Andra advent - äldreomsorgens spann

AnnKatrin Magnusson heter jag och jobbar som sjuksköterska inom äldreomsorgen i Skellefteå Kommun, på Norrgårda äldreboende i Byske. Vem är då jag och varför tycker jag man ska vara med i facket? Utbildade mig i början på 90talet och började på samma arbetsplats som jag arbetar på idag. Kände direkt under utbildningen att det var äldreomsorg jag ville arbeta med. Kirurgi, medicin och annan specialitet i all ära men mitt sjuksköterskehjärta klappar för äldreomsorg! Ingen dag är den andra lik och jag har äran få jobba på en arbetsplats där jag får jobba inte bara evidensbaserat utan också väldigt självständigt och varierande. Vad jag menar med det? Jo, äldreomsorgens spann når över nästan alla olika sjukdomstillstånd man kan stöta på.

En arbetsdag kan rymma allt från spolning nefrostomi , såromläggning (med ingredienser som var eller vätska), läkemedelshantering i dosett , APO dos eller vid behov, BPSD problematik och vård i livets slut med injektioner , saknad och avslut. Trösta, lindra, förklara, stötta vårdpersonal, närstående och stryka en trött, gammal kind. Det är ett självständigt jobb där det förebyggande arbetet går som en röd tråd genom allt jag gör. Befinner mig just nu i en rosaskimrande arbetslust (NÄSTAN lite Florence. Men bara nästan..) och trivs ypperligt!

2007 gjorde jag nämligen ett avbrott i sjuksköterskekarriären för att under ca tio år jobba som chef. Hemtjänsten först och senare var jag med och starta organisationen runt kommunaliseringen av hemsjukvården. 2017 kände jag att sjuksköterskeyrket lockade igen och därför återgick jag till detta yrke. Det var då jag fann den sanna arbetsglädjen igen!

I samband med detta kändes det självklart för mig att även arbeta aktivt i Vårdförbundet som fackligt förtroendevald. Att vara med i ett fackförbund är lika viktigt för mig som att alltid försöka göra mitt bästa på jobbet. Jag har utvecklats enormt av att jobba som chef och jag ser det inte som jag bytt sida nu. Tvärtom bär jag med mig de två stora frågor som jag haft med mig genom alla yrkesverksamma år, både som legitimerad sjuksköterska och arbetsledare, och som just jag brinner mest för. Det ena är arbetsrätt där rättvisa och tydliga riktlinjer/regler är det vi alla strävar efter – både som medlemmar i Vårdförbundet och sjuksköterskor. Det andra är arbetsmiljö som jag tycker är den klart viktigaste frågan vi inom Vårdförbundet jobbar med och behöver jobba med framgent, hela tiden. Mår man bra på jobbet så gör man ett bra jobb!

Vad som ingår i arbetsmiljö? Jo, för mig är det allt från rätt lön för rätt jobb, till tid för återhämtning och reflektion. Vad behöver vi för att nå detta? Vi behöver ett tydligt ledarskap med möjlighet att påverka samt tydliga arbetsbeskrivningar. Vi behöver scheman som inte bara är humana utan följer de regler vi har i landet och regionen för att orka hålla ett helt yrkesliv. Vi behöver förståelse och inte pekpinnar. Tillsammans är vi starka så vi behöver Vårdförbundet För att få en bra arbetsmiljö är det också viktigt med skratt och goa kollegor. Hur man får goa kollegor? Tja..det är enkelt. Inte bara trevliga after work träffar .. nä!

Vi sitter i samma båt och behöver samarbeta för att ro åt samma håll. Som vi gör enade i vårt Vårdförbund!

/AnnKatrin Magnusson, äldreomsorgen Skellefteå Kommun

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!