Fantastisk service och trygghet men samtidigt stor potential för förbättringar!

IMG_0915Jag hade förmånen att få följa med sjuksköterskorna på Älvtomta hemsjukvård för en dag och se hur deras vardag såg ut. Den fantastiska vård och det hårda arbete som dessa sjuksköterskor gör gick att se på de gamla som de tog hand om. Som den gamla kvinnan vi kom hem till som var helt blind och som fick hjälp att torka ur ögonhålan och rengöra sin protes. Eller den gamla mannen som fick hjälp att rengöra sina sår som inte riktigt ville läka på grund av att han hade svårt att få i sig näring. Jag slogs av en väldig ensamhet men samtidigt så var det ett sådant privilegie att få se den omsorg som sjuksköterskorna gav dessa människor.

Det var ett par saker som jag la märket till lite extra. Dels så kan man se att de privata aktörerna har lett till en ganska rejäl ökning i dessa sjuksköterskors arbetsbelastning eftersom de privata aktörer som finns ofta har personal utan utbildning och när man till och med har personal med undersköterskeutbildning som ändå saknar grundläggande kunskap som till exempel hur man byter en kateter. Det betyder att man inom kommunens verksamhet får lägga mycket tid på att ha genomgång/utbildning i denna grundläggande vård, tid som man får ta från alla andra uppgifter, tid som inte räknas med i kostnaden för LOV.

Dessutom så ifrågasätter jag patientsäkerheten, när patienter som kommer hem från sjukhuset och behöver omedelbar vård möts upp av personal från privata företag som inte kan utföra den vård som de har åtagit sig att göra. Vad innebär det för patientsäkerheten och vem är det som får stå till svars när människor blir sjuka på grund av allt det här?

Sedan har jag också fått lära mig att utbildade sjuksköterskor används till att tanka och tvätta bilar, något som kan ta hela dagar i anspråk, hela dagar som de kunde använda till att vårda patienter istället.

Oavsett så vill jag ändå säga att jag är så stolt över att bo i en kommun som har den fantastiska service och jag känner mig trygg i vetskapen om att den dagen som jag behöver sjukvård i hemmet så finns den allra bästa i Örebro.

Tack till er alla på Älvtomta hemsjukvård, det var en väldigt lärorik dag för mig!

Martha Wicklund, Vänsterpartiet

Ledamot kommunfullmäktige och programnämnd social välfärd i Örebro

IMG_0908

 

Åker du snålskjuts?

Det är aldrig någon som säger rakt ut att det är okollegialt att inte vara med i facket. Jag konfronterar inte heller kollegor med det påståendet,utan försöker istället snällt berätta olika fördelar med att vara med. Men jag tycker att du som inte är med i facket är: Okollegial. Okamratlig. Osolidarisk. DSC_0327 1

Så till er det berör: Om du inte är med i facket är du okollegial. Du snikar till dig förmåner eftersom du inte är med och arbetar fram dem. Du åker snålskjuts på andra!

Det är nämligen fackförbunden som förhandlar fram kollektivavtal med arbetsgivaren, och det är där bestämmelser om bl.a. lön, ersättningar, tjänstepension, och semester regleras. Om vi inte haft kollektivavtal så hade lagen gällt ( så är det på arbetsplatser utan avtal).

Vi tar exemplet ingångslön/minimilön:
Vad tror du den lägsta lagstadgade minimilönen i Sverige är? Gissa!
– 12. 000 kronor?
– Fel!
– 10 .000 kronor?
– Fel!
– 5000 kronor?
– Fel!
– Är det högre?
Den är 0 kronor!

Det finns ingen lagstadgad minimilön i Sverige.  Ramarna kring lön regleras i kollektivavtalen som tecknas mellan fackförbund och arbetsgivare. Ändå är många grymt irriterade på att facken är så dåliga på att förhandla lön. Helt ärligt är det nog bara ditt fackförbund (förutom du själv) som arbetar för högre löner. Tror du arbetsgivaren av ren välvilja diskuterar och betalar ut årlig löneförhöjning?

Det kan kännas orättvist att alla på en arbetsplats (även icke medlemmar) tar del av kollektivavtalen. Men man vill inte riskera lönedumpning som händer när personer anställs till lägre och lägre lön. Lönenivån sänks till slut för alla = lönedumpning.

Jag uppmana och utmanar alla att gå med i facket. För er sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor eller röntgensjuksköterskor så är det Vårdförbundet som gäller. Kollektivavtal enligt den svenska modellen är vårt gemensamma ansvar!

P.S – Det finns mängder av andra orsaker att vara med, men inte ett enda att INTE vara med.

