Så nu är jag snart en riktig Kiwi.

Efter en vecka i Christchurch hittar jag nästan hem utan problem samt känner mig lite hemma. Jag har blivit väl omhändertagen på Ara university. Jag har fått min plats i ett stort kontorslandskap. Inlogg och ett nytt konto där jag heter Brigitta och en lånecykel som är verkligen behändig. Jag har varit på seminarium om bedömningar samt fusk samt en dag på kick off för hela universitetet. Jag deltog där på två mycket intressanta workshopar om hur man kan organisera arbetet samt om ångest hos studenter. Det finns många likheter men även skillnader i vårt utbildningsystem och sjuksystem.

Studenterna betalar för utbildningen och lärare och lärosäten kan bli stämda om de inte ser till att studenter klarar sig. Dessutom har de en 12 gradig skala att betygsätta studenterna. Patienter måste betala för sin sjukvård. Häromdagen diskuterade jag hjälpmedel till diabetiker, användningen begränsas rejält på grund av kostnader för den sjuke och familjen. Detta gäller även barn. Vidare är föräldraledigheten sex månader. Vi har det bra i Sverige.

På min fritid har jag vandrat i bergen samt badat i havet, då det igår söndag var riktigt varmt. Det blåser mycket här och blir ibland rejält kallt så jag har köpt en dunjacka. Dessutom har jag insett härligheten av att ha en värmebädd. Mitt lilla hus är en lisa för själen där jag plockar grönsaker och ägg i trädgården.

Nu väntar en ny vecka då jag ska på seminarium samt förbereda undervisning. Det är fantastiskt att få en sådan här möjlighet, inte alltid helt lätt men absolut great. Min hjärna har startat tänka på engelska så nästa gång blir det kanske blogg på engelska.

 

 

Med Vänlig Hälsning
Birgitta Kerstis

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!