När Vårdförbundet är en kollegial mötesplats!

kryssning-10I veckan som var hade avdelning Västmanland en medlemsresa för drygt 30 engagerade medlemmar. Det var två dagar med fakta, tankar, funderingar, öppen dialog och en hel del skratt. Deltagarna hade satsat sin lediga tid för att åka med och bekanta sig lite mer med Vårdförbundet och träffa kollegor. Denna gång åkte Västmanland själva, tidigare har vi åkt med andra avdelningar. På programmet fanns punkter som medlemsnyttan av kollektivavtalet, hur man påverkar på sin arbetsplats, semester och arbetstid, hälsosam vårdmiljö med nya AFS:en 2015:4 (social och organisatorisk arbetsmiljö) och personcentrerad vård. Inga lätta punkter kanske, men nyttiga.

kryssning-1 kryssning-2

Jag är en av dem som var med och arrangerade resan. Det är alltid lite pirrigt och vis av erfarenhet så vet jag att något alltid strular. Då gäller det att ha tillräckligt mycket koll på läget, för att kunna styra om och täcka upp så det inte märks. Denna resa hände inget utanför det förväntade, vilket är fantastiskt nog! Efter att sen ha läst utvärderingarna så måste jag säga att vi har lyckats bra. Stort tack för allt beröm vi fått för resan och för föreläsningarna! Det är helt underbart att få vara en del i teamet som jobbade kring och på resan, att få sån återkoppling!

kryssning-3 kryssning-5

Men det kändes nästan när vi klev av bussen i Västerås, att resan blivit bra. Faktiskt kändes det bra redan efter första dagen var klar. Det här gänget medlemmar var väldigt generösa, både i att dela med sig av erfarenheter och att ta emot andras berättelser. De var också mycket nyfikna vilket ledde till många bra dialoger. Dessutom var det fler som tog chansen att bredda sitt kontaktnät, vi hörde flera som bytte telefonnummer och blev vänner på facebook, precis som det ska vara!

kryssning-6 kryssning-9

Vårdförbundet är en kollegial mötesplats. Det låter kanske uppstyltat, men det var precis det som hände under denna resa. Medlemmar från olika professioner och arbetsplatser fick chansen att tänka tillsammans och hämta kraft och kunskap ur vår gemenskap. Vi fick chansen att lära oss om hur det är att jobba på olika arbetsplatser och vilka utmaningar man ställs inför. Men vi fick också lära oss hur man kan göra och tänka i olika lägen, för att förbättra och göra annorlunda. Och när jag skriver ”vi”, så är det oss ledare inkluderat, även vi har nya tankar efter denna resa.

kryssning-8 kryssning-7

Jag och övriga i ledarteamet vill rikta ett varmt tack till alla deltagare på denna medlemsresa och hoppas vi ses snart igen på våra aktiviteter!

Mimmi Högblom, förtroendevald samordnare

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!