Vi vill så gärna höras, synas och få gehör. Vi vill så gärna att alla ska förstå vad som pågår. För det vi kämpat för, och fortfarande kämpar för, är en verklighet alla måste känna till. Det gör kanske att klumpen i magen blir större och oron i bröstet känns tydligare, men nu är det nog. Nu är det nog att slita sig sönder, alltid sätta laget före jaget och offra både hälsa och välmående. Klumpen i magen, oron i bröstet och ibland även brännande tårar har sjuksköterskor i Sverige känt under alldeles för lång tid.

 

Att vara sjuksköterska är, under rätt förhållanden och med rimliga resurser och belastning,  världens bästa yrke. Men som under orättvisa, orimliga förhållanden och med alldeles för hög arbetsbelastning, är världens sämsta. För det är så att det går inte att välja bort vissa uppgifter, för då far någon annan människa illa, någon annan skadas eller till och med dör. Emotionell stress i samband med hög arbetsbelastning och brist på återhämtning, i kombination med att möta människor som är i sitt mest sköra tillstånd gör att alldeles för många inte orkar. I Sverige finns 13 000 sjuksköterskor som inte längre jobbar som just sjuksköterska. Det är en katastrof. I Sverige råder ingen brist på sjuksköterskor, det råder brist på rimliga villkor och rätt förutsättningar. Fortfarande.

 

Den tid vi är i just nu är på många sätt frustrerade. Jag är arg, ledsen och besviken över hur politiker, regioner och sjukhusledningar har kört den svenska vården rätt i botten. Det gör mig arg och ledsen därför att jag också vet att vi har kunskap och kapacitet till att vara så mycket bättre, bara rätt förutsättningar finns.

 

Att stanna kvar efter att arbetstiden är slut, ställa upp att jobba med kort varsel eller att inte äta lunch , hinna gå på toaletten eller få sin semester flyttad är tydligen helt rimligt. För det är så man bedriver stora delar av sjukvården idag.

 

Inflationen gjorde att SKR gjorde bedömningen att svensk sjukvård behövde tillskott på 24 miljarder, vår regering sköt då till 6 miljarder. Samma regering som Ulf Kristersson fortfarande leder. Samme Kristersson som nyligen rakryggad stod och sa att ”svensk sjukvård inte befinner sig i någon kris” utan att svensk välfärd, och därmed sjukvården, kommer att ”ordna sig” så snart inflationen lagt sig.

 

Inflationen har kanske gjort att bägaren helt har fallit omkull, men att den rann över för länge sedan är ett faktum. Systemet är på väg in i en total kollaps. Det är inte personalens ansvar att lösa, det är arbetsgivarens och politikernas ansvar. Punkt.

 

Att du eller någon du håller kär får vara på akutmottagningen i flera dygn, inte få den omvårdnad eller behandling som behövs på vårdavdelning, känna sig ensam på BB eller få föda barn i en skrubb, få operationen inställd för andra eller tredje gången eller att din operation får sämre resultat grundat i förlängd kötid eller bristande optimering inför sövning och kirurgi, det är inte vårt fel. Att IVA inte kan bemanna sina intensivvårdsplatser eller att ambulansen dröjer länge. Det är inte vårt fel. Vi har sprungit oss trötta så länge. Vi har kämpat för er tills vi inte har mer att ge.

 

Vi har nyligen avslutat vår strejk, med medlares hjälp lyckades man hitta en medelväg. En medelväg som är bättre än inget, men som inte på långa vägar löser alla de problem som finns i svensk sjukvård. Vi är inte nöjda än.

 

Det är dags för samhället att sluta upp, stötta och sympatisera. Skapa debatt och opinion är allas ansvar. Vi kämpar för dig, nu behöver du också kämpa för oss.

 

Sofia Westerling
Anestesisjuksköterska
Operation Kungälvs sjukhus, Sjukhusen i väster

 

Fotograf: Susanne Östman

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!