#metoo - och sen då?

Skrivet av Jessica Axelsson

8 mars 2018

Västerbottenbloggen

Alltsammans började den 5 oktober 2017. Då publicerade tidningen New York Times ett reportage om att filmproducenten Harvey Weinstein utsatt kvinnor för sexuella övergrepp under 20 – 30 års tid. Under dessa år hade han vid ett flertal tillfällen anklagats för våldtäkt, men detta tystades ner av filmindustrin.
Som en följd av Weinstein-affären bad skådespelerskan Alyssa Milano, den 17 oktober, alla kvinnor som någon gång utsatts för sexuellt ofredande att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Resten är som vi säger historia vid det här laget.

Vad händer här i Västerbotten och hur kan Vårdförbundet bidra i detta viktiga arbete framåt?
Vårdförbundet är en del av Länsdelegationen i Jämställdhet i Västerbotten – ett strategiskt forum som ska stärka det regionala arbetet med jämställdhetsintegrering och införlivande av jämställdhetspolitiken. Delegationen ska bidra till länets utveckling och vara en drivande kraft i jämställdhetsarbetet. Länsdelegationen består av representanter från offentlig sektor, privat näringsliv och fackliga organisationer. Varje organisation som medverkar har en plats.

Den 19 januari 2018 bjöd GE Healthcare, som en reaktion till #metoo, in representanter från kommuner, landsting, näringslivet, staten och fackförbund till ett samtal och erfarenhetsutbyte kring hur arbetsgivare i Västerbotten kan arbeta förebyggande med dessa frågor och vara förebilder i arbetet för att motverka trakasserier och övergrepp. Vi samtalade om vad som redan görs och vad vi måste göra framåt. Vi kommer att fortsätta att träffas för att hålla frågan levande och för att nyttja varandras erfarenheter och skapa samarbete.

Vad kan du och jag göra?
Vi har alla en del i vad som händer fortsättningsvis i denna viktiga fråga. Makthavare och politiker, arbetsgivare och organisationer, du och jag.

Ställ dig själv frågan vad du tycker är okej och vad som inte är okej?

Är det okej att kränka en annan person på grund av kön? Är det okej att ägna sig åt härskartekniker? Är det okej att i fikarummet skratta med i skämt som kan såra en annan person? Är det okej att acceptera en rå jargong för ”att det alltid varit så?”

Det är här du och jag kommer in, det är här vi har makten att förändra. Att stillatigande se på skapar ingen förändring – att ifrågasätta är vägen till förändring av synsätt och vidgande av normer.

Det är vår tid nu systrar, och den här gången slutar vi inte springa förrän vi passerat mållinjen!

Och förresten, efter kl 16:02 jobbar kvinnor gratis. Varje dag.

#metoo
#lönheladagen

/Jessica Östberg, feminist, stolt sjuksköterska och vice ordförande avdelning Västerbotten

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!