SYRROR – när Sveriges legitimerade yrkeskår gick bananas på Twitter och Facebook

Vad var det egentligen vi bevittnade igår? En komedi, ett drama eller helt enkelt en parodi på kanalens egna dramaturger?

Dessa fyra syrror (antar att de är syskon) arbetar enligt kanalen på akutmottagningen på Stockholms södra sjukhus. Där arbetar även de mest uppblåsta egocentriska läkarna som gör allt för att redan 1,30 minuter in visa sin enorma auktoritet.
Vilka unika kompetenser som kom fram! 4 sjuksköterskor bemannade 4 enheter under ett arbetspass och de hann samtidigt reflektera, injicera, dricka kaffe, ta en rökpaus, trösta och stötta.
Låt mig presentera de fyra karaktärerna.

Malin: Iva-sjuksköterskan som även är inne på operation för att assistera och däremellan injicerar något vid laterala malleolen och får en skön känsla. Bra avledningsmanöver när hon ber den svårt sjuke intuberade patientens fru att rätta prov som ska vara klara på måndag (den sjuke maken är lärare).

Iris: Ny i yrket eller i alla fall just på detta sjukhus. Under sitt nagellacksprydda pass blir hon totalsågad av kirurgen med flera personer. Hon står upp för patienterna och tänker personcentrerat, erbjuds en kopp kaffe av en något kärlekskrank ambulanssjukvårdare. Denna ensamstående mamma drygar ut den urusla lönen genom att prostituera sig.

Carina: Den stabila ledningssjuksköterskan på akuten som arbetar dubbelpass och är överallt förutom där hon ska vara. Även hon hoppar in som operationssjuksköterska.

Julia: Gift med en läkare. Hon slängs in från föräldraledighet till att flyga efter ett hjärta i nordnorge. På planet insjuknar givetvis piloten och Julia får instruera den medföljande thoraxkirurgen vad en ventilpneumothorax är och sedan även åtgärda det. Givetvis hinner de tillbaka med hjärtat som bärs in i operationssalen av en sjuksköterska iförd dunjacka, där patienten ligger med vidöppen bröstkorg, som glatt säger ” Här kommer ett litet hjärta”.

Det väcktes mycket frågor som vi ännu inte fått svar på.

Brukar Julia ofta ta Imovane eller Oxascand på kvällen eftersom hennes make doktorn erbjöd det som kvällsfika?
När kommer förlossningen i en hiss som fastnat?
När och vilka kommer ha sex i en tvättvagn?

Vi kan knappast förvänta oss att Tv4 ska producera något som har med verkligheten att göra. Det ger ju ingen spänning som någon skrev på twitter.

Det här var dock så långt från verkligheten att det inte längre blev ett drama utan en komedi.

Jag ser med spänning fram emot att följa avsnitt 2 via Twitter #syrror.
Skämskudden står redo.

Cecilia Lundberg
Legitimerad sjuksköterska


Kommentarer

 1. Så bra sammanfattat,sa nästan på prick detta till min dotter,så fruktansvärt dåligt detta avsnitt var,tveksamt om jag kommer att se något fler avsnitt,kanske bara för att få ondgöra mig över hur uselt det är!Någon har gjort en riktigt dålig,ja jättedålig research
  Monica Pensionerad akutsjuksköterska

 2. Din reflektion är på pricken.
  Vad jag innerligt undrar är dock om detta kommer leda till fler sökande till sjuksköterskeprogammen. Då är ju frågan om motiven, vilket enligt serien kan vara helt olika.

 3. Skäms ni inte???
  Ni både felvinklar och beskriver de olika yrkesrollerna på ett ett så dåligt sätt, att man undrar om ni överhuvudtaget har gjort någon research inom sjukvården
  Och om ni har gjort det, och har experter som rådger er, så sparka de personerna
  De är inte kompetenta och seriösa
  Välkomna till vår värld innan ni fortsätter sända denna skämskudde
  Hur hade ni återgett arbetet på tv eller på en tidning?

 4. Jag blev förbannad redan när trailern sändes! Hur kan man ( även om det inte är en dokumentär) skriva något så fruktansvärt dåligt, som saknar all verklighetsgrund och som faktiskt skitar ner vår yrkeskår oavsett ssj, uskor eller läkare? Så så uselt och jag hoppas av hela mitt hjärta att man omedelbart slutar sända eländet! Författaren hade väl iaf kunnat göra någon form av koll på hur sjukvården faktiskt fungerar?
  Nej skämmes ta mig tusan!

 5. Innan ni kommenterar, läs på skillnaden mellan en SÅPA och en DOKUMENTÄR tack! 😉

  1. Tack för din kommentar. Jag tror inte särskilt många känner sig kränkta utan helt enkelt är väldigt stolta över sitt yrkesval och därför reagerat på hur Tv4 valt att porträtterat det. Vi vet nog alla skillnaden mellan såpa och dokumentär.
   Lycka till med studierna och välkommen in i ett fantastiskt yrke.

 6. Fyyyyy vilken dålig serie!!!! Hur tänkte ni???

  Att dem t om praktiserade på ett sjukhus innan….ha ha ha what a joke! Ja menar som om en SSK pp det sjukhuset dem oraktiserade på innan serien skulle gå in raka vägen in på OP med en dunjacka!!

  Sen har vi hon som måste komplettera sitt arbete med prostition….hittade ni en sådan SSK på praktikplatsen???

  M.m m.m m.m fel man hittade.

  Nääää

 7. Haha, vi är nog många som förfasades redan vid inledningen. Men man måste ju också se på att det är en serie och inte dokumentär, som någon skrev här uppe. Och visst kunde researchen varit bättre, men jag tror att det mest är vi som jobbar som är förskräckta, tror inte att ”alla andra” ser det likadant? 🙂

 8. Mja vad ska man säga. Jag skratta så jag grät när dom skulle operera ljumskbroket och de ”sövde” patienten eftersom läkaren snackade så mycket skit om han.
  Men jag lär nog fortsätta se serien men som en stor KOMEDI inget annat.
  Det värsta är att en av huvudpersonerna blev intervjuad i radio samma dag. Han sa att de hade tagit sig an denna uppgift väldigt hårt. De hade övar med läkare och syrror hur man ska göra.
  Frågan är vilket sjukhus skulle godkänna personal som denna ?
  Många bekanta till mig har frågat om det är så vi jobba inom vården.
  Alla har fått samma svar ”haha nej. Ni måste ju förstå att allt är på låsas. Det är bara en serie !”

 9. Värsta jag sett!! Blev inbjuden och tänkte gå på förhandsvisning då jag trodde det var något som Vårdförbundet rekommenderade! Trodde det skulle vara en ”drama- dokumentär” men….? Skrämmande mycket fel i vad som sker i handlingen.Såg inte många minuter innan det rös inom mig. Skamligt att föromjuka en hel yrkeskår , inte ens värd namnet komedi heller!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!