Tillsammans är vi starkare - Våga fråga!

Har du någonsin fått frågan: Är du medlem i Vårdförbundet?

I bland kan frågan upplevas provocerande och det kan uppfattas som att ett eventuellt medlemskap endast är min sak. Dessvärre så är det inte så, det är inte ens ensak om man väljer att vara med eller inte. Hur kan det vara så? Låt mig förklara hur det ligger till.

Jag har flera gånger fått frågan: Varför får de som inte är medlemmar ta del av kollektivavtal och lön? På ett sätt stämmer det men inte till vilken gräns som helst.

TCO har gjort en uträkning av vad våra kollektivavtal är värda i kronor för varje enskild medlem och det är hela 80 000 kr/år för var och en av oss. I dessa kollektivavtal ingår bl.a. pension, semester, föräldraledighet mm., saker som vi många gånger tar för givet men som inte är så självklara. Har vi inte ett kollektivavtal är det grundlagen som gäller. Vi har både centrala och lokala kollektivavtal tillsammans med arbetsgivaren och det vi med säkerhet vet, är att kollektivavtalet gäller alla som arbetar inom avtalsområdet, oavsett om man väljer att tillhöra fackförbundet som tecknat det eller om man väljer att vara oorganiserad. Avtalen vi gemensamt tecknat kan tolkas på olika sätt mellan parterna och i en sådan situation kallar Vårdförbundet självklart till förhandling. Detta går bra så länge vi är tillräckligt många medlemmar då det avgör bäringen för avtalet. Är vi för få medlemmar och för många som åker snålskjuts så kan vi inte åberopa avtalet och redan där har arbetsgivaren maktövertag. Därför bör vi vara många medlemmar som tillsammans står enade.

Har du någon förtroendevald på din arbetsplats? Om inte kanske det är just du som ska vara det? Det är ett fint uppdrag som du tilldelas i förtroende genom ett demokratiskt val. Det är stort. Är du som läser detta inlägg förtroendevald tycker jag att du ska sträcka på dig och känna att du är vald på grund av att just du är du och de egenskaper du har. Du har nu den formella makten att kunna påverka och driva frågor för dina kollegor. Du har nu möjligheten att i samverkan påverka så att besluten som fattas blir så bra som möjligt. Självklart ska alla förtroendevalda få förutsättningar för uppdraget genom utbildning och coachning vilket Vårdförbundet tillhandahåller på många olika sätt.

Ibland händer det att vi som förtroendevalda behöver hjälp i olika frågor och vår kunskap inte helt räcker till. I Vårdförbundet har vi både ombudsmän och jurister att ta hjälp av. Är vi för få medlemmar så kan vi inte heller anställa dessa personer, för det är så att vår medlemsavgift betalar deras lön. Tänk vad billigt det är ändå i jämförelse med att betala egen advokat.

Under mina år som förtroendevald har jag sett mycket och min erfarenhet säger att det är värt varenda krona i medlemsavgift och det är en billig försäkring. Jag har mött väldigt få personer som sparar pengar genom att avstå privata försäkringar. Att spara pengar genom att inte vara medlem i Vårdförbundet är lika tokigt. När du minst anar det kan du behöva hjälp från förbundet, detta oavsett om du studerar, arbetar inom kommun, landsting eller inom den privata branschen. Jag kommer alltid att stolt betala min medlemsavgift och känner mig också med det väldigt trygg, för vem vet när det är just jag som behöver hjälp?

Finns det en anledning till att just du valt att stå utanför Vårdförbundet? Tvekar du om du ska vara kvar? Har du en kollega som känner sig missnöjd och inte fått den hjälp hen behöver? Hör av dig till oss! Vi som har förmånen att arbeta med detta på heltid vill höra allt, förbättra och förtydliga vad som kan bli bättre och vi är inte rädda för kritik eller konstruktiv feedback. Det är tillsammans vi kan uppnå förändring!

Låt oss se till att 2018 blir året då vi tillsammans och enade sluter upp i Vårdförbundet, för den gamla klyschan stämmer faktiskt och tillsammans är vi starkare.

Hoppas att vi ses och hörs under 2018!

Hälsningar Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!