Specialistsjuksköterska, lönar det sig?

beatrizJag heter Beatriz Olsson och är barnsjuksköterska! Har egentligen varit intresserad av fackliga frågor sedan jag var sjuksköterskestudent (2006) då jag såg under min praktik hur vissa saker behövdes förbättras bl.a. arbetsmiljöfrågor, förändringsprocesser och lön. Jag tänkte att jag genom att bli förtroendevald och skaffa mig kunskap om kollektivavtalet, arbetsrättsliga frågor och genom att “vara med” kunde påverka på ett positivt sätt och hjälpa mina kollegor och mig själv men också mina chefer/ledare. Jag tycker att vi kan förbättra vårt samarbete genom bättre samverkan…det är något vi ständigt jobbar med! 😉

Jag är som sagt specialistsjuksköterska och jag ser många inlägg nu i media där man skriver att det inte lönar sig/att det inte är värt att läsa vidare. Jag ville bara ge lite personlig respons genom detta blogginlägg, som sagt mina tankar/reflektioner och man behöver inte hålla med men läs och begrunda.

Enligt mig är det självklart att vi ska specialisera oss! Om du vet att du vill jobba med en specifik kategori patienter; t.ex. onkologpatienter, kirurgpatienter, inom akutsjukvården, inom ambulansen, eller inom barnvården som mig VARFÖR INTE läsa vidare och specialisera sig?! VARFÖR INTE skaffa sig fördjupad kunskap så man kan ge “bättre” specialiserad vård? Jag gjorde det för min egen skull, för att jag skulle lära mig mer och kunna bli bättre, för att jag skulle kunna utvecklas och ge den bästa möjliga omvårdnaden.

Många uttrycker att man inte vill läsa vidare pga. att det inte “lönar” sig. Jag kan instämma till viss del, man får några tusenlappar mer I plånboken, om det räcker eller inte, är upp till var och en. Min lön? 31,000kr (grundlön), och jag känner att jag med stolthet kan saga att jag är barnsjuksköterska att jag kan mitt jobb väl och att jag trivs! Skulle jag vilja ha högre lön? Självklart! Men vi lever i en värld där det inte är jämställda löner, detta är ingen nyhet, ingen överraskning. Vi vet om detta och politiker och inte minst Vårdförbundet jobbar för att förändra detta. Men låt inte DET vara en anledning att ge upp dina drömmar, kämpa! Låt oss kämpa tillsammans! Till slut kommer vi komma dit och tänk då kommer du jobba med det du älskar OCH ha den lön du anser du ska ha!

Om du inte har läst om vad Vårdförbundet skriver om livslön, gör det!

Ha en trevlig vecka!

Beatriz Olsson, specialistsjuksköterska och styrelseledamot

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!