Ann-Sofie Gustavsson
vice ordförande Vårdförbundet avdelning Örebro

Fun friday!

I onsdags testade vi ett nytt koncept här i Örebro som vi kallade After Vård! Ungefär som en After Work, fast roligare eftersom man hänger i en lokal med bara andra medlemmar.

aftervård5 untitled2 aftervård1

 

 

 

Vi bowlade, minglade och käkade god mat tillsammans i ett par timmar och alla jag pratade med under kvällen verkade ha jättetrevligt! Ett vinnande koncept alltså. Förhoppningsvis kör vi samma sak även nästa år, och då ska vi försöka arrangera aktiviteten på fler ställen, så att fler får möjlighet att delta.

Under kvällen fick de som ville fylla i fortsättningen på meningen ”Jag är medlem i Vårdförbundet för att…”. Jag vill dela med mig av några exempel, eftersom jag tyckte att vi fick så himla många bra svar.

aftervård4

Min favorit är utan tvekan
”.. Det kan behövas om jag får sparken”
Och, ja, då kan det VERKLIGEN vara bra att ha facket till hjälp! =)

En annan favorit går på rim:
”Om vi är tillräckligt många, kan vi arbetsgivaren stånga!
Och att få komma på en sån här fest ,hjälper till att jag tycker Vårdförbundet är bäst!”

Många andra kloka förslag kom in, tex:

  • Gemenskap
  • Att kunna få stöttning om det behövs. Jag vill ha någon på min sida om problem uppstår på jobbet, självklart
  • I livet kan man göra misstag, man är inte mer än människa. När man hamnar där är det viktigt att man har någon som stödjer en. Vårdförbundet är ett stöd för mig.
  • För att mamma och pappa lärde mig att solidaritet är det viktigaste i livet. OCH DE HADE SÅ RÄTT! Ensam är inte stark.
  • Det är en fördel att få vara med att påverka. Man får ju dessutom roliga grejer och vi har kul också!
  • För att ni är engagerade och bidrar med trygghet
  • Ett bra förbund med många järn i elden
  • Få sina åsikter framförda mot arbetsgivaren på ett kraftfullt sätt
  • För att få information genom Vårdförbundets representant om många olika frågor
  • Det är en självklarhet!

 

aftervård2

Fler goda exempel på varför man kan vara medlem hittar du i tidigare blogginlägg och på hemsidan!

Trevlig helg på er!

Det moderna facket- utan blod, fanor och kampsånger

The_hand_that_will_rule_the_worldFacket. Fackförening. Facklig kamp. Vi mot dem.
Kriget mellan arbetsgivaren och arbetstagaren; den utsugande direktören som fjättrar sina stackars utslitna arbetare och vägrar ge dem anständiga villkor.

Nej det speglar inte nutidens organisation och det är inte modern tids innebörd av ett fackförbund. Facket har stigmatiserats och färgats rött, på grund av ett historiskt skede då fackföreningen hade en tydlig partipolitisk förankring. Det finns fortfarande fackförbund som har det, men att vara medlem i ett fackförbund betyder inte att du sympatiserar med vare sig höger eller vänster, nord eller syd. Det handlar inte om att skapa motsättningar som garanterar en storstrejk; inte heller om en strid mellan ”det onda” och ”det goda”.

Ditt fackförbund arbetar för att skapa bättre förutsättningar för ett hållbart yrkesliv och för en dräglig tillvaro när du avslutar din anställning, vare sig det handlar om en uppsägning eller pension. Och alla kan hamna i trubbel; kanske har du begått ett tjänstefel eller så är det någon som åtminstone påstår det? Ditt fackförbund finns som ett stöd och kan erbjuda juridisk profession om det behövs. Är du sjukskriven en längre tid och känner dig ensam på alla evighetslånga möten med din chef och försäkringskassan så kan någon från ditt fackförbund fungera som ett stöd och som ett par extra öron och kanske förstärka din röst i en stund då du känner dig svag.

Ditt fackförbund arbetar för att ge dig bättre villkor. Ibland kan det tyckas som att det tar alltför lång tid-varför har jag inte högre lön och varför ser mina arbetstider ut som de gör? Men stenen urholkas långsamt. Det gäller bara att inte ge upp. Och det gör vi inte.

Kriget mellan arbetsgivare och arbetstagare är slut, om det någonsin ens existerat. Vi arbetar för att villkoren ska bli bättre och erbjuder dig stöd genom vår kunskap och närvaro. Det gynnar båda parter; både chef och anställd, om de anställda trivs med sitt arbete, har en schysst arbetsmiljö och goda anställningsförmåner.  Det handlar inte om motsättningar, utan om att påverka och visa på hur fördelarna har effekt. Det är enklare att sträva efter samma mål om vi är många än att varje enskild ska driva sin egen agenda.

