Midsommar med ägg, sill och färskpotatis med sin familj är inte alltid självklart för sjuksköterskan.

I helgen är det en av de stora helgerna, midsommar. Merparten av Sveriges befolkning är lediga och Blogg - Peterförbereder sig med god mat och trevlig sällskap i någon sommarstuga. Njuta av smaken av skärgårdssill, färskpotatis, jordgubbar och glass. Kanske delta i en femkamp med stövelkastning som kvällens höjdpunkt. Många av oss umgås långt in på småtimmarna och vem vet, det kanske blir ett bad i den ljusa midsommarnatten.

Inom vården är det ingen skillnad på vardag som helg, människor blir sjuka oavsett vilken tid och dag det är, midsommarhelgen är inget undantag. Akutsjukvårdens sjuksköterskor arbetar minst 60 procent av sin arbetstid under kvällar, nätter och helger. Många har därför arbetspass under midsommarhelgen.

Jag har arbetat större delen av mitt yrkesverksamma liv vid ambulansen Umeå. Jag brukar säga att jag har två familjer, min familj Ameln (frun och två barn) och ambulansfamiljen. Har dessutom en fru som arbetar också inom sjukvården vilket gör att det är högst osannolikt att man lyckas att vara ledig tillsammans under storhelgerna. Ja de är nog så att jag har firat mer storhelger med min ambulansfamilj än min familj. Årets midsommarafton kommer dock fyra av fyra familjen Ameln fira tillsammans. Men, en av oss kommer att börja arbeta klockan 07:00 midsommardagen. Vi får hoppas att vi alla fall har tur med vädret.

 

Hallå Anders Sylvan!

Du är chefen för vår stora familj. Eftersom många av oss kommer att fira midsommar med arbetarfamiljen på sina arbetsplatser kan du väl bjuda oss på ägg, sill och färskpotatis. Till efterrätt svenska jordgubbar med gräddglass. Vi sköljer gärna ned maten med någon alkoholfri dryck.

Tack för att du visar uppskattning till att vi arbetar under midsommarhelgen

 

Trevlig midsommar på er!

Med vänlig hälsning
Peter Ameln

Samordnare, Vårförbundet Västerbotten.
Peter.ameln@mittvardforbund.se


Kommentarer

  1. Trevlig verklighetsbeskrivning Peter. Jag har några färre år på nacken ännu inom vården men än så länge så 5 av 6 midsomrar har spenderats på jobbet 🙂

    Sill och potatis mottages gärna så klart.

    Hoppas du får det bra med familjen denna gången!

    MvH Erik

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!