Flash! Akut brist på attraktiva arbetsplatser!

Även i år pratar man om akut brist på attraktiva arbetsplatser. Krisen befaras bli värre än någonsin tidigare.

Läget är så illa att många sjuksköterskor väljer att byta yrke. På vissa arbetsplatser är utsikterna för ett långsiktigt hållbart yrkesliv så orimmliga att sjuksköterskor lämnar arbetsplatsen. Många arbetsplatser har försökt motverka detta genom att man nu ”ber” kvarvarande personal att flytta sin semester, alternativt ”erbjuda” betalning för att inte nyttja sin lagstadgade rätt till 4 veckors semester.

Flertalet sjuksköterskor har i jakten på den attraktiva arbetsplatsen stött på arbetsplatser där man anser att personalen ska riskera sin legitimation genom att ha alldeles för många patienter? Att locka med jobb dygnets alla timmar med minimal återhämtning har inte varit framgångsrikt. Därtill beordring titt som tätt?

Många sjuksköterskor väljer att lämna sitt yrke i brist på attraktiva arbetsplatser. För ”några” si så där 20 000 sjuksköterskor har jakten på den attraktiva arbetsplatsen lett dem till Norge…

Ironi och allvar, men det är faktiskt dags att titta på rotorsaken till varför det är ”sjuksköterskebrist” i Sverige idag!

/Helena Forss Johansson, legitimerad sjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet Västerbotten

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!