Du behöver inte tillhöra en viss partifärg eller ens vara intresserad av partipolitik. Du kanske till och med är chef? Eller student? Oavsett så är du välkommen som medlem hos oss; vårdens största fackförbund. Dessutom är vi en demokratisk förening som du har möjlighet att påverka. Hur vill du driva vår organisation?

Häng med! Tillsammans kan vi göra skillnad! För alla parter!

 

Åsa Mörner
Förtroendevald styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Det här är min historia

Min fackliga historia startar i arbetarrörelsens Sverige.

Min fantastiska morfar John arbetade som gjutare, först i familjeföretaget och senare som anställd. Han arbetade måndag till lördag, många timmar, i en arbetsmiljö som var allt annat än hälsosam. IMG_0109 111

Min farmor Märta fick redan i 5 års ålder hjälpa sin mamma att sy knappar i olika plagg. Hon har berättat för min mamma hur svårt det var och hur ont det gjorde i fingrarna. Hennes mamma var sömmerska och försörjde ensam 6 barn efter det att maken ( farmors papa) avlidit. Han arbetade som kusk och tillbringade många kalla kvällar med att vänta på sin arbetsgivare, insjuknade i lunginflammation och dog (det fanns ingen antibiotika).

Det fanns heller inga inkomstförsäkringar som hjälpte familjen. Det fanns inga föräldraförsäkringar eller extra semesterdagar. Det fanns inget krav på skyddande arbetskläder eller hälsosam arbetsmiljö. Det var svårt att hävda arbetarens rätt. Det var omöjligt att hävda barnens rätt.

Det vi idag ser som självklart har inte alltid varit självklart. Det har vuxit fram efter en lång arbetsam kamp. Det vi idag har i Sverige, att arbetstagare har rätt att påverka och vara delaktiga på sin arbetsplats – det är unikt! Det finns idag lagar och avtal som är till för arbetstagare – det ÄR fantastiskt. Vi kan INTE ta det som något självklart. Fackförbundet arbetar för att behålla detta och för att förbättra för oss alla.

Jag är med i facket och är engagerad för jag vill att många ska ha det så bra som möjligt på sitt arbete. Det är viktigt för mig. Att ALLA har det så bra som möjligt. Jag har alltid varit medlem i facket, för i min familj ÄR man med. Det finns inget annat alternativ.

Det är min fackliga historia. Vilken är din?

Om du inte är med i facket så undrar jag – VARFÖR INTE?

Ann-Sofie GustavssonAnsi
som alltid varit med :-)

 

Varför ska du vara med i facket?

Följande gick att läsa på Intagramkontot @kvinnohat* i mitten av oktober:

(*Kontot, som i skrivande stund har 42 900 följare, är ett stafettkonto som använder bilder och goda argument för att synliggöra feminism och jämställdhet. Just det här inlägget skrevs av användaren @klasskamp – Jenny som är aktiv inom Hotell- och restaurangfacket).

”Tänk er en arbetsplats. Utanför står 200 pers som inte har arbete men som verkligen behöver det för att kunna försörja sig. Arbetsgivaren kommer ut och säger ”vem vill jobba?”. Alla räcker upp handen. Sedan börjar typ en auktion. Vad som bjuds på är möjligheten att få ett arbete som ger en inkomst. De 200 personeran utanför arbetsplatsen kommer att bjuda under varandra i och med att allt över vad de tjänar i dagsläget är bättre än ingenting. De som bjuder lägst, både löne- och villkorsmässigt, kommer att få arbete. Arbetsgivaren är vinnaren och alla andra är förlorare.

Den situationen är ohållbar. Därför finns fackföreningar.

En fackförening är egentligen en väldigt enkel grej. Det är vi som arbetar på en arbetsplats, eller flera, eller i en bransch, som organiserar oss och bestämmer gemensamt vad vi tycker är den lägsta möjliga gränsen för vad vi kan gå med på för villkor. Sen meddelar vi arbetsgivarna detta. I och med att det inte går att lita på kapitalets ord skriver vi avtal på allt vi är överrens om (detta är vad kollektivavtalen är) och så slipper vi alltså stå och bjuda under varandra sen. Det finns givetvis ingenting som hindrar högre löner och bättre villkor än vad som står i avtalen förutom giriga och snåla arbetsgivare.

