Lucka 12 - Lars Karlsson

Lasse Karlsson, Dialysen, NUS.

Säger som en annan Karlsson:
”Jag är en vacker och genomklok och lagom tjock man i mina bästa år”. Passerar bästföredatum nästa år och börjar ana en nedtrappning i yrkeslivet. Bor med fru och katter på promenadavstånd från NUS. En fördel främst på vintern. Utflugna barn och har börjat räkna in barnbarn.

Det är faktiskt försvarsmaktens förtjänst att jag utbildade mig till sjuksköterska. Jag blev uttagen som sjukvårdare när jag gjorde lumpen. Då ingick praktik på sjukhus under ett antal veckor och jag fick upp ögonen för vården. Något jag inte ens reflekterat över innan. Funderade sedan nåt år innan jag började utbilda mig, först till undersköterska och sen sjuksköterska.

Det bästa med att arbeta som sjuksköterska är att jobba med människor, träffa folk med olika förutsättningar och kunna använda sin kunskap för att ge dem hjälp att ta bra beslut och må så bra som möjligt utifrån deras situation. Att jobba med dialys ger också möjligheten att använda tekniken för att hjälpa människor.

Jag tog min examen 1980. Att gå med i facket var naturligt redan när jag började min första anställning, och när jag började som sjuksköterska blev det Vårdförbundet. Många tycker att det är liten utdelning på fackavgiften, men när det kniper har facket en hel del resurser för att hjälpa sin medlem i knipa.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!