Både stolta och biomedicinska analytiker!

I veckan har våra biomedicinska analytiker sin yrkesdag, 15 april. De firar sin yrkesdag den 15 april. Under veckan kommer Västbloggen att publicera gästbloggar som är skrivna av biomedicinska analytiker. De vill berätta om sitt yrke och sin vardag. Biomedicinska analytiker är fantastiskt stolta över sitt arbete. Stolta och viktiga för svensk sjukvård. Först ut är Kristin Lovén, biomedicinsk analytiker och sitter även i IBLs styrelse. (Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap)

Grattis alla biomedicinska analytiker! Grattis till svensk sjukvård som har er! / Marianne

 

Under en utbildningsdag för ett par år sen fick vi lyssna på en föreläsare som talade om hur stolta vi ska vara över vårt jobb.

Inget fel i det, det ska vi verkligen vara!
Det var däremot lite obekvämt att han utgick ifrån att vi inte var stolta. Hans synvinkel var att vi skulle rycka upp oss, sträcka på oss, tänka på hur stor nytta vi gör för patienterna, samhället och sjukvården. Hans utgångspunkt verkade vara att vi var trötta, ledsna, missnöjda och omedvetna om vårt eget värde.
Och visst är vi det ibland. Trötta på att jobba extra eftersom det inte finns vikarier som kan hoppa in och ta över våra specialiserade arbetsuppgifter. Ledsna för att karriärvägarna för en biomedicinsk analytiker är så få. Missnöjda med avseende på vår löneutveckling.
Men jag känner mig samtidigt stolt.
Jag vet att jag gör ett bra jobb. Jag vet exakt hur mycket jag bidrar med till patienten, samhället och sjukvården.
Jag har specialkunskaper som gör att jag på egen hand kan bedöma de undersökningar jag genomför. När jag möter patienter och anhöriga har jag chansen att dela med mig av det jag kan, och jag kan bidra till att okunskapen minskar. Studenter och läkare under utbildning på olika nivå fascineras över mina arbetsuppgifter, och jag känner mig stolt och glad över att min profession.

Kristin Lovén
Kristin Lovén
Jag vet faktiskt inte varför föreläsaren utgick ifrån att jag inte är stolt. Kanske känner han inga biomedicinska analytiker.
Kanske behöver vi själva bli bättre på att tala om vad vi är. Både stolta och biomedicinska analytiker!
Vår yrkesorganisation IBL (Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap) anordnar på den internationella biomedicinska analytikerdagen, 15 april, en manifestation online. Häng på!
Meningen med manifestationen är att vi ska visa hur många stolta biomedicinska analytiker vi är! Gå till IBL:s hemsida och skriv ut ett litet plakat att hålla upp. (Eller plocka fram senaste numret av IBL:s tidning Laboratoriet och leta upp sida 29!)
Ta en bild på dig och kollegorna, eller på dig själv, tillsammans med plakatet och dela det stolta fotot på de sociala medier du använder! Facebook och Instagram är platser där jag hoppas få se många stolta biomedicinska analytiker den 15 april – och varför inte andra dagar?
/Kristin Lovén, biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi, SU/Östra sjukhuset Göteborg

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!