Det här är jag - Mikaela Bergström

Hej på er!

Mikaela heter jag och är född och uppvuxen i Umeå men bor sedan 2012 i Skellefteå tillsammans med min man och våra 2 barn i åldrarna 8 och 6,5 år.

Jag har för tillfället min anställning på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten där jag har arbetat sedan 2013. Jag blev förtroendevald på min arbetsplats 2015 och har sedan i slutet på augusti i år fått den stora möjligheten att vara förtroendevald med facklig tid. Ett roligt och viktigt uppdrag som jag känner mig väldigt ödmjuk inför.

Att jag skulle utbilda mig till sjuksköterska var inget självklart val men 2006 tog jag min examen och fick min legitimation som sjuksköterska, och vilket bra val jag gjorde! Att få jobba med människor och kunna göra skillnad på riktigt, det är en fantastisk och ovärderlig känsla. För hur många kan säga att de har ett livsviktigt yrke? Det har då jag och det är jag stolt över!

Men det finns många områden inom mitt yrke som till exempel lön, arbetsvillkor och arbetsmiljö som skulle kunna vara så mycket bättre. För även om det har börjat hända lite med lönen sedan jag började min karriär så värderas fortfarande inte vår akademiska kunskap i närheten av lika hög som andra jämförbara akademiska utbildningar som är mansdominerade. Alarmerande är även att arbetsvillkoren och arbetsmiljön för många är så dåliga idag att flertalet inte klarar av att arbeta heltid eller lämnar yrket helt. Så när ska våra politiker förstå att bristen inte ligger i för få sjuksköterskor utan att vi har en stor brist på bra villkor?!

Jag tror ingen förändring kommer att ske så länge vi inte gör våra röster hörda och det är något vi behöver göra tillsammans. För det är tillsammans som vi blir Toughest!

Med vänliga hälsningar / Mikaela

.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!