Varje fackförening är solidaritet i praktiken. Vi går ihop för att förändra, förbättra, kämpa, kräva vår rätt och öka vårt inflytande och vi vet att vi aldrig kan lyckas om vi inte är många. Var och en för sig är vi liksom små skitar i rymden mot kapitalets (arbetsgivarnas) makt. Och är vi dessutom kvinnor är det extra jävligt att få rätt. Därför är det, liksom i all annan kamp, extra viktigt att vi går ihop och organiserar oss för att ingen av oss ska behandlas sämre.

Uttrycket arbetsgivare använder jag för att det är vedertaget. Egentligen handlar det givetvis om arbetsKÖPARE. De köper vår arbetskraft. De GER oss ingenting. De borde prisa oss och hylla oss för att de ens har en verksamhet som går runt.”

Jag tänker att ovanstående text sammanfattar i stort frågan om varför jag tycker att facket är bra och att ju fler vi är som jobbar för någonting tillsammans ju starkare blir vi.

25 k-rörelsen är ytterligare ett bevis på detta. Från början var det en rörelse som innebar att ingen skulle acceptera en ingångslön på under 24 000. Efterhand som tiden gått har de där 24 000 ändrats till 25 000 kronor och det har gett resultat. Idag är det ganska få arbetsgivare i Sverige som har en lägre ingångslön än så. 25 k-rörelsen var inte Vårdförbundet projekt med vi stödde den helhjärtat. Det var enskilda studenter som drog igång en rörelse som allt fler anslöt sig till. När många sluter sig samman ger det resultat.

Facket är liknande rörelser och jag är övertygad om att facket kommer att fortsätta behövas även i framtiden. Och jag är stolt över att vara en del av den. Och min förhoppning och dröm vore att alla yrkesverksamma vore medlemmar.  Ju fler desto bättre. Ju fler desto starkare.

 

Marcus Folkö Müntzing

Leg sjuksköterska

Förtroendevald styrelseledamot och facklig på tid, avdelning Örebro

”Jag är emot fackföreningar”

”Jag är emot fackföreningar.

Därför är jag också emot alla förbättringar som har uppnåtts av fackföreningar under gångna år.

Jag vill inte ha någon betald semester, ingen sjukledighet, ingen reglerad arbetstid, inga löneförhöjningar, ingen pension, ingen sjukförsäkring, ingen annan social trygghet, ingen övertidsersättning eller skydd mot godtycklig uppsägning.

Dessutom avstår jag från alla förbättringar som i framtiden uppnås i fackliga förhandlingar med arbetsgivaren”

(citat från en bild som cirkulerat på nätet under många år)

 

Tänk om det ändå var så. Att alla de som inte är medlemmar i facket fick förhandla för sig själva om ovanstående skydd och ersättningar, hur skulle det vara då?!!
Jag har fått höra allt möjligt om facket och Vårdförbundet. Höjdpunkten är kommentaren ” Den bästa löneförhöjningen jag har fått är när jag gick ur facket”.
Kollektivavtalen som bl.a. Vårdförbundet är med och tar fram är värt uppemot 80 000 kronor/år och medlem. Utan kollektivavtal så har vi bara lagen att rätta oss efter. I lagen står inget om rätt till tjänstepension, löneförhöjning, ob-ersättning eller övertidsersättning.
Tyvärr så åker ju alla med på en räkmacka på arbetsplatser där det finns tecknade kollektivavtal. Men om vi blir för få medlemmar kan och kommer arbetsgivaren att överväga att inte teckna kollektivavtal.

//Nadya Lehto
Leg sjuksköterska
Fackligt förtroendevald/ Huvudskyddsombud
Avdelning Örebro

Evighetskriget för kvinnan

ÖgaStriden är inte över, men det här slaget är vunnet. Vilket krig är de jag talar om? Jag talar om kampen om kvinnans rätt till sin kropp, rätten till jämlik vård och hälsa, rätten till sin sexualitet. Rätten att inte behöva dö av illegala ingrepp.

Barnmorskan Ellinor Grimmark ville ursäktas från en del av hennes yrkesmässiga ansvar genom att hävda att det strider mot hennes religion att medverka vid viss lagstadgad kvinnosjukvård. Arbetsgivaren agerade, efter att ha konstaterat att denna form av arbetsvägran faktiskt inte är förenlig med deras syn på vad de önskar av sina anställda barnmorskor, med att förklara för den selektiva barnmorskan att hon inte uppfyller vare sig deras eller yrkeslegitimationens krav på professionen. Barnmorskan svarade med att stämma regionen då hon upplevde sig diskriminerad ”Ellinor Grimmarks rätt till samvetsfrihet och religionsfrihet har kränkts av region Jönköpings län i samband med nekad anställning och återtagande av anställning, genom indragen studielön, genom kränkande uttalande samt genom att ställa upp villkor för anställning” .

