15 400 döda. Det är som att Svensk sjukvård har utplånat hela Hudiksvall.

5900415588_8e8c78a315_bDet här är något vi måste prata om. Om man utgår från att den beräkning som socialstyrelsen gjorde 2010 att 3000 personer dör årligen och den nyare beräkningen som SKL gjorde 2013 där man skrev ner prognosen till 1400-1800/år döda av undvikbara vårdskador så har det sedan 2010 till nu dött ca 15 400 människor i svensk sjukvård i onödan. För undvikbara är onödiga, det hade kunnat undvikas!

Det är som att Svensk sjukvård har utplånat svensk stad motsvarande Hudiksvall i storlek sedan 2010! Det här vet våra politiker, Vårdförbundet satte år 2011 upp 3000 kors i Visby under Almedalsveckan för att uppmärksamma detta.

Medan politiker käbblar och utreder pågår en enorm vårdskandal i tysthet.

Vad beror det på? Varför är vi inte argare, varför syns det inte mer?

Varför agerar inte våra politiker?

Om det började störta ett inrikesflyg var och varannan månad i Sverige så skulle vi alla vara rasande! Jag kan föreställa mig vilket hallå det skulle vara i socialmedier, tidningar, TV och över allt där man träffas skulle man prata om säkerheten och att ”någon” måste göra något! NU!

15 400 döda- vi måste prata om bristen på patientsäkerhet! NU!

Mellan 1400 och 3000 dör av vårdskador som kunde undvikas varje år i Sverige. De vanligaste orsakerna är felmedicineringar, bristande kommunikation mellan vårdpersonal, stress, sjukhusrelaterade infektioner och att man inte använder ”best practice”.

Oavsett om du är medlem, förtroendevald, politiker, patient, medmänniska, tjänsteman så rör det här DIG! Dela, uppmärksamma dina kollegor, grannar, ja alla! För det här inte OK! Vi måste kräva en förändring nu!

SLUTA LÅTA DENNA VÅRDSKANDAL FORTGÅ I TYSTHET! En annan vård är möjlig!

Helena Forss Johansson, legitimerad sjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Västerbotten!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!