Lucka 21 - Oskar Wigren

MENINGEN MED FACKFÖRENINGEN

Inom vården får man ofta höra vackra proklamationer om att ”alltid sätta patienten i fokus”. Jag skulle vilja ändra på den frasen och sätta människan i fokus i stället, vilket skulle göra att vårdpersonalen också kommer med på ett hörn. Att vårda andra intill sin egen död av någon sorts religiös övertygelse, utan att överhuvudtaget tänka på sin egen hälsa, ja, gott folk, det är ren idioti. Som tur är existerar det knappt några sådana människor i verkligheten.

Som förtroendevald ser jag det som min huvuduppgift, vilket jag har gjort klart för mina arbetskamrater, att företräda deras intressen och inget annat. Den fackliga tanken är egentligen väldigt busenkel, dvs att vi inom vår yrkesgrupp organiserar oss tillsammans och kollektivt diskuterar, beslutar och driver de frågor där vi vill se en förändring. Initiativen ska alltid komma från de som befinner sig i verksamheten, dvs nerifrån, för det är vi som känner till förhållandena bäst. Det är vi med vår arbetskraft som sitter på den verkliga ”makten”, och den dagen vi inser och handlar därefter så kommer vi att kunna förändra vården till det bättre. Varken fackets ledning eller jag som förtroendevald är eller kan vara nån ”frälsare” som ställer saker till rätta, den frälsningen måste komma nerifrån och genom den gemensamma kampen.

God jul och Fred på jorden
önskar
Oskar Wigren
Sjuksköterska på Strålbehandlingen, NUS

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!