Förespråkarna för hennes vårdvägran pratar oftast inte om en inskränkning av aborträtten, utan om rätten att utöva sin religion. Men enligt mina uppgifter så har våra kommuner och lansting ingen religion, och patienterna som vårdas en mängd olika sådana, eller ingen alls. Alltså borde religion vara en ickefråga eftersom det är patienten som ska vara i fokus. Och i slutänden handlar det faktiskt om en indirekt inskränkning av abortlagstiftningen om vi skulle införa rätten att åberopa samvetsfrihet i vårt land. Om lagen godkänner att du som vårdgivare kan avstå från abortrelaterad vård så legitimerar vi ett abortmotstånd och därmed urholkas abortlagen.

Kvinnans sexualitet och rätt till sin egen kropp har begränsats och fjättrats i århundraden. Resultatet av en inskränkt aborträtt backar oss bakåt i tiden istället för framåt. Ett slag är vunnet i kampen för kvinnan. Men ett evighetskrig råder och striden är långt ifrån över.

Åsa Mörner
Legitimerad barnmorska i kvinnors tjänst

Sekretessen som inte alltid gäller

2013-09-09-10bInom intensivvården får vi då och då in patienter som varit med om olyckor av olika slag. Om dessa olyckor kan omvärlden ofta läsa i media, ibland i flera dagar med ny status om hur patienten/patienterna mår. Enligt lagen har vi sjukvårdspersonal sekretess (som kan brytas i vissa fall), vi får inte lämna ut uppgifter om att patienten vårdas hos oss eller uppgifter om tillståndet om patienten inte själv uppgett detta, inte ens till patientens närstående. Gäller inte detta vid olyckor? Trots att informationen inte avslöjar patientens identitet eller beskriver tillståndet närmare, så ger vi ändå ut information om en patient.

Vilken rätt har allmänheten att få information om dessa patienter och vilket nyhetsvärde har det för samhället att veta detta? Vi skulle aldrig lämna ut information till media om de ringer och frågar om vi har en dålig sepsispatient och hur denna mår. Så varför ska vi göra detta vid olyckor? Vi kan ha patienter som är betydligt sjukare än den/de som var med i olyckan, men dessa patienter finns det inget intresse för i media, så varför ska olyckspatienter vara ”allmän egendom”. Hur många gånger frågor sjukvården patienten eller dennes anhöriga om lov innan media får en kommuniké? Då vi egentligen inte har rätt att delge varken polis, ambulans eller brandkår som ibland undrar hur det har gått med patienten varför ska vi då berätta för allmänheten!?

Lotta Swenson, legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning inom intensivvård

Att lösa en vårdkris

20140829_095450Det är kris i länets psykiatri. Det är till och med så stor brist på personal så man fått stänga ner en intensivvårdsavdelning under en period. I nuläget är den öppen, men hur ser det egentligen ut, hur patientsäker är vården man bedriver där?
Och när jag säger att det är stor brist på personal, så menar jag att det är rätt kompetens som fattas. Att arbeta inom psykiatri kräver specialistutbildning, alltså behöver man rekrytera psykiatrisjuksköterskor.
Och de växer ju inte på träd.

Men jag har några förslag till länets beslutsfattare; förslag som faktiskt skulle kunna lösa krisen.

Erbjud lockande villkor. Enligt psykiatridirektören är det inte dags att införa 6 timmars arbetsdag (trots avgrundsdjupa hål i personalstyrkan). Men det kanske finns annat som är lockande? Om man inte kan rekrytera utifrån nuvarande villkor behöver man erbjuda något annat. Det är en rätt simpel ekvation. Högre lön, en löneutveckling värd att kalla utveckling, extra semesterdagar, resa på arbetstid….listan kan göras oändligt lång.

Men visst, även om villkoren är tillräckligt attraherande för att locka till sig hungriga sjuksköterskor så kanske det inte är just specialistutbildade sådana som nappar på betet, eftersom de är utrotningshotade. Men där har jag också ett förslag!

Utlys utbildningstjänster enligt akademisk specialisttjänstgöring så kommer tillgången på psykiatrisjuksköterskor att öka!
Och vet ni, samma förslag går att implementera inom alla verksamheter där det råder brist på rätt kompetens och framförallt, brist på tillräckligt attraktiva villkor. Bara att kopiera ovanstående förslag!

Åsa Mörner, idéspruta