor, däribland genusfrågan där lönen är i fokus, akademisk specialisttjänstgöring, hur vi säkrar kompetensförsörjningen i framtiden, sammanhållen vård för patienten, förändra rådande hierarkiska strukturer, förebyggande hälsovård och e-hälsa. Givetvis hade vårt samtal kunnat pågå flera timmar till, men eftersom vi lovat frukost, och inte brunch, fick vi hålla ögat på tiden. Däremot kommer en uppföljning av sommarsituationen i vården att ske efter sommaren.

Vi vill tacka Hanne Alvner och Katarina Tolgfors för ett mycket bra möte! bild

 

Frukosbordet dukas upp igen nästa vecka och det mötet kan du läsa om här på bloggen! Så välkomna åter!

Anne Johanson

Styrelseledamot & Regionalt skyddsombud,Vårdförbundet Örebro

Distriktssköterska

Karriärkväll!

karriärkväll7

Igår kväll samlades ett härligt gäng studenter i termin 4-6 på O’Learys för att prata framtid och karriär!

Vad ska jag tänka på innan jag skriver på ett anställningsavtal, hur förhandlar jag lön, vad har jag för rättigheter och skyldigheter i yrkeslivet? Det var några av de frågor som vi redde ut under kvällen. Frågor om semester, arbetstider och lön kom från flera av studenterna.

Frågan kom också om varför man ska vara med i Vårdförbundet när man blir yrkesverksam.”Det känns dyrt med 250:-/mån när vi har betalt 150:- för tre år, vad är det jag betalar för?”
Vi tror att våra argument om medlemskap fungerade, vi hoppas i alla fall det! Rätten till bra kollektivavtal, coachning och goda råd, pepp inför förhandlingar, juridiskt stöd om man råkar i trubbel, tidningen Vårdfokus, roliga aktiviteter och möjligheten att påverka är en del av det Vårdförbundet erbjuder sina medlemmar och några av de skäl till att vi själva är med. Vi hoppas att alla andra också kan se värdet i det.

Våra blivande kollegor är en samling mycket engagerade människor, med många frågor och stort intresse för både villkor och professionsfrågor och det glädjer oss! Ett par av kvällens deltagare ville engagera sig mer, och vi konstaterar att vi kanske mötte ett gäng blivande förtroendevalda igår.

Vi ska göra allt vi kan för att fortsätta med karriärkvällarna och hoppas att konceptet sprider sig så att fler får möjligheten att delta. Tack till alla inblandade och deltagare för en sjukt kul kväll!

karriärkväll6 karriärkväll1 karriärkväll5 karriärkväll3

(För sakens skull vill vi vara tydliga med att Vårdförbundet aldrig bjuder på alkohol, detta får man handla själv om så önskas. Vi bjuder dock på glada miner och trevligt sällskap!)