Tredje advent - på operationsbordet

Mitt namn är Gustav Hagvall. Jag gick specialistutbildning med inriktning mot Operationssjukvård för 4 år sedan och har sedan dess jobbat som Operationssjuksköterska på Ortopedoperation i Umeå.

Jag har många bra minnen från min karriär trots att den ännu är kort, så fler lär det bli. Det bästa minnet hittills är när jag första gången satte min fot på en operationsavdelning. Jag läste grundutbildningen till sjuksköterska och gjorde praktik på kirurgavdelning i Lycksele. En av dagarna fick jag gå på OP. Det var otroligt spännande och intressant. Efter lunch fick jag förfrågan om jag kunde assistera på en knäprotes. Absolut sa jag! Personalen var lite oroliga för att jag skulle svimma eftersom jag var så lång och kille. Killar brukar nämligen ha lättare för att svimma på op. Men jag var så exalterad så blodtrycket höll hela operationen och jag måste ha haft ögon som tefat. Jag var så fascinerad över vad man kan göra med människokroppen och att få se hur allt såg ut på insidan! Det som man läst om på anatomikursen blev helt plötsligt mycket mer intressant. Att det dessutom var så trevlig personal gjorde att det blev ganska självklart val att plugga vidare efter några års jobb som grundutbildad.

På operation jobbar vi verkligen i team och är beroende av varandra. Det kan verka som en grupp individualister som bara ser sin del och fokuserar på det, men så ser inte jag det. Vi hjälper varandra för att göra det så bra som möjligt för patienten. Ingen är bättre än någon annan, det är lätt att erkänna om man är osäker och kan be om hjälp. Detta gäller över alla yrkeskategorier, vi blir ett sammansvetsat team! Självklart fungerar det bättre eller sämre olika dagar, men överlag gör det att jag trivs fantastiskt med mina kollegor.

Det är otroligt häftigt att få vara med på allt från kejsarsnitt till aortaaneurysm och skallöppningar, den akuta kirurgin är spännande och häftig, men i slutändan trivs jag bäst på ortoped- och ryggoperation. Vi gör så otroligt många olika och varierande ingrepp, listan kan göras lång och listan med instrument och teknisk utrustning som behövs till vardera operation blir så klart ännu längre. Utvecklingen går snabbt och så även operationsteknik. Det kommer hela tiden nya material och instrument, vi använder oss mer av röntgen och navigation för en mindre traumatisk kirurgi. Det är så mycket att lära sig, så en dag är aldrig den andra lik. Stundvis lite jobbigt men främst väldigt roligt och stimulerande.

Till skillnad från avdelningsarbetet har vi bara en patient i taget som vi måste fokusera på och vi jobbar mindre jourtid. Bättre arbetsmiljö och schema är såklart en stor fördel!

 

/Gustav Hagvall

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!