Livet som sjuksköterskestudent

img_0664

Hejsan!

Jag heter Carin Edman och kommer gästblogga här lite då och då! Jag går min andra termin på sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens Högskola (MdH) i Västerås och är studentrepresentant för Vårdförbundet avd. Västmanland.

Jag lämnade precis högskolan, har just tentat av BMA007 ten2+3! Det säger nog inget för er som inte läst på MdH, Bma007 är kursen som innehåller anatomi, fysiologi och allmän farmakologi, inklusive läkemedelsberäkning. Idag tentade jag allmän farmakologi och läkemedelsberäkning! Det skönt att ha tentorna bakom sig, men nu kommer väntan på resultatet.

Det får max ta 15 arbetsdagar för lärarna att rätta tentorna, så nu får jag vänta med spänning i ungefär tre veckor. Jag vill ju veta nu!

Helt sjukt nog går jag ut på min första VFU nästa torsdag, så spännande!!! Det har gått fort att komma hit och utbildningen blir mer på riktigt nu. Jag får ha min första VFU på lungavdelningen på Västmanlands sjukhus, Västerås. Jag har förberett mig lite med att läsa på om sjukdomen KOL och om lungcancer, sjukdomar som de flesta patienter på avdelningen kommer att ha. Under första VFU:n kommer jag bland annat att få ta blodtryck och kolla andningsfrekvenser, det kommer bli så intressant!

Att vara sjuksköterskestudent och inte ha medicinsk erfarenhet sen tidigare, ställer lite högre krav. Jag gick samhällsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping, hade inriktning media. Med den inriktningen kommer man inte så långt inom vården, det är ju lite andra prylar som man behöver kunna, än vad jag pluggade. Hmmm… fast jag skulle kanske kunna marknadsföra både utbildning och jobb ruggigt bra i framtiden, jag vet ju hur man når ut till vissa målgrupper! Det kan ju behövas med tanke på hur svårt det är att rekrytera sjuksköterskor! 🙂

Skämt åt sido, jag märker att jag får lägga lite extra energi på studierna, allt flyter inte på lika lätt som när man redan är undersköterska och har förkunskaper. Det kan vara lite svårt att hänga med ibland, när alla tycker det som sägs är självklart, men jag vill faktiskt fundera om det som sägs är vettigt och inte bara svälja allt. Sen spelar det säkert roll att de flesta i min ”kull” är undersköterskor, de är ju inne i ämnena och har hört det vi snackar om tidigare. För mig kan det vara första gången jag hör om olika sjukdomar eller tillstånd. Sen kan jag bli lite trött på lärare som inte fattat att vi kommer med olika förkuskaper och bara förväntar sig att vi ska veta vilka lab-prover eller symtom som tillhör vissa sjukdomar. Visst kan man läsa på lite i förväg, innan kursstart, men jag kommer fortfarande inte att kunna prylar som inte egentligen tillhör kursen eller finns i studieplanen. Jag gnäller inte, så toksvårt är det inte. Det är bara att kämpa på, det är min tid och mina pengar jag investerar, jag ska ha pay off på detta och jag ser redan målet!

Nu ska jag ta lite extra helg och fira halloween, kanske blir utklädnad till the Nurse from Hell, hehe…

Vi hörs // Carin

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!