Konsten att behålla en sjuksköterska

Efter en härlig Julhelg med släkt och vänner är det vardag igen. I vanlig ordning började jag dagen med att se på Rapport på SVT medan jag år frukost. Förmodligen har de lite nyhetstorka så här efter helgen så man visade ett inslag om att många landsting försöker stoppa användandet av hyrpersonal. Det är inget nytt, det har vi hört i många år nu men det som sades i morse var att det främst är användandet av sjuksköterskor från bemanningsföretag man vill stoppa.

Jag måste säga att jag bara har väntat på just detta, att det är användandet av just hyr- sjuksköterskor man vill stoppa så jag blev inte förvånad men tvärarg.

I samma inslag intervjuades en sjuksköterska som var på en rekryteringsmässa. Reportern frågade hur vad hon förväntade sig av en bra arbetsgivare. Hon svarade: Bra lön, bra villkor, bra arbetsmiljö.
Det känns som om landstingen gör som strutsen, kör huvudet i sanden. Istället för att fundera på vad man ska göra för att få sjuksköterskor att vilja börja jobba i landstingen och kunna behålla de som redan jobbar där försöker man stoppa användandet av sköterskor från bemaningsföretag!

Jag tänker att det faktum att man väljer att jobba som hyrsjuksköterska är ett symtom på att något hos arbetsgivaren är galet. Visst finns de dom som gillar att resa land och rike runt och jobba korta perioder men de flesta vill nog vara hemma och gå till samma arbetsplats varje dag. Dessvärre orkar många inte den pressen idag utan väljer att göra annat.

Det finns 40 000 sjuksköterskor i Sverige som jobbar med annat än vård idag. Om de kom tillbaka till vården skulle det inte vara brist på sjuksköterskor
Lösningen är inte rocket science, det är BRA VILLKOR

– Bra lön och löneutveckling
– Bra arbetsmiljö
– Bra möjlighet till vidareutbildning och karriär

 

Karin Kopparmalms

Sjuksköterska sedan 1982
Styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Västerbotten.


Kommentarer

  1. Borde vara självklart.
    Arbetsgivarna borde värna sjuksköterskor.Vara rädda om dem.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!