En marinchefs syn på behov och tillgång

Skrivet av Tina Kall

19 november 2014

Västbloggen

Måndag kväll vid halv åtta-tiden satt jag för en gångs skull framför Tvn för att insupa lite nyheter, brukar vanligtvis vara i stallet vid denna tiden. Huvudnyheterna var jakten på kränkande farkoster i Sveriges farvatten. En utav intervjuerna gjordes med en hög chef från svenska marinen. Det som bland annat diskuterades var behovet av resurser med fler helikoptrar, marinfartyg osv. Journalisten frågade marinchefen om varför man inte ordnade med fler fartyg och helikoptrar. Marinchefen svarade lugnt och bestämt: -Nå man kan ju köpa hur många fartyg och helikoptrar som helst men jag måste ha personal som bemannar dem också!

MEN, tänkte jag, kan han inte komma och ha föreläsning för hälso- och sjukvårdens politiker och tjänstemän.

Efter åratal av minibemanning så fortsätter de ändå att ordna fler och fler sängplatser/vårdplatser men ingen verkar ha insikten om att det även behövs fler medarbetare som tar hand om dem som ligger i sängarna.

Så tänk er en marinchef och en arborist som föreläser för våra politiker och tjänstemän. Ämnena för föreläsningen:

Det går inte utöka utan tillgänglig personal och man kan inte kapa trädet vid rötterna för då dör det till slut.

Tina K

 

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!