Det är nu, idag, vi sätter stopp!

Skrivet av Robin Åberg

3 juli 2015

Västbloggen

Det logiska när man vill spara är att man drar ned på sin konsumtion eller på sin produktion. Inom vården blir det däremot ologiskt när man ska spara. Man måste nämligen producera lika mycket trots sparbeting, för patienterna blir sjuka oavsett om vården sparar eller ej. Det innebär att man inte kan spara på läkemedel, medicinskt materiel eller vårdplatser. Det man däremot kan spara på är personal, de som utför vården. För om de blir lite färre och bara utför vården lite snabbare och för lite fler patienter åt gången, så kan produktionen upprätthållas.

Att låta personalen växla upp och sträcka sig till gränsen för, och ut över sin förmåga, det går ett tag, sen tar det stopp. Liksom idrottaren vet så bränner man först sina sockerdepåer, sen sina fettdepåer och får man inte vila eller tillföra energi, så infinner sig en svältsituation och så börjar man bränna muskelmassa, och då anar man början till slutet. Den kloka idrottaren förhindrar detta genom att säga stopp.

Men vad gör sjukvårdspersonalen? Jo, vi fortsätter. Vi jobbar snabbare, tar extra pass, tar dubbla pass, jobbar över, låter bli att ta rast, förskjuter vår semester, vi bränner vår muskelmassa. Vi har över lång tid visat arbetsgivaren att de kan behandla oss så här, och då gör de det.
Det vi ser nu är dock början på en katastrof, den samlade muskelmassan av hela Sveriges sjukvårdspersonal håller på att brännas upp, och det snabbare än vi hinner tillföra energi.

Vi måste sätta stopp! Vi måste stå upp för hur vi vill bli behandlade och vi måste göra det på ett sätt som arbetsgivaren förstår. Vi måste skaffa oss en ny bästa vän. Vi måste bli vän med avvikelsesystemet!

Som en, med en röst, måste alla barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor börja skriva avvikelser. För när vi är så utarbetade som vi är, är varje extra pass en risk för tillbud eller patientskada.

Det är nu, idag, vi sätter stopp!

Använd ett språk de förstår.

Skriv AVVIKELSER!!!

Lene Lorentzen

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!