Sjukvårdens svältkost

För drygt ett år sedan kunde vi läsa att revisionsbyrån PWC hade kommit fram till det som Vårdförbundet redan hade uppmärksammat i flera år, nämligen att sjukhusen i Västra Götalandsregionen (VGR) är kraftigt underfinansierade.
Nettokostnad för specialiserad somatisk vård per invånare. Västra Götalandsregionen är den nedersta linjen. Källa: vardenisiffror.se
Vi kan nu konstatera att även koncernkontoret har värmt upp stämbanden och börjat sjunga med i kören, genom sin rapport till ägarutskottet, daterad 2025-02-24. Koncernkontoret föreslår bland annat att sjukhusen ska få 600 miljoner kronor mer redan i år för att kunna nå en budget i balans. Det är en bra start för att undvika de mest akuta konsekvenserna av den finansiella svältkosten, men på sikt kommer det att behövas betydligt mer än så om vi ska kunna klara framtidens behov av sjukvård inom realistiska ramar.
För att ens nå upp till samma nivå som jämförbara regioner krävs ungefär det femdubbla, enligt koncernkontorets uträkningar.
Rapporten konstaterar bland annat följande: ”De nuvarande ekonomiska förutsättningarna implicerar dels fortsatta bristande tillgänglighet även 2025, i form av en liten tillgång till specialiserad vård för invånarna i Västra Götaland och för långa väntetider […], dels fortsatta brister i arbetsmiljö.” Mycket mer utrymme än så får inte arbetsmiljön i det 183 sidor långa dokumentet. Man nämner i förbifarten att VGR har högre sjuktal än genomsnittet för regionerna och slår fast att det saknas underlag för ytterligare jämförelser.
Tyvärr är detta en ganska talande bild av hur vårdpersonalens arbetsmiljö hanteras i stort inom regionen. Man konstaterar att den är dålig och går vidare till mer intressanta ämnen, samtidigt som varje procent i sjukskrivningsstatistiken inte bara motsvarar ett stort antal personer som saknas från den dagliga verksamheten, utan också en väldigt bra anledning för unga människor att välja bort sjukvården som karriärväg och Västra Götalandsregionen som arbetsgivare.
När man sätter VG-regionens låga kostnader för specialiserad sjukhusvård i relation till att vi faktiskt bara presterar lite under riksgenomsnittet gällande invånarnas förtroende för sjukhusen så ligger slutsatsen nära att det är just personalen som bär upp delar av det finansiella underskottet, med sin egen hälsa som insats.
Givet det alltmer oroliga säkerhetsläget borde diskussionen ta slut här.
Det är hög tid att lägga politiska visioner och byråkratiska omskrivningar åt sidan och se verkligheten för vad den är. Väljarna förväntar sig en välfungerande sjukvård, åtminstone i fredstid.
Emil Lorentzon
Legitimerad sjuksköterska och Vårdförbundets förtroendevald
Bohus Norr, NU-ambulansen
Lämna ett svar
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!