Kallas det kreativitet eller är det rysk roulett?

Vi kan läsa att man på olika sjukhus runt om i landet startar avdelningar utan sjuksköterskor. Ja, du läser rätt, jag lovar. Detta är en av de uppfinningsrika lösningar på sjuksköterskebristen som nu råder i Sverige, eller är det rysk roulett det kallas? Vad jag vet så är det i dagsläget fem sjuksköterskelösa avdelningar i Sverige, en kreativitet som sätter liv på spel.

Min fråga till dig som betalar skatt, skulle du vilja åka buss med en chaufför utan körkort? Skulle du anlita en advokat som ska försvara dig, men som saknar utbildning och kunskap? Skulle du boka en flygresa med ett bolag som anställt outbildade piloter? Jag tror att ditt svar blir nej på mina frågor.

Vi lever i ett land där vi betalar skatt för att på så sätt få en välfungerande välfärd som alla kan ta del av. Just nu fungerar inte sjukvården i våra kommuner och landsting, utan den haltar sig fram och det på bekostnad av arbetsmiljö och patientsäkerhet. Det sägs att sjukvården har brist på sjuksköterskor och att det råder brist i Sverige, från norr till söder, från öst till väst. Det är orsaken till att sjukvården inte fungerar idag. Bristen gör att kommuner och landsting måste anlita bemanningsföretag som kostar alldeles för mycket så det blir ett enda stort ekorrhjul. Lösningen är då att sänka kvaliteten och låta de sjuka patienterna vårdas av icke legitimerad personal med avancerad universitetsutbildning.

Det finns stora forskningsstudier som visar att sjukskötersketätheten avgör patientdödligheten. Linda Aiken som är en etablerad amerikansk forskare, menar att ju fler sjuksköterskor det finns desto mindre risk för dödlig utgång är det. Men trots denna forskning och fakta så väljer många landsting/Regioner att införa vårdavdelningar utan sjuksköterskor. Hur tänkte man nu? Just ja, det är sjuksköterskebrist i Sverige, det går inte att lösa på annat sätt. Dessutom har SKL, Sveriges kommuner och landsting beslutat att den 1/1-2019 ska vården vara oberoende av bemanningspersonal. Hur jag än räknar, vänder och vrider på det så får jag inte denna ekvation att gå ihop.

Stopp nu, stanna upp och läs dessa fakta. Hur får vi det att fungera då? Jo, jag kan berätta att det inte är någon brist på sjuksköterskor. Det finns 40-45 000 sjuksköterskor som i dag valt att inte jobba i kommun, landsting eller region utan hos privata vårdgivare, bemanningsföretag, utomlands eller som valt att lämna yrket helt på grund av dåliga villkor och en kaosartad arbetsmiljö. Alltså finns det många sjuksköterskor att återanställa, men det krävs schyssta villkor. De accepterar inte vad som helst, även om de tycker att yrket som sjuksköterska är det bästa man kan ha.

Vårdförbundet har lösningar på rådande kaos i Sverige men det kostar och det måste få kosta. Betala en lön som en akademiskt utbildad sjuksköterska är värd och se till att det finns en löneutveckling så att vi får en livslön och har råd att gå i pension den dag det är dags. Inför AST (akademisk specialisttjänstgöring) i hela landet och i högre utsträckning än idag. Vården är avancerad så specialistutbildade sjuksköterskor behövs. Hälsosamma arbetstider som går i linje med den evidens som finns. När det är löst kommer arbetsmiljön bli bättre.

Min uppmaning till Västerbottens politiker och beslutsfattare innan ni ens tänker tanken att följa efter era kollegor – ta del av forskningen, lyssna på oss och länets sjuksköterskor. Gör det innan ni spelar rysk roulette med människors liv.

/Jenny Olsson, stolt legitimerad sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.


Kommentarer

  1. Bra text! Nyfiken varifrån siffran ”40-45 000 sjuksköterskor ” kommer ifrån?

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!