Sinevas tal, manifestation #räddavården i Göteborg 1 juni 2024

Tack alla ni som kommit hit till Gustav Adolfs torg idag!

Sineva Ribeiro heter jag och jag är stolt över att leda Vårdförbundet. Tillsammans representerar vi över 118 000 medlemmar, flera tusen har tillkommit bara de senaste veckorna! Otroligt glädjande – det är när vi är många vi kan göra skillnad på riktigt. Vi är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som tillsammans organiserat oss sedan 50 år för att göra sjukvårdens arbetsmiljö och villkor bättre – Vi är vården.

Ni har inte missat att vi de senaste veckorna har en konflikt i form av övertids- mertids- och nyanställningsblockad. På tisdag den 4/6 tar vi ut ca 2000 medlemmar i strejk då arbetsgivaren SKR vägrar möta upp i vårt krav. Detta har inte hänt på över 15 år.

Det vi vill ha är:
En stegvis arbetstidsförkortning
hållbara scheman
och en god löneutveckling

Det är rimliga krav och dessa krav har vi för att vi måste rädda den offentliga sjukvården. För att alldeles för länge har sjukvården burits upp av våra medlemmar. Personal har arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera. Och detta trots ohållbara arbetstider och scheman.

Men nu går det inte längre!

Jag finner det intressant att när vi, med vår livsviktiga kunskap och kompetens, länge sagt att vården som nu bedrivs är patientfarlig och begärt fler resurser / kollegor – vet ni då har vi fel säger arbetsgivaren!

Men när vi nu säger ifrån och går hem när arbetsdagen är slut, då är VI plötsligt samhällsfarliga. Detta gör mig och många med mig väldigt arga för vi har gjort allt vi kan. Vi jobbar övertid, mertid, sålt vår semester, bytt perioder och arbetspass blivit förflyttade och jobbat dubbla arbetspass samt mkt mer. Vi sitter med dina rädda anhöriga nattetid, de svårt sjuka vårdar vi dygnet runt också de som är döende. Det sista vi vill är att någon ska fara illa i eller av vården. Men nu är det nog!

Under pandemin hyllades vi som hjältar! Men nu, några år senare har vi snarare fått det sämre. 30 % av medlemmarna går ner i deltid hela yrkeslivet för att orka. 4 av 10 unga säger att de inte kommer orka hela yrkeslivet. Vi är färre kollegor med rätt kompetens. Scheman som gör livspusslet omöjligt och brutala nedskärningar runt om i landet.

Sjukvården kan inte längre slimmas och skäras ner.
Personalen kan inte längre springa fortare.
Vi kan inte längre jobba miljontals timmar övertid och flytta våra semestrar. Och på det dessutom betala priset med vår hälsa och vår plånbok.

Det är slut med det nu.

Vet ni att hela 30 procent av Vårdförbundets medlemmar jobbar deltid? Många för att dom inte orkar heltid. Arbetsbelastningen är helt enkelt för tung. Man får inte den vila och återhämtning man behöver. Våra yrken som tidigare var friska är nu bland de sjukaste.

Vi behöver skapa framtidstro!
Den offentliga sjukvården måste räddas!
Vi ser flera lösningar.
Det är dags för förkortad arbetstid!

Kortare arbetstid kan ge oss en bättre vård och friskare personal. 40 timmars veckan är en kontorsnorm. Forskningen visar tydligt att vi gått från att vara friska yrken på 80 talet till bland de sjukaste yrkena nu.

Vi som arbetar i vården kan inte ta en kaffepaus när det behövs, stänga ner datorn och gå hem klockan 17. Vi vårdar familjemedlemmar medan andra sover, firar jul och är lediga på helgerna. Vi jobbar nära patienterna dygnets alla timmar, årets alla dagar.

Vi har inte fått gehör för våra krav om en stegvis arbetstidsförkortning. Därför har vi den här konflikten. Därför går vi hem när arbetspasset är slut.

Om arbetsgivaren påstår att det är samhällsfarligt att vi går hem när vår ordinarie arbetstid är slut – då är vården samhällsfarlig redan nu varje dag!
Att vi går hem när arbetsdagen är slut är inte konstigt.
Det är helt klart dags för förändring!

Jag vill också påminna om att det är regioner, kommuner och regeringen som ansvarar för att det finns tillräckliga resurser för befolkningens behov av hälso- och sjukvården. Detta kan vare sig enskilda medlemmar eller Vårdförbundet som fackförbund ställas till svars för. Vi har ju denna konflikt för att visa på att personalen är nödvändig och att våra villkor måste förbättras.

Under förhandlingarna om samhällsfarlighet som vi haft med regionerna dessa dagar, då blir det tydligt om hur viktiga och avgörande våra professioner är och hur arbetsgivaren framfört det vid förhandlingsbordet. Detta behöver synas i våra villkor och i lönekuvertet.

Nu behöver vi allas stöd!

Prata med era kollegor, era grannar, vid fikabordet, på jobbpasset, i trappuppgången. Offentlig hälso- och sjukvård måste räddas!

Och om det finns några politiker här som lyssnar – vi ser gärna att ni som kan påverka gör det nu.
Visa att ni har viljan – och ge SKR därmed mandatet – att förändra.
Så gör vad ni kan.
Vi har förslagen – möt oss i detta!
Nu räddar vi sjukvården!

Tack för ordet!
Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet

 

Foto: Emelie Asplund


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!