Det går framåt. Det går framåt väldigt långsamt, det går framåt med myrsteg. Men det går framåt!BMA

Jag känner att nu har vi fått en liten seger. Efter våra utskick av vykort till landstingspolitiker och tjänstemän fick vi en respons! Allianspolitikerna Marianne Normark (L), Nicklas Sandström (M) och Birgitta Nordvall (KD) bjöd in leg. Biomedicinska analytiker till ett lunchmöte måndagen den 4/4 för att föra ett samtal kring konverteringen av tjänster som Västerbottens läns landsting (VLL) gjort på 12 biomedicinska analytiker-tjänster.

Det var ett givande möte om leg. Biomedicinska analytikers kompetens, arbetsuppgifter och om rätt kompetens används till rätt sak. De kunde hålla med om att denna konvertering inte känns patientsäkert och att konverteringen skickar ut en signal mot studenter att legitimationen inte betyder något. Det signalerar även till yrkesverksamma att man inte uppskattas på detta landsting, vilket då gör att de inte söker tjänster här. Det signalerar även till yrkesverksamma anställda hos VLL att deras kompetens och legitimationer inte är något värt. Vi undrade om samma sak kunde ske för läkare, att man anställer veterinärer istället då bristen är för stor, för de har väl i princip samma kompetens, eller hur? En annan fundering var varför man kan anställa stafettläkare, stafettsjuksköterskor och till och med stafettmedicinska sekreterare men för att råda bot på bristen på leg. Biomedicinska analytiker väljer man att konvertera anställningar? Är det bara ännu ett sätt att nedvärdera vårt yrke?

Vi försökte utreda vad för arbete vi utför och vissa saker kom fram som extremt onödiga för oss att utföra, som uppackning av prover, kasta gamla prover, sortering, sophantering, m.m. Vi pratade även om de preanalytiska felen som sker inom vården och hur det har blivit norm i vårt arbetssätt att kontrollera provtagares arbete så preanalytiska fel upptäcks. Just denna preanalytiska del blev de chockade över och undrade vad som då felar. Kompetens på fel ställe. Vi gav dem exempel där Norge har bioingenjörer som utför provtagningen och att det finns en studie som jämför bioingenjörer med sjuksköterskor som bevisar att bioingenjörer gör det bättre.

Slutligen pratade vi om rekryteringsprocessen hos laboratoriemedicin som är i princip obefintlig. Detta ansåg vi såklart vara ett problem att man inte på alla olika sätt man kan locka biomedicinska analytiker att söka tjänster hos VLL och att det finns kring 3000st biomedicinska analytiker som inte är anställda inom vården. Det finns fler att rekrytera men man måste då locka med saker som bra lön, karriärvägar och bra arbetsmiljö. Man måste kunna erbjuda specialistutbildningar och AST! Det är som inom vilken arbetsmarknad som helst, finns det erbjudanden som är bättre på andra ställen söker man sig dit. Vi kommenterade även att laboratoriemedicin på VLL inte sätter ut tjänster att söka, då varken på platsbanken, i tidningar (Vårdfokus ex) och mycket mer. Är det konstigt då att de har brist på BMA?

Det var många frågor från både BMA deltagande under mötet och från politikerna. Många frågor men få svar. Politikerna undrade oftast vad ledningen för laboratoriemedicin tycker om ditt och datt och där insåg jag och säkert många fler, att ledningen knappt har en dialog med sina anställda. Där måste en förändring ske!

Jag ser att nästa steg är ett liknande möte som idag fast med ledningen. För om de ser att alla vi BMA vill ha ett sådant möte och visar missnöje, måste väl en förändring ändå ske?

Kampen fortsätter. Kampen för vårt yrke och vår legitimation. Vår legitimation som fyllt 10 år bara för 4 dagar sen. Det känns som ett hån att fira legitimationen då denna konvertering har skett. Men vi måste fortsätta kämpa! Ingen annan än vi för kampen om vårt yrke.

 

Jennifer Arnqvist, leg. Biomedicinsk analytiker.  

 


Kommentarer

  1. Mycket bra skrivet. Dock undrar jag om ni som är biomedicinska analytiker kan komma med bra förslag på hur provtagningen inom slutenvården kan göras bättre. Av tradition sker mycket av venprovtagning av undersköterskor och sjuksköterskor som inte har den omfattande kunskap i provtagningsmetodik som biomedicinska analytiker har. Om er yrkesgrupp skulle ta över dessa uppgifter tror jag att det skulle leda till kvalitetssäkrade prover samt en ökad marknad för er yrkeskategori. Med vänlig hälsning Martin, spec. Sjuksköterska.

    1. Tack för kommentaren Martin!
      Jag har i tidigare debattartikel och en som jag inväntar publicering just föreslagit att just venprovtagning är något som bör övergå som en arbetsuppgift för biomedicinska analytiker. Detta sker i Norge där biomedicinska analytiker, eller bioingenjörerna som de kallas där, går ut en ”morgonrond” för att ta prover på avdelningarna. I Finland har de nu börjat som Sverige att låta annan personalkategori än biomedicinska analytiker ta prover och det har resulterat i att en individ använt en använd kanyl till 16 provtagningar. (jag tror siffran är närmre 20 faktiskt)
      Kompetens ska användas på rätt plats.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!