Kalle Anka, Musse och Långben-Vem är det som kör egentligen?

Hur kan man vara ytterst ansvarig utan att känna något ansvar alls? Tänker på styrande regionpolitiker. Att vid alla frågor kopplade till våra villkor så duckar de snabbt och yttrar orden: Det är en fråga mellan parterna! Ser nästan det som en slags sköld de håller upp för att slippa ta ansvar.

Villkor ska ju förhandlas mellan parterna det är sant, men det är också sant att SKR är en politisk styrd organisation. Vi hör att SKR inte har mandat att möta våra yrkande och det måste komma från deras medlemmar. I just våran Region Västerbotten sitter till och med Regionstyrelsen ordförande i SKR:s styrelse, men lyssna in vill han inte göra. Vad är egentligen hans roll? Fatta beslut utan att lyssna? Ta ansvar för hur vården försämrats är då inte något han vill ta på sig.

Bilderna som dyker upp i mitt huvud kommer från Kalle Anka, ni vet när Kalle, Musse och Långben är på husvagnssemester och helt plötsligt undrar de: Vem det är som kör egentligen?

Politiker lovar allt möjligt i sina valrörelser men sedan levereras det otroligt lite. Varför är vi inte argare?

Varför ställs inte fler politiker till ansvar? Sveriges politiker har ett väldigt tungt ansvar för hur de svält ut Svensk sjukvård, de är också ansvariga för att 1400 människor dör i vårdskador årligen. Och att de gör precis ingenting för att vända den trenden. Skulle det vara samma likgiltighet om dessa människor dött i flygolyckor i Sverige? Jag tror inte det, och känner mig förbannat besviken på att man inte lyssnar och jag tänker så länge man inte tvingas till att ta ansvar så kommer man inte lyssna och heller inte agera.

Lite Sisu please! Kan vi inte tillsammans bullra så att allmänheten vaknar och ser vart vården är på väg?

Kommande manifestation är ett utmärkt tillfälle att göra din röst hörd, oavsett om du jobbar inom vården, behöver vård eller har skadats i vården för den här kampen är för dig!

Vill du tala, sjunga eller på något annat sätt höras på manifestationen så kontakta oss

Kampen om Vården har börjat och nu ror vi den i hamn. SKR och Sobona sitter ju i samma båt men det är bara vi som ror, och vi ror så att svetten lackar.

En god och säker vård börjar med goda och hållbara villkor för oss som jobbar i vården

Det är ett sådant fruktansvärt hårt uppvaknade att behöva inse att din kära mor, son, dotter, make inte får vård i tid, eller faktiskt dör av en vårdskada. Tro mig det är ingen som vill det. Ställ politiker mot väggen de är folkvalda och har ett stort ansvar, tvinga dem att ta ansvar för vården, det är det de är valda till.

 

Helena Forss Johansson Styrelseledamot Vårdförbundet avd Västerbotten


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!