Sommaren 2016 närmar sig

Skrivet av Catrin Pettersson

20 maj 2016

Västerbottenbloggen

cecilia

Idag presenterar vi gästbloggare Cecilia Lundberg, Ortopedkliniken NUS.

Sommaren 2016 närmar sig. Många ser fram emot sina semestrar och har redan börjat göra upp planer. Andra oroar sig fortfarande. Hur ska vi få ihop det? Tänk om någon blir sjuk?

I januari skickade vi in våra semesteransökningar och i början av maj fick vi dom beviljade. Den 15:e juni börjar min semester. Jag har absolut inga planer förutom att andas frisk luft och bara njuta av att koppla bort allt som har med min yrkeslegitimation att göra och att slippa alla sjukahussymtom.

4 veckors semester kommer inte bara ge mig tid med familj och vänner, vila och energi utan även ge mig min hud tillbaka. Min semester kommer ge mig 4 veckor utan huvudvärk, torra ögon, rethosta, klåda, kronisk trötthet och aggressiva utslag i ansiktet. De sjuka husen drabbar både patienter och anställda.
För ca 2 veckor sedan var jag på Företagshälsan angående mina utslag i ansiktet. Det var besök nr 2. Första besöket gjorde jag för 2 år sedan då alla symtom uppkom. Förklaringen då var torr luft och min känsliga hud. Dessutom är jag tvåbarnsmor och arbetade 100% och treskift så kanske var jag stressad? Att det luktade mögel i lokalerna där vi då höll till och att det renoverades våningen ovanför och under vår avdelningen ansågs då inte ha med det att göra.

Idag har jag fått det klassat som sjukahussymtom och har fått recept på allergitabletter att ta i samband med mina arbetspass. Företagsläkaren kan inte garantera att jag inte kommer utveckla astma men kan inte heller säga att jag i nuläget har sådana symtom att hon skulle rekommendera mig att byta arbete. Endast de med svåra andningsproblem har fått sådana rekommendationer.

Ja, vi har på Norrlands universitetssjukhus kollegor som går till jobbet och blir extremt sjuka! Vi har kollegor som söker akutsjukvård för att de under sitt arbetspass utsätts för en miljö som få andra skulle tillåtas att arbeta i under lång tid utan åtgärd.

Ja, det saneras och renoveras över hela sjukhuset. Arbetsgivaren har tagit sitt ansvar…till slut. Jag hoppas dock att budgeten för underhåll också ses över. Våra ventilationssystem är fyllda av damm.

Jag arbetar sedan ett år tillbaka enbart natt för att få längre återhämtning. Min hud blir bättre efter 4-5 dagars ledighet. Jag är inte värst drabbad.

Med det här sagt så hoppas jag att ni ALLA med symtom gör en arbetsskadeanmälan så att arbetsgivaren inte kan blunda för vad som händer.

Önskar er alla en underbar sommar!

/Cecilia Lundberg, legitimerad sjuksköterska, förtroendevald/skyddsombud Ortopedkliniken

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!